Černák a Kaštan priznali vinu v kauze prípravy vraždy Volzovej, Rusko vinu odmieta

Prvé hlavné pojednávanie v kauze prípravy vraždy Silvie Volzovej, v ktorej figurujú ako obžalovaní exminister hospodárstva a bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko, na doživotne odsúdený banskobystrický bos Mikuláš Černák, jeho komplic Miloš Kaštan a rovnako na doživotie odsúdený bos bratislavskej skupiny sýkorovcov Róbert Lališ alias Kýbel, sa začalo vo štvrtok (23. 5.) za prísnych bezpečnostných opatrení pred senátom Okresného súdu Bratislava II, avšak v pojednávacej miestnosti bratislavskej väznici - Ústavu na výkon väzby (ÚVV) a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS).

23.05.2019 07:54 , aktualizované: 16:04
debata (107)

Proces bude pokračovať v piatok. V tento deň by mal vypovedať Pavol Rusko i na doživotie odsúdený Róbert Lališ.

Pavol Rusko pred pojednávaním povedal, že chce bojovať proti zlu. Na adresu svedeckej výpovede Mikuláša Černáka povedal, že „rozpráva to, čo iní chcú počuť“.

VIDEO: Pozrite si Ruskove slová pred dnešným pojednávaním vo videu TV Pravda.

Video

Černák pred senátom priznal svoju vinu. Ten však jeho vyhlásenie po krátkej porade neprijal.

„Som vinný,“ povedal Černák. Súd nariadil riadne dokazovanie jeho výsluchom.

Mikuláš Černák vypovedal, že o požiadavke Pavla Ruska na spoločné stretnutie sa dozvedel od svojho komplica Miloša Kaštana niekedy v roku 1997. Tvrdí, že na ich stretnutí po prvý raz počul meno Volzovej, s ktorou mal podľa jeho výpovede Pavol Rusko „nejaké problémy a chcel, aby ich černákovci vyriešili svojím spôsobom“. Dodal, že požiadavkou bolo, aby jeho vtedajšia spoločníčka „bez stopy zmizla“, vzhľadom na výšku odmeny súhlasili. Následne sa mal dohodnúť s Róbertom Lališom na detailoch, pretože jeho skupina mala mať na starosti sledovanie a napokon aj likvidáciu Volzovej, ktorá pôsobila v ich regióne, teda v hlavnom meste.

Doživotne odsúdený banskobystrický bos Mikuláš... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Mikuláš Černák Doživotne odsúdený banskobystrický bos Mikuláš Černák na súdnom pojednávaní v kauze prípravy vraždy Silvie Volzovej.

Na otázky, prečo nevypovedal skôr, Černák odpovedal, že „nechcel ísť do politických vecí“. V lete 2017 za ním mal prísť do väzenia vyšetrovací tím Gorila. Podľa jeho slov chcel vedieť, ako fungovali prepojenia organizovaného zločinu a politiky v 90. rokoch. Vtedy sa mal o kauze zmieniť, no nechcel vypovedať. Po zvážení všetkých okolností sa napokon rozhodol inak, proti Pavlovi R. podľa svojich slov nič nemá. Dodal, že sa hanbí za svoje činy z minulosti.

Kaštan priznal vinu

Miloš Kaštan taktiež priznal svoju vinu a urobil vyhlásenie o vine. Podobne ako v Černákovom prípade, trojčlenný senát jeho priznanie o vine neprijal, a tak bol tento obžalovaný, ktorý si aktuálne odpykáva trest odňatia slobody vo výške 14,5 roka, vypočutý ako svedok. Dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave Michal Šurek rovnako ako v prípade bosa Mikuláša Černáka vyhlásenie Miloša Kaštana navrhol prijať.

„V rokoch 1994 – 1997 sme boli s Černákom spoločníci vo viacerých firmách. Obžalovaného Róberta Lališa poznám ako bosa skupiny sýkorovcov. Čo sa týka Pavla Ruska, toho som prvý raz videl na stretnutí v roku 1997, ako sa uvádza v uznesení, odvtedy som ho nevidel. Mal som sprostredkovať stretnutie exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska s Mikulášom Černákom,“ vypovedal okrem iného tento obžalovaný. Stretnutie sa napokon uskutočnilo v sídle spoločnosti Security 3 v Banskej Bystrici, kde bol Rusko s jedným z ochrankárov.

