Miroslav Lajčák v Talinne rokoval s estónskym rezortným kolegom

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák a jeho estónsky rezortný partner Urmas Reinsalu hovorili o budúcnosti EÚ a očakávaniach v súvislosti s voľbami do Európskeho parlamentu. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ SR).

18.05.2019 22:02
Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák Foto: ,
Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák
debata (10)

Minister Lajčák navštívil v dňoch 17. a 18. mája estónsky Tallin. Lajčák a Reinsalu sa počas bilaterálneho rokovania venovali najmä otázkam posilňovania vzájomnej ekonomickej spolupráce a aktuálnym európskym témam, uvádza MZVaEZ.

Diskutovali tiež o regionálnej bezpečnosti v spojitosti s predsedníctvom SR v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Minister Lajčák v tejto súvislosti označil za prioritnú oblasť nášho záujmu riešenie situácie na Ukrajine.

Obaja ministri sa podľa MZVaEZ zhodli, že je potrebné poskytnúť pevnú podporu Ukrajine zo strany EÚ a že transformácia Ukrajiny na stabilnú a prosperujúcu krajinu je dôležitá pre obe strany.

Minister Lajčák sa na pozvanie prezidentky Estónska Kersti Kaljulaidovej zúčastnil na 13. ročníku konferencie Lennart Meri Conference 2019.

Minister vystúpil v rámci panelovej diskusie zameranej na vývoj spoločenských nálad v Európe a očakávania od nadchádzajúcich volieb do Európskeho parlamentu.

Účastníci diskutovali o tom, ako by mali lídri, ktorí vzídu z budúcotýždňových volieb, reagovať na výzvy ako migrácia a sociálno-ekonomická nerovnosť, či ako v Európe zvládať s fenomén populizmu.

Potrebujeme opäť nadchnúť mladú generáciu pre európsky projekt, uviedol minister Lajčák. Európska únia je tu pre nich a musí pracovať tak, aby jasne cítili konkrétne prínosy, ktoré môžu vzísť len zo spolupráce v zjednotenej Európe," povedal a dodal, že žiadny štát samostatne nedokáže ponúknuť toľko, čo dokážeme ponúknuť všetci spoločne.

"Pred nami je množstvo výziev a Slovensko im môže najlepšie čeliť ako súčasť silnej a zjednotenej Európskej únie. Verím, že občania naprieč EÚ budú mať toto na pamäti, keď si už budúci týždeň budú voliť svojich zástupcov. Ide o veľa. Ide o budúcnosť Európy, doplnil minister.

Minister Lajčák takisto absolvoval rokovanie s ministrom zahraničných vecí Severomacedónskej republiky Nikolom Dimitrovom, na ktorom ocenil úspech Severného Macedónska na zahraničnej politickej scéne, ktorý krajina dosiahla definitívnym vyriešením dlhoročného sporu o názve krajiny. Skopje sa tým otvorila cesta k urýchlenému dokončeniu procesu začlenenia do Severoatlantickej aliancie.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Estónsko #diplomacia #Miroslav Lajčák #Urmas Reinsalu