Zdravotné sestry za obetavosť odmenili Bielym srdcom

Za obetavosť, starostlivosť a ľudskosť už po dvanástykrát Slovenská komora sestier a pôrodníckych asistentiek udeľovala Biele srdce. Ocenenie v podobe drôteného šperku v tvare srdca dostalo 30 zdravotných sestier a pôrodných asistentiek a jeden zdravotný brat. Slávnostný galavečer sa konal v Senci, denník Pravda bol mediálnym partnerom udalosti.

17.05.2019 18:00 , aktualizované: 19:55
Terézia Lengyelová, Iveta Lazorová Foto: ,
Terézia Lengyelová (vpravo) si preberá ocenenie od prezidentky Slovenskej komory sestier Ivety Lazorovej.

Biele srdce je prestížne ocenenie, ktoré je pre sestry v časoch, keď sa ich práca banalizuje a vyjadreniami niektorých politikov až dehonestuje, veľkým morálnym povzbudením. Na Slovensku ich je nedostatok, boria sa s ťažkými pracovnými podmienkami a so slabými platmi. Aj takéto podujatia pripomínajú náročnosť ich práce a jej význam. „Slovenská komora sestier a pôrodníckych asistentiek sa snaží už dvanásty ročník oceňovať sestry, ktoré sú výnimočné tým, že pracujú dlho na svojich pracoviskách, odovzdávajú svojim pacientom to, čo sa naučili. Sú výnimočné aj tým, že učia študentov ošetrovateľstva alebo urobili výnimočný čin, zachránili život človeka mimo svojej práce,“ uviedla prezidentka komory Iveta Lazorová.

Terézia Lengyelová (vpravo) si preberá ocenenie...
Ocenené sestry.
+6Ocenené sestry a pôrodná asistentka

Biele srdce sa udeľuje v piatich kategóriách. Tento rok ho získalo 17 sestier v praxi, dve pôrodné asistentky, osem sestier manažérok, dve sestry pedagogičky, jedna pôrodná asistentka pedagogička a jedna sestra získala mimoriadne ocenenie za celoživotný prínos pre ošetrovateľstvo.

Akcia sa každoročne koná pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier. Ten sa na celom svete oslavuje 12. mája, na výročie narodenia priekopníčky moderného ošetrovateľstva Florence Nightingalovej. Medzinárodná rada sestier (ICN) každoročne zverejňuje hlavnú tému Medzinárodného dňa sestier. V tomto roku téma znie: „Sestry: sila pre zdravie – zdravie je ľudské právo.

Šéfredaktorka denníka Pravda Nora Slišková odovzdala mimoriadne ocenenie za celoživotnú prácu magisterke Terézii Lengyelovej, ktorá dlhé desaťročia zasvätila práci v ošetrovateľstve a v povolaní je aktívna aj v súčasnosti, kedy by si už mohla užívať zaslúžený dôchodok. Jej osoba dala podľa Lazorovej tomuto ročníku iný punc. „Je to naozaj mimoriadna sestra, ktorá má neskutočné množstvo rokov praxe, je priekopníčkou samostatnej práce zdravotných sestier a je vskutku neobyčajnou ženou,“ pripomenula prezidentka komory.

Prácu pani Lengyelovej ocenila v apríli aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská Cenou ministra zdravotníctva. „Všetky ocenenia si veľmi vážim, som za ne vďačná. Vnímam to ako uznanie pre všetky sestry,“ povedala Terézia Lengyelová. Svoju kariéru začínala ako sestra pri lôžku na novorodeneckom oddelení vtedajšieho Okresného ústavu národného zdravia v Prešove, neskôr pracovala na internej klinike v Krajskej detskej nemocnici. Počas celého života sa angažovala vo vzdelávaní sestier a popri svojej práci v minulosti pôsobila aj ako externý pedagóg na Strednej zdravotníckej škole v Košiciach. V roku 1995 založila ako jedna z prvých sestier u nás Agentúru domácej ošetrovateľskej starostlivosti s názvom ADOS TEREZA, v ktorej pôsobí aj v súčasnosti.

