Poslanci zvolili troch nových kandidátov na ústavných sudcov

Národná rada (NR) SR v utorok v tajnom hlasovaní zvolila troch kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR, ktorých ponúkne prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. Informovali o tom v parlamente po voľbe. Kandidátmi na ústavných sudcov sú Pavol Boroň, Marek Tomašovič a Martin Vernarský. Keďže sa poslancom nepodarilo zvoliť dostatok kandidátov, opakovaná voľba bude v stredu (22. 5.) o 11.00 h. Postupujú do nej všetci uchádzači, ktorí neboli zvolení.

21.05.2019 17:43 , aktualizované: 18:36
debata (15)

Na Ústavnom súde sa aktuálne nachádza sedem z celkového počtu 13 ústavných sudcov. Z ôsmich navolených kandidátov prezident SR Andrej Kiska vymenoval troch nových ústavných sudcov, čím sfunkčnil plénum Ústavného súdu. Za predsedu ÚS vymenoval Ivana Fiačana.

Poslanec parlamentu Erik Tomáš (Smer) ešte pred voľbou avizoval, že zrejme bude zvolený aspoň určitý počet kandidátov. Existenciu dohody v koalícii v súvislosti s voľbou potvrdil predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák. O funkciu sa uchádzalo 24 kandidátov.

SaS zverejnila zoznam desiatich kandidátov na ÚS, ktorých volila

Poslanci Národnej rady (NR) SR z klubu SaS sa zhodli na desiatich menách kandidátov na sudcov Ústavného súdu, ktorých považujú za dobrých. Občania majú podľa nich právo vedieť, ako ich zástupcovia volili. Preto sa podľa slov podpredsedníčky klubu SaS Natálie Blahovej rozhodli zoznam zverejniť.

Zhodli sa na menách Katarína Čechová, Dagmar Fillová, Martina Jánošíková, Monika Jurčová a Eva Kováčechová. Ďalšími sú Zuzana Pitoňáková, Peter Straka, Robert Šorl, Marek Tomašovič a Martin Vernarský.

„SaS od samého začiatku hovorí, že voľba ústavných sudcov má byť verejná. Preto opakovane zverejňujeme zoznam uchádzačov, ktorí by podľa nášho názoru boli dobrými kandidátmi na ústavných sudcov,“ uviedla Blahová po hlasovaní v Národnej rade.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #sudca Ústavného súdu