Kiska už žiadnych ústavných sudcov nevymenuje. Správa sa už ako šéf strany?

Prezident SR Andrej Kiska poslancov kritizuje za to, že si podľa neho opakovane neplnia svoju ústavnú povinnosť a nevolia potrebný počet kandidátov. Poslanci prezidentovi nateraz poslali 12 mien kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Rad je na hlave štátu. V reakcii na slová Andreja Kisku, že vymenuje ústavných sudcov, až keď bude mať potrebný počet kandidátov, to povedala hovorkyňa koaličnej strany Most-Híd Klára Debnár.

22.05.2019 09:17 , aktualizované: 18:05
debata (247)

VIDEO TV Pravda: Na koľkých menách bola koalícia dohodnutá a prečo bol v stredu zvolený len jeden kandidát? Aký je ďalší osud Ústavného súdu? A ako sa koalícia stavia k tomu, že Kiska už ďalších ústavných sudcov nevymenuje? Pozrite si viac vo videu TV Pravda.

Video

Prezidentovi spolu s tromi kandidátmi, ktorých zvolili v utorok (21. 5.), pošle parlament štyroch uchádzačov na sudcov ÚS SR. V utorkovej voľbe zvolili poslanci Pavla Boroňa, Mareka Tomašoviča a Martina Vernarského. Najviac hlasov získal Vernarský, keď zaňho hlasovalo 113 poslancov. Poslanci vyberali z 24 uchádzačov.

Prezident Andrej Kiska už avizoval, že žiadnych nových ústavných sudcov nevymenuje, kým nebude mať kompletný zoznam kandidátov. O doplnení Ústavného súdu tak zrejme rozhodne až nová prezidentka Zuzana Čaputová.

Poslanci opakovanou voľbou kandidátov na ústavných sudcov ukončili rokovanie 45. schôdze NR SR. Na programe mali ešte otvorený bod o platoch poslancov, vrátia sa k nemu až na júnovej schôdzi. O presun požiadal podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (Most-Híd), plénum mu vyhovelo.

Smer: Kiska politikárči

Národná rada podľa Smeru umožnila svojimi voľbami prezidentovi vybrať ďalších sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR, on však uprednostňuje politikárčenie a vlastné ambície pred záujmami krajiny. V reakcii na Kiskove slová, že vymenuje ústavných sudcov, až keď bude mať potrebný počet kandidátov, to uviedol vedúci tlačového oddelenia Smeru Ján Mažgút.

„Prezident Kiska mal plné ústa vzletných slov o tom, ako je potrebné čo najskôr sfunkčniť Ústavný súd. NR SR mu svojimi voľbami umožnila vybrať ďalších sudcov, ale on uprednostňuje politikárčenie a vlastné ambície pred záujmami tejto krajiny,“ povedal Mažgút.

Danko rešpektuje rozhodnutie prezidenta zatiaľ nevymenovať nových sudcov

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) rešpektuje rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku nevymenovať nových ústavných sudcov, kým nebude mať k dispozícii ich potrebný počet. Dohody v koalícii sa podľa neho nerodia ľahko. Dodáva, že zodpovednosť v tejto situácii má okrem koalície aj opozícia a prezident. Podľa vlastných slov sa bude snažiť, aby ďalšia voľba kandidátov na ústavných sudcov bola na júnovej schôdzi.

Nevymenovať ústavných sudcov je podľa Danka právom prezidenta. Pripomína, že nikdy sa nepodarilo vybrať všetkých ústavných sudcov na prvýkrát. „Myslím si, že prezidentská kancelária má v tomto momente dostatočný počet kandidátov na to, aby obsadila ďalšie miesta na Ústavnom súde, ale, samozrejme, rešpektujem rozhodnutie prezidentskej kancelárie a urobím všetko pre to, aby sme v ďalších kolách zvolili potrebný počet,“ uviedol s tým, že Ústavný súd SR je funkčný a treba sa sústrediť na „skutočné a vážne problémy, ktoré trápia túto spoločnosť“.

