Vypočúvanie kandidátov na post ústavných sudcov bude aj v nedeľu

Vypočúvanie kandidátov na post ústavných sudcov pred Ústavnoprávnym výborom Národnej rady SR je predbežne naplánované aj na nedeľu. Na svojom oficiálnom účte na sociálnej sieti Facebook to potvrdil poslanec parlamentu a člen výboru Alojz Baránik (SaS). Výbor vypočúval uchádzačov trikrát, pričom vždy iba počas pracovných dní.

27.05.2019 17:25
vypocuvanie kandidatov na sudcov ustavneho sudu SR Foto: ,
Ústanoprávny výbor NR SR počas vypočutia kandidátov na post ústavného sudcu.
debata (1)

Lehota na podávanie nominácií uplynie 30. mája. Poslancov čaká v poradí štvrtá voľba na júnovej schôdzi parlamentu, pričom stále na košickom súde chýba šesť sudcov z trinástich. Ústavný súd SR už od februára tohto roka funguje v obmedzenom režime. Zákonodarcovia na uplynulej májovej schôdzi nezvolili dostatočný počet kandidátov, keď vybrali iba štyroch z požadovaného počtu desať. Noví sudcovia budú obliekať taláre najbližších 12 rokov.

„No a aby sme sa nenudili ani my, ani tí, ktorí si z najrôznejších dôvodov myslia, že je správne, aby sa zúčastnili na procese výberu kandidátov na sudcov ústavného súdu, tu sú termíny ich vypočutia ústavnoprávnym výborom: 16. a 17. júna (nedeľa, pondelok),“ uviedol Baránik na Facebooku. Poslanec tiež uviedol, že je potrebné sa zamyslieť nad konkrétnymi menami, ktoré už boli zvolené.

„Niečo zjavne robíme zle a je to potrebné zmeniť. Napríklad by sme sa mohli lepšie a inak zamyslieť nad profilom tých uchádzačov, ktorí sa dostali za kandidátov a nikto nevie prečo (teda, niekto určite áno, ale bežný nezainteresovaný človek nie), a aj napriek tomu, že nespĺňajú ani v najmenšom potrebné odborné a morálne kritériá,“ dodal. Baránik tiež vyčíta médiám, že sa o voľbu sudcov zaujímajú iba povrchne. „Nikto sa nezaujíma napríklad o minulosť uchádzačov ani o pravdivosť tvrdení, ktoré uvedení politici či iní k tejto téme vyslovujú,“ doplnil.

Termín na podávanie návrhov na kandidátov je do štvrtka 30. mája do 12:00. Schôdza parlamentu sa začína 18. júna.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Alojz Baránik #voľba ústavných sudcov