Voľba kandidátov na ústavných sudcov má byť na schôdzi, ktorá sa začne 18. júna

Ďalšia voľba chýbajúcich kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR bude na júnovej schôdzi. Kandidátov možno navrhovať do 30. mája do 12.00 h. Rozhodol o tom predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

23.05.2019 15:52 , aktualizované: 16:07
debata (11)

Voľba sa má uskutočniť na schôdzi, ktorá sa začne 18. júna. Verejné vypočutie uchádzačov by údajne mohlo byť 17. júna a samotná voľba už 19. júna. O týchto termínoch sa podľa informácií diskutuje, ale nie je o nich rozhodnuté.

Poslanci už volili kandidátov v troch voľbách. Stále ale nezvolili dostatočný počet kandidátov. Na ústavnom súde sa v polovici februára uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal dodať prezidentovi 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vybrať deviatich nových sudcov.

Nateraz poslal parlament Kiskovi spolu 12 kandidátov. Prezident dosiaľ vymenoval troch nových sudcov, a tak je na ústavnom súde aktuálne sedem sudcov z celkového počtu 13. Predsedom je Ivan Fiačan. Prezident avizoval, že ďalších sudcov vymenuje, až keď poslanci doplnia potrebný počet kandidátov tak, ako to od nich vyžaduje ústava.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #Ústavný súd SR #voľba ústavných sudcov