Pavol Rusko údajne povedal, že má problémy so svojou spoločníčkou a „najradšej by ju zabil“. „Bol som v šoku,“ vypovedal Kaštan. Na stretnutí bolo viacero ľudí. Černák vtedy povedal, že musí kontaktovať skupinu v Bratislave, keďže Volzová sa pohybovala v hlavnom meste.

Ďalšie stretnutie sa uskutočnilo v bratislavskom hoteli Holiday Inn, kde bol účastný bos skupiny sýkorovcov Róbert Lališ, neskôr zavraždený bos sýkorovcov Peter Čongrády a aj neskôr zavraždený kontroverzný podnikateľ Peter Steinhübel, alias Žaluď. Steinhübel mal záujem byť aktívny v televízii Markíza a na prípravu vraždy, sledovanie Volzovej žiadal zálohu vo výške pol milióna slovenských korún.

„S Černákom mám veľmi zlý vzťah. To od roku 1997, kedy som bol na úteku a Černák ma chcel zlikvidovať,“ povedal na záver bývalý komplic banskobystric­kého bosa.

Zástupca Krajskej prokuratúry (KP) Bratislava v podanej obžalobe argumentuje tým, že obžalovaní sa mali aktívne podieľať na príprave vraždy. Keďže samotný skutok nestihli vykonať, pretože Mikuláša Černáka zadržali, skonštatoval, že ide o trestný čin vraždy v štádiu prípravy.

Právny zástupca poškodenej Roman Kvasnica navrhoval náhradu škody poškodenej vo výške 6 500 eur, z toho bola morálna škoda vo výške 5 000 eur a 1500 náhrada trov konania. Súd prijal len morálnu škodu a odkázal právneho zástupcu na civilné konanie. Obhajcovia obžalovaných navrhli poučiť znalkyňu, s ktorou Róbert L. absolvoval detektor lži.

Odmietli uzavrieť dohodu o vine a treste

Na úvod pojednávania ako prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) Bratislava, tak aj všetci štyria obžalovaní odmietli uzavrieť dohodu o vine a treste. „Nemôžem uzatvoriť dohodu kvôli niečomu, čo sa nikdy nestalo,“ vyhlásil Róbert Lališ, ktorý si v súčasnosti odpykáva za viacero mafiánskych vrážd doživotný trest odňatia slobody. Takmer zhodne zareagoval aj exminister Pavol Rusko.

VIDEO: Príchod Černáka a ďalších mafiánov na súdne pojednávanie vo veci Pavla Ruska.

Video

„Čo sa týka rozhodnutia senátu vykonať hlavné pojednávanie v ÚVV a ÚVTOS Bratislava boli dva hlavné dôvody. Bezpečnostné opatrenia, ktoré sú potrebné vzhľadom na niektoré osoby obžalovaných. Pritom realizácia týchto bezpečnostných opatrení v budove OS Bratislava II a jej blízkosti by viedla k paralyzovaniu alebo podstatnému obmedzeniu činnosti celého OS a mala by vplyv na ostatné pojednávania počas dvoch dní,“ sprostredkoval hovorca Adamčiak odpovede zákonného sudcu v tejto kauze Pavla Juhása.

„Zasadacia miestnosť ústavu bola prerobená a vytvorená na účely súdnych pojednávaní pre zníženie možnosti vzniku mimoriadnych udalostí týkajúcich sa pojednávaní a predvádzaní obvinených na tieto pojednávania pri páchaní závažnej trestnej činnosti ešte v roku 2000,“ povedala riaditeľka Odboru komunikácie Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Katarína Nováková.

