Číža by mal v pléne nahradiť Jasaň

Novými poslancami Národnej rady (NR) SR majú byť Marián Viskupič, Jakub Nedoba (obaja za SaS), Marián Chmelár (za ĽSNS) a za Smer by to mal byť Viliam Jasaň. Majú nahradiť poslancov NR SR, ktorí boli zvolení do europarlamentu. Po zmenách sa uvoľní aj miesto podpredsedníčky NR SR po Lucii Ďuriš Nicholsonovej. O obsadení postu podpredsedu alebo podpredsedníčky NR SR rozhodne podľa hovorcu SaS Róberta Bučeka republiková rada strany.

27.05.2019 13:47 , aktualizované: 15:40
debata (61)

Viskupič a Nedoba nastúpia na miesto Ďuriš Nicholsonovej a Eugena Jurzycu (obaja SaS). Viskupič vymení náhradníka Michala Brósku, ktorý svoj nárok na mandát poslanca parlamentu z dôvodu pracovnej vyťaženosti v súkromnej sfére nevyužije.

Jasaň by mal nahradiť Miroslava Číža. To, či nastúpi, závisí podľa hovorcu Smeru Jána Mažgúta od Jasaňa. Mandát by mal obsadiť na základe výsledkov parlamentných volieb z roku 2016. Jasaň bol šéfom krízového manažmentu a bezpečnosti štátu na Úrade vlády SR, ale po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej odšiel z funkcie po tom, čo sa objavili informácie o jeho kontaktoch na taliansku mafiu pôsobiacu na Slovensku.

Chmelár by si mal mandát uplatniť za novozvoleného europoslanca Milana Uhríka (ĽSNS) Pre TASR to potvrdil Uhrík.

Za slušné Slovensko: Jasaň do parlamentu nepatrí

„Vyzývame pána Viliama Jasaňa, aby sa vzdal náhradníckeho miesta a nenastúpil do Národnej rady Slovenskej republiky ako poslanec," reagovali predstavitelia iniciatívy Za slušné Slovensko.

Apelujú aj na stranu Smer. Ak chce strana prispieť k zmiereniu politického napätia, mala by podľa nich odporučiť Jasaňovi, aby nenastúpil do NR SR. „Ľudia, ktorí sú podozriví z prepojenia na mafiánov a organizovanú korupčnú sieť, nemajú v národnej rade čo robiť. Ak chce niekto tvrdiť, že boli demokraticky zvolení, tak si položme otázku, či by ľudia volili človeka, ktorý je prepojený na obvineného talianskeho mafiána, ktorý rozkrádal agrodotácie na Slovensku, je podozrivý z obchodu s drogami alebo či by ľudia volili človeka, ktorý nemá v poriadku bezpečnostnú previerku," vysvetlili s tým, že Jasaň je podľa nich symbolom korupcie a prepojenia mafie na Úrad vlády SR.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #eurovoľby 2019