Prokurátor bude trvať na vypočutí Volzovej v kauze prípravy jej vraždy, proces odročili na september

Proces v kauze prípravy vraždy Silvie Volzovej bude v septembri pokračovať vypočutím viacerých navrhnutých svedkov. Dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) Bratislava Michal Šúrek bude trvať na vypočutí Volzovej. Výpovede svedkov právni zástupcovia obžalovaných hodnotiť nechceli.

24.05.2019 10:15 , aktualizované: 16:35
súdne pojednávanie, Róbert Lal¡š, Kýbel Foto: ,
Odsúdený bos bratislavskej skupiny sýkorovcov Róbert Lališ alias Kýbel (v popredí) na súdnom pojednávaní v kauze prípravy vraždy Silvie Volzovej. Vzadu vpravo obžalovaný Pavol Rusko.
debata (8)

V súvislosti s plánovaným výsluchom Volzovej povedal Šúrek, že existujú inštitúty na zabezpečenie ohrozenej osoby. „Myslím si, že s jej bezpečnosťou to nebude až také dramatické,“ skonštatoval s tým, že do úvahy pripadá aj možnosť telemosta. Na otázky, či bude trvať na predvolaní vyšetrovateľa Lukáša Kyselicu, neodpovedal. „My sme nikoho z vyšetrovateľov, ktorí tento prípad vyšetrovali, nenavrhovali. Môže to urobiť ktorákoľvek zo strán a v ktoromkoľvek štádiu konania,“ povedal.

Roman Kvasnica, zástupca poškodenej, zdôraznil, že Volzová sa cítila ohrozená v čase, keď sa mala pripravovať jej likvidácia. Aj preto podľa jeho slov spísala v Rakúsku listinu o prevode jej podielu v Markíze v prípade, ak by sa jej niečo stalo. Výpoveď Pavla Ruska nehodnotil.

Na návrh výsluchu Kyselicu nevidí zatiaľ dôvod. Preverovaním možného ovplyvňovania vyšetrovania by sa mal podľa neho zaoberať Úrad inšpekčnej služby Ministerstva vnútra (MV) SR. Za dostatočný dôvod na to považuje výpovede, ktoré na pojednávaní odzneli.

Advokát obžalovaného Pavla Ruska Marek Para si myslí, že prokurátor pristúpil k výberu svedkov selektívne. Na rozpory vo výpovedi jeho klienta namietané obžalobou povedal, že nešlo o závažné odchýlky. „Po 20 rokoch niektoré pojmy použijete inak,“ skonštatoval. Svoje stretnutia s bývalým riaditeľom NAKA Petrom Hraškom odôvodnil tým, že išlo o spoluprácu v inej trestnej veci a nesúvisí s kauzou Volzová.

Pavol Rusko v tejto súvislosti upozornil na svedkov, ktorých súd zatiaľ nevypočul a ktorí majú potvrdzovať jeho výpoveď. Poukázal na to, že Miloš Kaštan počas výpovede zmenil tvrdenia o stretnutí v Banskej Bystrici. Argumentuje tým, že keď za ním prišli vyšetrovatelia, počas obednej prestávky sa skontaktoval so svojou obhajkyňou. „Niekto musel Kaštana inštruovať o tom, čo má hovoriť,“ naznačil.

Podobné náznaky advokátka Miloša Kaštana Emília Matrtajová odmieta. Tvrdí, že jej klient od začiatku trval na svojej výpovedi. Keď ju kontaktoval po tom, ako za ním prišli vyšetrovatelia, mala mu povedať, aby sa radšej priznal, ak to spravil. Dodala, že s Mikulášom Černákom nemajú dobré vzťahy, preto si nevie predstaviť, ako by sa s ním ona či jej klient dohodli na výpovedi. Myslí si, že bude potrebné vypočuť niektorých hlavných svedkov.

Právny zástupca Mikuláša Černáka Miloš Maďar nechcel hovoriť o rozporoch vo výpovediach. Na návrh vypočutia Kyselicu podľa svojich slov nemá dôvod. „Nevidíme žiadny problém vo vyšetrovaní, teda v konaní, ktoré predchádzalo začatiu trestného stíhania v tejto veci,“ skonštatoval s tým, že ak niekto návrh prednesie, uvítajú ho.

