Novelizácia zákona o stimuloch je zbytočná, tvrdí Žitňanská

Novelizácia zákona o stimuloch pre výskum a vývoj je zbytočná. K návrhu novely to dnes v parlamente uviedla bývalá ministerka spravodlivosti a nezaradená poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská.

21.05.2019 16:46 , aktualizované: 17:38
Lucia Žitňanská Foto: ,
Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.
debata

Cieľom novely zákona o stimuloch je zosúladiť tento zákon so zákonom o registri partnerov verejného sektora. „Tento návrh je zbytočný, nepotrebujeme ho. Stimul je jednoducho dotácia. Nemožno ju poskytnúť bez toho, aby nebol partner verejného sektora zapísaný v registri partnerov verejného sektora," uviedla v pléne.

Ministerstvo školstva pridelilo vlani v decembri 33,4 milióna eur 30 firmám na projekty v oblasti výskumu a vývoja. Začiatkom januára poslanec NR SR za stranu Sloboda a Solidarita Branislav Gröhling upozornil, že stimuly dostali aj firmy, ktoré mali nulové tržby, nevenujú sa výskumu, sídlia v obytnom či rodinnom dome, prípadne nemajú funkčnú webstránku. Poukázal aj na to, že niektoré firmy, ktoré stimuly získali, neboli zapísané v registri partnerov verejného sektora. „Ministerstvo školstva urobilo chybu. Dotácia je štátna pomoc a podľa pravidiel nemôže byť poskytnutá, keď nie je zapísaná v registri partnerov verejného sektora. Zo zákona o stimuloch vyplýva, že stimul je dotácia. Ide o zakrytie chyby, ktorú urobilo ministerstvo školstva," vysvetlila Žitňanská.

Novelu zákona o stimuloch poslanci ho posunuli do 2. čítania

Poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania novelu zákona o stimuloch, ktorou SNS definuje, ktoré subjekty majú byť zapísané v registri partnerov verejného sektora (RPVS), pokiaľ chcú získať stimuly.

„Zavádza sa nová podmienka pre poskytnutie stimulov, ktorá spočíva v zápise do RPVS,“ uvádza sa v návrhu. Podstatný je podľa SNS moment, ku ktorému sa skúma zápis do registra.

„Je potrebné, aby sa zápis do registra skúmal už v rámci správneho konania. V nadväznosti na uvedené bude mať žiadateľ o stimuly povinnosť byť zapísaný v registri v zákonom ustanovenej lehote od podania žiadosti (30 kalendárnych dní),“ píše sa v návrhu. Sankcia za nesplnenie podmienky má byť, že ministerstvo v správnom konaní žiadosť zamietne.

debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #stimuly na vedu