Piatkovému rokovaniu NR SR dominoval návrh o zavedení povinnej škôlky

Návrh o zavedení povinnej predškolskej dochádzky pre päťročné deti sa môže ešte v ďalšom legislatívnom procese upraviť. V pléne to pripustila jedna z jeho predkladateľov Eva Smolíková (SNS). Diskusia o tomto návrhu zákona dominovala piatkovému rokovaniu pléna, no poslanci rokovali v takmer prázdnej sále.

17.05.2019 14:27
debata (5)

„Ak dáte možnosť nášmu poslaneckému návrhu cez to všetko, že sa stretneme počas druhého čítania, dohodneme sa, môže z toho byť pekný návrh,“ odkázala opozičným poslancom s tým, že neodmieta ani stretnutia s odborármi či predstaviteľmi ZMOS-u. Opatrenie sa totiž má dotknúť najmä samospráv.

Podľa Smolíkovej treba dať rovnakú šancu všetkým deťom vyrastať v adekvátnom prostredí. Vyzdvihla potrebu pomoci deťom zo sociálne slabšieho prostredia. Doplnila, že pokiaľ ide o kritiku personálnych kapacít, pracovných síl by v škôlkach malo byť dosť.

Ministerstvo školstva tvrdí, že predkladať návrhy zákona je právom každého poslanca NR SR a zároveň súčasťou jeho agendy. Rezort chce zavedením povinnej škôlky dosiahnuť zaškolenosť najmä u detí z marginalizovaných rómskych komunít a zo sociálne znevýhodneného prostredia. „Predpokladáme tiež zlepšenie výsledkov v medzinárodných testovaniach," dodalo ministerstvo.

Parlament sa na aktuálnej 45. schôdzi zaoberá návrhom koaličných poslancov Evy Smolíkovej (SNS), Ľubomíra Petráka (Smer) a Pétera Vörösa (Most-Híd) o zavedení povinnej škôlky pre všetky päťročné deti. Touto právnou úpravou sa povinná školská dochádzka predlžuje zo súčasných desať rokov na jedenásť rokov, pričom povinná školská dochádzka v materskej škole bude trvať jeden školský rok. Účinnosť návrhu novely zákona navrhujú na 1. septembra 2020.

Poslanci v závere rokovacieho dňa rokovali aj o návrhu zákona o opatreniach na usporiadanie vlastníctva pozemkom, ktorý predložila poslankyňa SaS Anna Zemanová. Navrhuje v ňom zvýšiť výmeru poľnohospodárskej pôdy a lesných pozemkov, ktorú nemožno drobiť na menšie celky. V súčasnosti legislatíva predpokladá toto obmedzenie na úrovni 0,2 hektára pre poľnohospodárske pozemky a 0,5 hektára pre lesné pozemky. Po novom sa má v prvom prípade výmera zvýšiť na jeden hektár a v druhom prípade na päť hektárov.

Poslanci budú v pondelok pokračovať ďalšími návrhmi a správami, ktoré ešte nestihli prerokovať. Budúci týždeň v utorok (21. 5.) majú tiež voliť kandidátov na ústavných sudcov a riaditeľa Národného bezpečnostného ú­radu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #povinná predškolská dochádzka