Konsenzus v koalícii sa podľa šéfa parlamentu nerodí ľahko, upozorňuje tiež na rokovania v opozícii. „Garantujem vám, že opozičné strany si nesadli ani raz spolu a zodpovedne k výberu ústavných sudcov. Odmietam, aby táto zodpovednosť bola dávaná len vo vzťahu k nám. Vyriešili sme v minulosti x problémov, ktoré ľudia nevnímali a brali ich ako samozrejmosť,“ pripomenul s tým, že zodpovednosť je aktuálne na pleciach opozície, koalície, ale aj prezidentskej kancelárie. „Ak bude každý vidieť len svoje, tak ústavní sudcovia nebudú zvolení nikdy,“ doplnil.

Danko ešte nevedel povedať, kedy bude ďalšia voľba kandidátov na ústavných sudcov. „Pokúsim sa to zosúladiť, aby sme to stihli k júnovej schôdzi. Musíme sa poučiť z tých procesov a chýb, ktoré vznikajú v procese voľby,“ pripomenul.

Glváč: Snaha je, ale nebola zhoda

Podpredseda poslaneckého klubu strany Smer Martin Glváč tvrdí, že snahu mali. „Snaha je, ale nebola zhoda, každý má nejaké iné kritériá. Snažíme sa voliť, ako sa dá. Do voľby sme išli napriek právnej neistote, ktorú spôsobil prezident svojím spôsobom menovania, a zvolili sme ďalších. Dvaja zo štyroch majú dokonca ústavnú väčšinu,“ upozornil Glváč. Výsledok tretej voľby za zlyhanie nepovažuje. „Považujem za veľký úspech, že sudcovia prechádzajú ústavnou väčšinou,“ zdôraznil.

Kiska nerozumie poslancom, ktorí ani na tretí pokus nezvolili dostatok kandidátov

Prezident Andrej Kiska nerozumie poslancom Národnej rady SR, ktorí ani na tretí pokus nezvolili dostatočný počet kandidátov na ústavných sudcov. Uviedol to pri príležitosti menovania sudcov všeobecných súdov bez časového obmedzenia. Kiska zároveň zákonodarcom pripomenul, že zvoliť nových sudcov Ústavného súdu SR je ich ústavnou povinnosťou. Na košickom súde v súčasnosti chýbajú šiesti sudcovia z trinástich.

„Úprimne sa priznám, že som prestal rozumieť tomu, čo sa dnes v národnej rade v súvislosti s voľbou kandidátov na ústavných sudcov odohráva. Chcel by som aj tu dnes využiť túto príležitosť a po niekoľkýkrát opäť pripomenúť, že je základnou povinnosťou poslancov národnej rady zvoliť ďalších sedem kandidátov,“ povedal prezident.

Koalícia viní prezidenta, opozícia to považuje za hanbu

Koaliční poslanci vysvetľujú ťažko, prečo sa nedohodli na menách. „Neviem, neviem, neviem. Ani mňa samého neteší, že sa opakujeme ako obohraná platňa a ja pevne verím, že si Národná rada svoju povinnosť čím skôr splní,“ reagoval predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer).

Prezident má robiť svoju prácu. Naznačil to predseda Mosta-Híd Béla Bugár v súvislosti s tým, že prezident po minulej voľbe ústavných sudcov vymenoval z ôsmich ponúknutých kandidátov iba troch. Teraz mu parlament posiela ďalších štyroch uchádzačov.

To, že na Ústavnom súde (ÚS) SR nie je plný počet sudcov, nie je podľa Bugára problém. „Nič sa nestane, nie je to katastrofa,“ povedal Bugár s tým, že aj v minulosti bolo na ÚS menej ako 13 sudcov. Tvrdí však, že to nie je dobré. Opozícia výsledky voľby považuje za hanbu.

Poslanec Jaroslav Paška (SNS) nepovažuje neúspešnú voľbu za dobrú vizitku. Problém nevidí v nedostatku dobrých kandidátov, ale v tom, že sa koalícia a opozícia nezhodujú na menách. Prezident má podľa neho právo rozhodnúť tak, ako usúdi. Paška si tiež myslí, že ÚS v súčasnosti funguje, hoci nie naplno.

Opoziční poslanci sa zhodli, že výsledok voľby je hanba. Parlament si podľa nich nedokázal splniť svoju povinnosť a ponúknuť prezidentovi dostatočný počet kandidátov.