Pojednávacia miestnosť pamätá mnohé kauzy

V uvedenej pojednávacej miestnosti bratislavskej väznici v minulosti súdili ukrajinsko-slovenský gang Volodymyra Y. obžalovaného z piatich vrážd, gang kyselinárov, zločineckú skupinu na doživotie odsúdeného zemplínskeho bosa Branislava Adamča a ďalších troch obžalovaných (medzi nimi aj Karol Mello v súčasnosti stále na úteku v Belize, pozn.) v dlhoročnej kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave či východoslovenskú zločineckú skupinu Róberta Okoličányho, ktorý je odsúdený na doživotný trest odňatia slobody a stále aktuálne na úteku, v pátraní. Ako jeden z prvých procesov sa tu uskutočnilo v roku 2000 až 2001 paradoxne pojednávanie pred senátom Najvyššieho súdu (NS) SR s banskobystrickým bosom Mikulášom Černákom, následne aj proces s obžalovanými v kauze tunelovania Devín banky a to pred senátom bývalého Špeciálneho súdu(ŠS).

Doživotne odsúdený banskobystrický bos Mikuláš...
Mikuláš Černák
+1Obžalovaný Pavol Rusko (prvý sprava) so svojimi...

„Okrem vyššie uvedených pojednávaní konajú sa v ÚVV a ÚVTOS Bratislava na požiadanie jednotlivých súdov pojednávania rôzneho charakteru a na požiadanie jednotlivých prokuratúr aj dohody o vine a treste. Ústav odporúča prísť akreditovaným novinárom do ústavu v dostatočnom časovom predstihu (minimálne 30 minút pred pojednávaním). Ostatné činnosti, ktoré vykonávajú orgány činné v trestnom konaní (OČK), obhajcovia a iné majú, vstup do ústavu zabezpečený v štandardnom režime, bez akýchkoľvek iných obmedzení,“ priblížila Nováková.

Predsedom senátu v tejto kauze je sudca OS Bratislava II Juhás a dozorovým prokurátorom je prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave Michal Šúrek. Obžalobu podal koncom minulého roka. Dva razy sa neúspešne pokúšal, aby Pavol R. bol vo veci prípravy vraždy stíhaný väzobne. Proces je okrem štvrtka naplánovaný aj na piatok (24. 5.)

Bývalý člen vlády obžalovaný z pokusu o vraždu

V prípade Pavla Ruska ide po prvý raz v histórii Slovenska, že pred súdom bude stáť bývalý člen vlády obžalovaný z pokusu o vraždu, a to svojej bývalej spoločníčky Volzovej. V minulosti slovenské súdy pojednávali a pojednávajú vo veci viacerých exministrov obžalovaných v rozličných iných trestných veciach. Senát NS SR 15. novembra minulého roku odsúdil bývalých ministrov výstavby a regionálneho rozvoja Mariána Janušeka a Igora Štefanova. Janušeka odsúdil právoplatne na 11 rokov a Štefanova na deväť rokov. Súd ich uznal za vinných z trestných činov machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Štefanov a Janušek boli odsúdení za kauzu nástenkový tender. Po prvý raz v histórii SR tak boli právoplatne odsúdení členovia vlády.

KS v Bratislave zase v septembri 2017 definitívne oslobodil bývalého ministra školstva Lászlóa Szigetiho spod obžaloby z trestného činu subvenčného podvodu. Na OS Bratislava I sa aktuálne zase koná hlavné pojednávanie s exministrom vnútra Gustávom Krajčim, ktorý figuruje ako hlavný obžalovaný v kauze zmareného referenda. V tomto prípade sa koná po zrušení Mečiarových amnestií. Hlavné pojednávanie je dočasne prerušené.

Pred súdom však stáli v postavení žalobcov aj ďalší bývalí členovia slovenskej vlády, či už expremiér Robert Fico, bývalý minister spravodlivosti Štefan Harabin, exminister zdravotníctva Rudolf Zajac, bývalý predseda NR SR, nebohý Pavol Paška či exminister financií Ivan Mikloš. Išlo však o civilné spory na ochranu osobnosti, ktoré medzi sebou viedli politici alebo žalovali médiá a uplatňovali si ospravedlnenie a nemajetkovú ujmu.


TV Pravda: Okresný súd Bratislava II rozhodoval o návrhu prokurátora, ktorý žiadal pre Pavla Ruska väzbu pre jeho mediálne vyhlásenia z decembra. Podľa prokurátora sa nimi Rusko dopustil ovplyvňovania svedkov. Súd sa s takýmito dôvodmi väzby nestotožnil. (vysielané 4.2.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

107 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikuláš Černák #Pavol Rusko #Sylvia Volzová #Kočnerove zmenky