Údajnú diskrimináciu v kostole vyšetruje polícia

Slávnosť prvého svätého prijímania v Trnave poznačil incident: časť rodičov mala žiadať, aby rómske dievčatko sedelo v zadnej lavici kostola. Prípadom sa už zaoberá polícia, hoci rodičia aj farnosť sa bránia, že nešlo o diskrimináciu, ale o spravodlivosť.

27.05.2019 09:16 , aktualizované: 18:06
Trnava / kostol / Bazilika sv. Mikuláša / Foto: ,
Bazilika sv. Mikuláša v Trnave.
debata

Ako prvá prípad na sociálnej sieti zverejnila matka jedenásťročnej Lucky. „Viete mi niekto poradiť, kde podať sťažnosť na faru pre diskrimináciu? …boli sme na spovedi a rodičia tých detí chcú, aby moja dcéra nesedela vpredu s ostatnými detičkami, že my ako rodina máme sedieť vzadu,“ napísala na sociálnej sieti.

Udalosti tesne pred náboženskou slávnosťou v trnavskej Bazilike svätého Mikuláša sa už vyšetrujú. Prípad rieši Národná kriminálna agentúra, informovala v pondelok na sociálnej sieti polícia.

Objavili sa totiž podozrenia, že príčinou sporu je pôvod dieťaťa. Ostatní rodičia to však odmietajú: Lucia pochádza z inej farnosti a inej školy. Bežné je, že deti sa na prijímanie pripravujú počas celého roka, Luciu však rodičia prihlásili na poslednú chvíľu. Napriek tomu im kňaz chcel vyjsť v ústrety.

„Vyžiadal si najprv vyjadrenie katechéta, ktorý dievčatko učil predchádzajúce dva roky. Po jeho pozitívnom svedectve farár rozhodol, že dieťa sa môže zaradiť do turnusu prvého svätého prijímania spolu s ostatnými deťmi. Zasadací poriadok jej dal miesto, na ktorom mala sedieť, nie kvôli diskriminácii, čo dôrazne odmietame, ale pretože sa prihlásila neskoro a nezúčastňovala sa predtým na prípravách a nácvikoch," reagovala farnosť oficiálnym stanoviskom.

Podľa našich informácií rodičom niektorých detí prekážalo, že Luciina rodina sa nepodieľala na upratovaní, výzdobe a neprispela ani finančne na slávnosť. „Vyjadrujeme poľutovanie nad správaním rodičov," uvádza ďalej farnosť.

Luciina matka je však presvedčená, že ide o rasový motív. „Dcéra to vníma zle, nešla ani do školy. Plače, mal to byť jej najkrajší deň a teraz je z toho nešťastná. Toto sme ešte nikdy v živote nezažili. Určite to spravili preto, že je Rómka," hnevá sa matka.

Tvrdí, že sa niekoľko mesiacov pred slávnosťou boli informovať na fare i v sakristii. „Posúvali si nás ako handru. Kaplán dekanovi, dekan na faru a zase naspäť a nakoniec nás priradili katechétke," pokračuje matka.

Hovorí, že je veľmi sklamaná a chce bojovať za spravodlivosť. „Potiahneme to aj na súd, aby sa už takéto poníženie nikdy nestalo,“ dodala.

Na sociálnej sieti koluje nahrávka telefonátu, v ktorom katechétka oznamuje, že ostatní rodičia si neželajú, aby Lucia sedela s ich deťmi, dokonca chcú, aby nešla s nimi na prijímanie.

„Pán farár s nimi za vás bojoval. Jedna strana ustúpila, druhá strana ustúpila… Keby ste boli taká láskavá, aby ste toto prijali, že vaša rodina bude spolu a oni ako spoločenstvo budú sedieť spolu," hovorí na nahrávke katechétka.

Prijímanie v sobotu v rovnakom kostole absolvoval aj syn trnavského župana Jozefa Viskupiča. Župan sa postavil na stranu rómskej rodiny.

„Dievča malo sedieť vzadu v jednej lavici, kontaktoval som kaplána a dohodli sme sa, že dievča bude sedieť vpredu," opísal celú situáciu. O dôvodoch, prečo mala Lucia sedieť vzadu, Viskupič špekulovať nechcel. „Nech boli dôvody akékoľvek, pre dieťa bolo najlepšie, aby sedelo spolu s ostatnými," skonštatoval.

O vyjadrenie sme požiadali aj Konferenciu biskupov Slovenska, tá však situáciu nechce komentovať. Podľa hovorcu Martina Kramaru majú len sprostredkované informácie.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #Trnava #rasizmus #diskriminácia