„Je neuveriteľné, že všetci deklarujú, že chcú zvoliť sedem kandidátov, nechcú to naťahovať, a napokon zvolia jedného kandidáta,“ podotkol poslanec OĽaNO Ján Marosz. Podobný názor má aj predseda Sme rodina Boris Kollár. Tvrdí, že koalícia zámerne taktizovala, aby mohla tvrdiť, že obštrukcie sú na strane prezidenta.

Bernaťák veril, že dnes zvolia ďalších kandidátov na ústavných sudcov

Predseda poslaneckého klubu koaličnej SNS Tibor Bernaťák veril, že dnes sa podarí poslancom NR SR zvoliť ďalších kandidátov na ústavných sudcov. Dúfal, že zvolia viac ako jedného. Povedal to pred novinármi pol hodiny pred voľbou kandidátov na ústavných sudcov. Ako dodal, je možné, že sa stihnú predstavitelia koalície stretnúť aj s opozíciou. „Idem za predsedami koaličných poslaneckých klubov a budeme sa rozprávať,“ uviedol. Ku konkrétnym kandidátom sa však nevyjadril, či majú podporu koalície. Dodal, že poslanecké kluby rokujú priebežne. Nemyslí si, že rokovania sú s opozíciou na poslednú chvíľu. „Kuloárne rokovania prebiehajú stále,“ dodal.

Bernaťák by bol rád, keby sa toto „divadlo“ okolo voľby ústavných sudcov skončilo. „Bol by som rád, keby to tak bolo, ale som realista a neviem, ako to dnes dopadne, či budú zvolení všetci kandidáti, netrúfnem si to povedať,“ vyjadril. Poslanec volí tajne a tento proces sa podľa neho nedá ovplyvniť. „Nemôžem dať ruku do ohňa, že aj keby sme sa zhodli na kandidátovi, že bude zvolený,“ podotkol. Zároveň vyhlásil, že „má taký dojem, že občan tomu už nerozumie“. Je presvedčený, že najlepšie je sadnúť si za rokovací stôl aj s prezidentom a situáciu vyriešiť. „Lenže, bohužiaľ, asi to možné nie je,“ uzavrel Bernaťák.

Via Iuris: Poslanci hazardujú s ochranou práv občanov

Poslanci hazardujú s ochranou práv občanov Slovenskej republiky. Uvádza to organizácia Via Iuris v reakcii na opakovanú voľbu

Via Iuris sa tiež domnieva, že zákonodarcovia mali dostatok času na spoločné rokovanie a dohodu. Plné obsadenie košického súdu nepriniesli ani tri dvojkolové voľby. Celý proces sa zopakuje po štvrtýkrát aj s verejným vypočutím uchádzačov.

„Poslanci parlamentu ani v treťom kole nezvolili potrebný počet kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Z 24 uchádzačov bolo jednoznačne možné zvoliť 10 vhodných kandidátov. Naďalej teda hrozí, že ústavný súd nebude môcť prijímať rozhodnutia o najzávažnejších prípadoch – napríklad o protiústavnosti zákonov alebo o platnosti volieb. Budú sa zároveň ešte viac predlžovať prieťahy pri rozhodovaní o ochrane práv bežných občanov,“ uviedli právnici z Via Iuris. Podľa organizácie mali poslanci dosť času na to, aby našli vhodných uchádzačov. V troch voľbách sa uchádzalo o najcennejší sudcovský talár takmer 50 kandidátov.

"Je nepochopiteľné, čo bráni časti poslancov NR SR, aby zvolili potrebný počet kandidátov na sudcov ústavného súdu. Je namieste pýtať sa, na čo časť poslancov čaká a za akých okolností sú ochotní zvoliť potrebný počet kandidátov. Ide o pokračujúci mimoriadne nezodpovedný prístup časti poslancov parlamentu, ktorý vážne ohrozuje ochranu práv občanov a právneho štátu. V tejto situácii je podľa nás neakceptovateľné nezvoliť potrebný počet kandidátov,“ uviedla Kristína Babiaková, advokátka spolupracujúca s Via Iuris.

© Autorské práva vyhradené

247 debata chyba
Viac na túto tému: #kandidáti na ústavných sudcov