V kategórii Sestra manažér bola medzi inými ocenená aj Danka Halečková, ktorá pôsobí ako sestra v Sanatóriu Tatranská kotlina v krásnom prostredí Belianskych Tatier, kde sa stará o pacientov trpiacich ochoreniami dýchacích ciest. Okrem toho prednáša a publikuje v odborných časopisoch. Veľké srdce a neoceniteľné skúsenosti sestra Halečková preukázala aj počas svojho voľného času, keď na dovolenke v zahraničí zachránila topiacu sa ženu.

Zodpovedný a láskavý prístup v práci bol ocenený u Ľubice Gombalovej. Ako pôrodná asistentka pôsobí od roku 1987. Svoju cestu v zdravotníctve začala ako ženská sestra na gynekologicko-pôrodníckom oddelení nemocnice v Lučenci. Od roku 2003 až dodnes pracuje v gynekologickej ambulancii RE-GYN v Lučenci. Pacientky si na nej vážia najmä to, že k nim vždy pristupuje s pokojom, rešpektujúc ich osobnosť. K tehotným ženám má úctu, vie, že pod srdcom nosia nový život, o ktorý sa treba s láskou starať.

Dôležitosť vzdelávania zdravotných sestier si naplno uvedomuje docentka Andrea Botíková, ktorá získala ocenenie v kategórii Sestra pedagóg. Už celých 26 rokov odovzdáva skúsenosti študentom, v súčasnosti prednáša na Trnavskej univerzite a zároveň je vedúcou Katedry ošetrovateľstva na tamojšej Fakulte zdravotníctva a sociálnej práce. U študentov si váži zodpovedný prístup a aj keď má na nich vysoké nároky, známa je hlavne svojím ľudským prístupom.

Ocenená Terézia Lengyelová (v strede) s... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Terézia Lengyelová, Nora Slišková, Jakub Prokeš Ocenená Terézia Lengyelová (v strede) s šéfredaktorkou Pravdy Norou Sliškovou a zástupcom šéfredaktorky Jakubom Prokešom.

V rámci kategórie Pôrodná asistentka pedagóg si komora všimla a ocenila aj zásluhy Heleny Galdunovej z Prešovskej univerzity. Je autorkou viacerých učebníc a publikácií. V centre jej záujmu je využívanie inovácií a nových multimediálnych technológií pri práci, tlmenie pôrodných bolestí či manažment v ošetrovateľskej pra­xi.

Biele srdce však tento rok nebolo čisto dámskou záležitosťou, ocenenie získal aj jeden muž, Viliam Záborský. Ten v detstve rovnako ako jeho kamaráti nemal sen stať sa zdravotným bratom. Názor však zmenil po skúsenostiach, ktoré získal ako ošetrovateľ počas náhradnej vojenskej služby vo Fakultnej nemocnici v Bratislave. Najskôr pôsobil na neurologickej klinike, nakoniec zakotvil v Detskom kardiocentre Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave a venuje sa pomoci chorým deťom. Okrem toho sa aktívne podieľa na zvyšovaní povedomia sestier v oblasti ich práv a povinností.

Ocenení získali drôtený šperk v tvare srdca. „Ocenenie Biele srdce je symbolom starostlivosti, poznania a ľudskosti. Celosvetový symbol sestier Biele srdce bol oficiálne zvolený v roku 1999 pri príležitosti 100. výročia založenia Medzinárodnej rady sestier. Tvar srdca je prejavom humánnej komunikácie a pomoci a súčasne miestom, odkiaľ pramení kvalita ošetrovateľskej starostlivosti. Biela farba srdca symbolizuje jeho nositeľom prelínanie sa všetkých farieb, ktoré svet pozná, tak ako sestra prijíma všetkých ľudí sveta,“ vysvetlila Lazorová.

Na slávnostnom galavečere sa zúčastnilo vyše 200 pozvaných zdravotných sestier. Súčasťou programu boli aj vystúpenia známych umelcov. Podujatie sa aj tento rok organizovalo pod záštitou prezidenta Andreja Kisku.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #Pravda #Biele srdce