Za extrémizmus vzali do väzby advokáta Františka P.

Sudca pre prípravné konanie na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici vzal do väzby obvineného advokáta Františka P. Právnika zadržali v rámci akcie Plukovník, ktorá bola zameraná na extrémizmus.

25.05.2019 19:18
debata (12)

Súd vyhovel v plnom rozsahu návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý požadoval väzbu pre obavu, že obvinený by mohol pokračovať v trestnej činnosti a ovplyvňovať svedkov. Verdikt súdu nie je právoplatný. Obvinený advokát, ktorý pred súdom vystupoval bez obhajcu, podal voči nemu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd, uviedla hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) právnika zadržala vo štvrtok 23. mája počas razie s krycím menom Plukovník. Išlo o policajnú raziu proti extrémizmu. Protizločinecká jednotka zadržala viacero ľudí. Advokát František P. v minulosti zastupoval mafiánskeho bosa Mikuláša Černáka a poslanca za stranu Mariána Kotlebu Stanislava Mizíka. U právnika mali počas razie nájsť viacero predmetov s fašistickou symbolikou. Jedným z dôkazov proti nemu má byť aj fotografia, na ktorej advokát pózuje v nacistickej uniforme. Právnik je obvinený zo založenia, podpory a propagácie extrémistického hnutia v súbehu so zločinom rozširovania a prechovávania extrémistických materiálov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus