Kiska napokon môže byť rozbíjačom opozície, tvrdí politológ

Víťazná koalícia Progresívneho Slovenska a strany Spolu vyzvala po eurovoľbách prezidenta Andreja Kisku, aby sa k nim pred budúcoročnými jarnými parlamentnými voľbami pridal. Spraví tak Kiska?

27.05.2019 17:50
debata (96)
VIDEO: Pridá sa Kiska k Progresívnemu Slovensku a strane Spolu? Alebo si založí vlastnú stranu? Aké sú ďalšie odkazy z eurovolieb? Pozrite si vo videu TV Pravda názor politilóga Juraja Marušiaka.
Video

Kiska na adresu výzvy od Progresívneho Slovenska a strany Spolu dnes napísal na sociálnej sieti, že „sa potrebujeme spájať a spolupracovať – všetky strany, ktoré chcú zmeniť túto krajinu. Nielen strana Spolu, Progresívne Slovensko a Kiska, ale všetky demokratické strany.“ „Aj OĽaNO, SaS, či KDH. V akej forme, to je téma na ďalšiu diskusiu. Voliči už vo štvrtých voľbách po sebe ukázali, že po 12 rokoch treba vymeniť Smer vo vláde a preto musíme v budúcnosti spolupracovať,“ napísal Kiska. Podľa politológa Juraja Marušiaka sú Kiskove „ambície byť lídrom vlastnej strany evidentné.“

"Nielen že mal veľké ambície byť lídrom vlastnej strany, ale Kiska mal túto stranu vytvoriť ako nástroj na vydieranie ostatných opozičných subjektov, pretože zrejme očakával, že jeho strana priláka veľkú časť opozičných voličov a zmarginalizuje ostatné subjekty, najmä Progresívne Slovensko, Spolu, možno čiastočne aj SaS a OĽaNO a postaví týchto lídrov do situácie, že sa k nemu pridajú, alebo budú musieť niesť zodpovednosť za stratené hlasy v najbližších parlamentných voľbách.

Zatiaľ úspech Progresívneho Slovenska nenasvedčuje, že by slovenskí voliči čakali na Andreja Kisku. Môže sa napokon stať, že rozbíjačom opozície sa stane práve Andrej Kiska a on bude ten, ktorý opozičným stranám odvedie nejaké hlasy a bude zodpovedný za porážku opozičných síl," dodal Marušiak.

© Autorské práva vyhradené

96 debata chyba
Viac na túto tému: #výsledky volieb #Juraj Marušiak #eurovoľby 2019