Tínedžerka sa k vražde nepriznala, tvrdí advokát

Gymnazistka Judita obvinená z obzvlášť závažného zločinu vraždy, pri ktorej zomrel jej 16-ročný kamarát Tomáš, je už vo väzbe. Rozhodol o tom Okresný súd v Žiline, na ktorý ju priviedli policajti. Keďže mala dorezané ruky, kvôli obväzom na nich nemohla mať putá. Oblečenú mala bielu mikinu s kapucňou na hlave. Pôsobila pokojne.

23.05.2019 10:24 , aktualizované: 17:10
debata (32)

VIDEO: Gymnazistka Judita ponúkala za slobodu aj peniaze

Video

Rozhodovanie o mladistvej bolo na žilinskom okresnom súde rýchle. Verdikt padol do hodiny. Judita putovala za mreže z dôvodov útekovej a preventívnej väzby. „Súčasne boli zamietnuté všetky zábezpeky, ktoré obhajoba ponúkala. Obvinená podala proti uzneseniu o vzatí do väzby sťažnosť,“ informovala hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Lenka Belavá. Jej slová potvrdil prokurátor. „Náš návrh, aby bola obvinená vzatá do väzby, súd akceptoval. Jeho rozhodnutie, keďže protistrana podala sťažnosť, nie je právoplatné,“ povedal.

„Žiadali sme nahradiť väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka, peňažnou zárukou a monitorovacím zariadením. Súd ale neprijal ani jednu z týchto možností,“ reagoval krátko po verdikte Juditin právny zástupca Rastislav Otruba. Či jeho klientka bola počas tragickej udalosti pod vplyvom omamných látok, nechcel komentovať. „Boli odobraté všetky vzorky, ktoré sú podrobované analýze,“ podotkol. Tvrdí, že Judita sa k vražde nepriznala, ani sa k tomu vôbec nevyjadruje. „Ďalšie informácie, vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie, neposkytneme,“ uzavrel advokát.

Krvavý masaker sa odohral minulý štvrtok popoludní v bytovke na Vlčincoch. Prvotné informácie, ktoré sa rozchýrili medzi susedmi, hovorili o útočiacom falošnom elektrikárovi. Ten mal na dievčinu zaútočiť a mladíka dobodať, lebo ju chcel chrániť. Zraneniam na mieste podľahol. Samotná Judita mala viaceré rezné poranenia, skončila v žilinskej nemocnici, kde ju strážili policajti. V pondelok došlo k šokujúcemu zvratu. Polícia z brutálnej vraždy obvinila dievča. K prípadu sa muži zákona vyjadrovať nechcú, takže motív, vražedná zbraň a ďalšie podrobnosti zostávajú záhadou.

O Judite hovoria ako o slušnom dievčati

Mnohí správe o vraždiacej gymnazistke majú problém uveriť. Jej okolie sa o nej vyjadrovalo ako o slušnom dievčati, ktoré by takého niečoho nebolo schopné. Celý prípad zostáva zahalený rúškom tajomstva, no povráva sa, že obidvaja mladí ľudia boli v čase strašnej udalosti pod vplyvom drog. Mladík mal utŕžiť až 21 bodných rán. Vyzerá to teda tak, že verziu s elektrikárom si krátko po beštiálnom vyčíňaní vymyslela obvinená Judita.

Hroznou udalosťou je otrasené aj gymnázium, ktoré k tragédii vydalo stanovisko. Vedenie školy v ňom uvádza, že neočakávaný zvrat vo vyšetrovaní je pre nich šokom. „V hlbokom zármutku a ľútosti je veľmi ťažké vyjadriť sa k tejto nezmyselnej tragédii, pri ktorej jeden mladý život vyhasol a druhý bude navždy ťažko poznamenaný bez možnosti zmierniť nezvratné dôsledky svojho konania. Obidvaja naši žiaci boli v rámci školy nekonfliktní, bez akýchkoľvek vzdelávacích či výchovných problémov,“ uviedlo gymnázium vo vyhlásení. Pripomína, že má zabezpečené mechanizmy ochrany a bezpečnosti žiakov na svojej pôde, ale nedokáže ich chrániť mimo školy a vo voľnom čase, ani ovplyvniť či zodpovedať za ich správanie a činy. Apeluje preto na zvýšenú komunikáciu a pozornosť deťom v rodinách a na riešenie problémov v spolupráci so školou a s odborníkmi. „Vyjadrujeme úprimnú sústrasť pozostalej rodine, blízkym a tiež vyjadrujeme podporu v ťažkých chvíľach všetkým, ktorých sa toto nešťastie dotýka,“ uzavrelo vedenie školy.

K vražde prišlo v afekte

Klinický psychológ Jindřich Cupák objasnil, že pôsobenie psychoaktívnych látok na vyššiu nervovú činnosť môže viesť k nezvyčajnému správaniu vrátane agresívneho. Sebakontrola je znížená a zvyšuje sa podliehanie afektívnym vplyvom. „Zrejme došlo k nejakému rozporu a hádke, pričom veľký počet rán svedčí o afektívnom konaní bez potrebnej kontroly. Pochopiteľne, takto sa zvyšuje pravdepodobnosť bezhraničnej agresie,“ hovorí Cupák. Pripomenul, že droga mení myslenie, cítenie a celkové správanie človeka. „Všetci sme neškodní dovtedy, kým v nás niečo nevyvolá hnev a každý je schopný byť agresívny,“ povedal lekár. Spomenul prípad spred niekoľkých rokov, keď v Žiari nad Hronom došlo k vražde pod vplyvom marihuany a vyčerpania spojeného s nevyspatím či so zlou životosprávou. Tiež išlo podľa neho o afekt, keď vtedy dvaja 17-roční mladíci nechceli vystúpiť z auta, ktoré stopli na ceste, a vreckovým nožíkom surovo dobodali šoféra. „Tínedžeri sú nebezpeční veľkým množstvom energie a nižšou úrovňou sebakontroly,“ dodal psychológ.

Kde končia mladiství, keď súd rozhodne o ich väzbe, objasnila Katarína Nováková z Generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže. „Umiestnia sa do ústavu na výkon väzby, v ktorom končia aj dospelí. Súd rovnako rozhoduje o tom, do ktorého ústavu na výkon väzby bude obvinený mladistvý umiestnený.“

Ak sa na súde dokáže, že Judita vraždila, hrozí jej až sedemročné väzenie. Ide o polovičnú trestnú sadzbu, keďže je mladistvá.

VIDEO: So zavraždeným Tomášom sa lúčili spolužiaci

Video

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #mladistvá