Rusko trvá na svojej nevine

Exminister hospodárstva a bývalý podpredseda vlády SR Pavol Rusko trvá na svojej nevine. Vraždu si podľa svojich slov nikdy neobjednal. Deklaroval to na hlavnom pojednávaní, ktoré odročili predbežne na 20. septembra.

„Vyhlasujem, že som nevinný, že nič z toho, čo mi je kladené za vinu, som nikdy nespáchal,“ vyhlásil pred senátom súdu. Tvrdenia, že chcel získať Volzovej podiely v televízii a zabezpečiť ich prepisom na jeho osobu, odmieta. Za najcennejšiu považuje televíznu licenciu TV Markíza. „Ak by sa veci udiali tak, ako mi je kladené za vinu, tak Markíza príde o licenciu,“ zdôraznil s tým, že by z toho nemal žiaden prospech. Argumentuje, že v prípade prevodu podielov by musel informovať orgán na udeľovanie licencie, ktorý by musel rozhodnúť o zmene licencie v správnom konaní. Dodal, že by museli vypočuť aj Volzovú, pričom by bolo jej zmiznutie podozrivé.

Popiera, že by na stretnutí s Mikulášom Černákom a Milošom Kaštanom v Banskej Bystrici hovoril o odstránení Volzovej. K stretnutiu ho mala viesť obava o bezpečnosť seba a svojej rodiny. Trvať malo podľa jeho slov asi 30 minút, chcel, aby preverili informácie o objednávke na jeho odstránenie.

Samotné stretnutie mu mal sprostredkovať podnikateľ Ján Kováčik, s ktorým mali veľmi dobré vzťahy. „Vedel o všetkom, mali sme spoločné aktivity,“ skonštatoval s tým, že bolo prirodzené, že mu povedal o svojich obavách. Stretnutie mal navrhnúť Kováčik a mal sa na ňom zúčastniť. „Prisahám, že tam bol,“ zdôraznil Pavol Rusko, hoci to Kováčik popiera. Rovnako odmieta tvrdenia, že sa uskutočnilo aj ďalšie stretnutie v bratislavskom hoteli.

VIDEO: Pozrite si čo pred pojednávaním vo štvrtok hovoril Rusko.

Video

Na piatkovom pojednávaní vypovedal aj Róbert Lališ, ktorý odmietol tvrdenia o jeho účasti na príprave tohto skutku. Pavla Ruska podľa svojich slov videl asi tretí raz, prvýkrát to malo byť na spomínanom stretnutí v Banskej Bystrici.

Vo štvrtok (23. 5.) na hlavnom pojednávaní Miloš Kaštan a Mikuláš Černák priznali vinu, trojčlenný senát ich vyhlásenia o vine neprijal. Proces s Pavlom Ruskom a troma spoluobžalovanými sa začal za prísnych bezpečnostných opatrení a veľkého záujmu médií v bratislavskej väznici – Ústave na výkon väzby (ÚVV) a Ústave na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS). Troch obžalovaných – Mikuláša Černáka, Róberta Lališa a Miloša Kaštana na proces eskortovali kukláči.

Podľa medializovaných informácií začala polícia prípad riešiť na základe výpovede na doživotie odsúdeného Mikuláša Černáka. Práve on mal vypovedať, že si Pavol Rusko v slovenskom podsvetí na jeseň roku 1997 objednal vraždu Volzovej, a to za odmenu 20 až 40 miliónov korún slovenských. Verziu potvrdil aj jeho bývalý komplic Miloš Kaštan Kýbel, ktorý je rovnako odsúdený na doživotie, ich tvrdenia v minulosti poprel. Pavol Rusko výpoveď označil za výmysel.

Pavol Rusko je v tejto kauze stíhaný na slobode. Ide o prvý prípad v histórii Slovenska, keď pred súdom stojí bývalý člen vlády obžalovaný z pokusu o vraždu. V minulosti slovenské súdy pojednávali a aj pojednávajú v kauzách viacerých exministrov, no nie v takej závažnej trestnej veci.

Pavol Rusko zároveň spolu s podnikateľom Marianom Kočnerom, obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, čelí obvineniu v kauze televíznych zmeniek.

TV Pravda: Pozrite si vo videu príchod Černáka a ďalších členov gangu na súdne pojednávanie vo veci Pavla Ruska. (vysielané 23.mája 2019)

Video
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Rusko #Sylvia Volzová