SaS a koalícia rokovali o voľbe ústavných sudcov

Poslanci koaličných strán reflektovali na výzvu strany Sloboda a Solidarita (SaS) a v pondelok popoludní sa zúčastnili na rokovaní o voľbe ústavných sudcov, informoval hovorca SaS Róbert Buček. Samotná voľba prebehne o 17.00 hodine, a to tajne.

21.05.2019 09:46 , aktualizované: 15:55
parlament, Foto: ,
Národná rada SR bude voliť kandidátov na ústavných sudcov po sedemnástej hodine.
debata (17)

Za Smer sa zúčastnil podpredseda parlamentu Martin Glváč, za SNS predseda poslaneckého klubu Tibor Bernaťák a za Most-Híd Tibor Bastrnák, tiež predseda poslaneckého klubu. Liberálov reprezentovali predsedníčka poslaneckého klubu Natália Blahová a člen ústavnoprávneho výboru Ondrej Dostál. Zástupcovia ostatných opozičných strán sa na stretnutí nezúčastnili.

„Oceňujeme, že zástupcovia koaličných strán si našli čas na rokovanie o tejto mimoriadne dôležitej téme,“ uviedla poslankyňa Blahová.

„Rokovania sú o tom, ktorí kandidáti by boli prijateľní pre koalíciu aj opozíciu. My máme predstavu, kto sú tí vhodní uchádzači, ktorí by mohli byť zvolení za kandidátov,“ uviedol poslanec NR SR a tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik a doplnil, že SaS opäť pristúpi k voľbe zodpovedne a spraví všetko pre to, aby bol Ústavný súd SR po najbližšej voľbe plne funkčný.

Poslanci rokujú v takmer prázdnej sále

Poslanci otvorili deviaty rokovací deň 45. schôdze Národnej rady SR rokovaním o voľbe kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Plénum je takmer prázdne. Poslanec parlamentu Ondrej Dostál (SaS) apeloval na poslancov predovšetkým vládnej koalície, aby už voľbu kandidátov na ústavných sudcov neodkladali.

„Nedopusťme, aby sme na ďalšej schôdzi mali opäť bod voľba kandidátov na ústavných sudcov. Ústavný súd nie je od 16. februára tohto roku funkčný,“ pripomenul. Apeloval aj na prejav rešpektu voči kandidátom.

Erik Tomáš: Určitý počet kandidátov sa podarí zvoliť

Je vysoká pravdepodobnosť, že koalícia sa na voľbe zúčastní a je vysoká šanca, že bude zvolený aspoň určitý počet kandidátov. Vyhlásil to poslanec parlamentu Erik Tomáš (Smer). Existenciu dohody v koalícii v súvislosti s voľbou potvrdil predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák.

„Netrúfam si odhadnúť, koľko kandidátov bude zvolených a či to bude plný počet,“ uviedol Tomáš s tým, že pokračujú individuálne rokovania v koalícii. Poslanecký klub Smeru sa má podľa neho stretnúť o 16.30 h. „Predpokladám, že už dovtedy bude všetko jasné,“ doplnil.

Bastrnák potvrdil, že dohoda v koalícii existuje. „Teraz musí ešte každý tú dohodu prebrať v kluboch,“ avizoval s tým, že v kluboch budú hovoriť, „ako ďalej“. Či sa lídri na Kolaičnej rade zhodli na menách alebo počte kandidátov, neuviedol.

Koalícia sa podľa Tomáša snaží vyrovnať s tým, že prezident Andrej Kiska pri predchádzajúcom rozhodnutí nevymenoval polovicu zvolených kandidátov, čím podľa Tomáša spôsobil právnu polemiku. „Táto polemika vznikla aj v odborných kruhoch a logicky sa preniesla aj na pôdu parlamentu a do koalície. Diskutuje sa o tom, či je správne zvoliť desať kandidátov alebo iný počet,“ uzavrel.

Žitňanská: Nemať funkčný ÚS je hrubá neúcta voči ľuďom tejto krajiny

Nemať funkčný Ústavný súd je hrubá neúcta voči ľuďom tejto krajiny, vyhlásila to v pléne poslankyňa parlamentu a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (nezaradená). V rozprave k voľbe kandidátov na ústavných sudcov vystúpila ako posledná.

„Ak dnes nebudú zvolení žiadni kandidáti, je to zase len prejav hrubej neúcty voči kandidátom aj ľuďom, o ktorých hlasy sa práve v týchto dňoch všetky politické strany vrátane vládnej koalície uchádzajú,“ pripomenula Žitňanská.

Poukázala tiež na to, že vo voľbe kandidátov je koho voliť a zároveň nie je jedno, kto bude zvolený a predložený prezidentovi SR ako kandidát. „Ak nikoho nezvolíme alebo nezvolíme dostatočný počet kandidátov, je to preto, lebo tento parlament nechce kandidátov na sudcov Ústavného súdu, respektíve koaličná väčšina nechce,“ vyhlásila exministerka.

Ústavný súd je podľa Žitňanskej vrcholná inštitúcia právneho štátu, posledný garant, kde by sa mal občan domôcť základných práv, keď všetky ostatné inštitúcie zlyhajú. Preto podľa nej stále platí, že je koho voliť a je to povinnosť parlamentu v záujme právneho štátu na Slovensku.

Jarjabek a Petrák hovoria o snahe zvoliť 10 kandidátov

Oficiálne aj neoficiálne rokovania o voľbe kandidátov na ústavných sudcov sa uskutočnili, teraz ide o to, aby nastal prienik aj smerom k opozícii. Uviedol to poslanec parlamentu Dušan Jarjabek (Smer). Podľa poslanca Ľubomíra Petráka (Smer) sa dá rokovať o dohode do poslednej chvíle. Obaja hovoria o snahe zvoliť desať kandidátov.

Ambíciou je podľa Jarjabka zvoliť desať kandidátov. „Či sa na tých desiatich dohodneme aj v konečnom dôsledku, je otázne. Najpodstatnejšie je, aby mal Ústavný súd (ÚS) plný počet sudcov Ústavného súdu,“ doplnil.

Petrák predpokladá, že sa podarí zvoliť všetkých potrebných kandidátov, čo podľa neho znamená desať kandidátov. „Do poslednej chvíle máte možnosť sa dohadovať… Všetko je to vždy do poslednej chvíle otvorená záležitosť,“ uzavrel.

Národná rada SR bude voliť kandidátov na ústavných sudcov po sedemnástej hodine. Uchádzači o najcennejší sudcovský talár musia získať nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39. O miesto na Ústavnom súde SR zabojujú sudcovia, prokurátori, právnici, advokáti, notári, exekútori či bývalí politici, je ich 24.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #voľba ústavných sudcov