Národná cena starostlivosti Dobré srdce má svojich víťazov

Večer plný emócií. Tak by sa dal nazvať slávnostný galavečer, na ktorom boli odmenení najlepší pracovníci v sociálnych službách. Národnú cenu za starostlivosť Dobré srdce si v pondelok v priestoroch Starej tržnice prevzali ocenení v deviatich kategóriách za účasti premiéra SR Petra Pellegriniho, ktorý nad podujatím prevzal záštitu. Denník Pravda bol mediálnym partnerom národnej ceny.

28.05.2019 12:30
Predseda vlády Peter Pellegrini s autorkou a... Foto: Ivan Majerský, Pravda
dobre srdce,, Predseda vlády Peter Pellegrini s autorkou a koordinátorkou projektu Annou Ghannamovou, predsedníčkou Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb. Anna Šmehilová (uprostred) si preberá špeciálne ocenenie Dobré srdce za výnimočný prínos pre sociálne služby.

Autorkou a koordinátorkou projektu je Anna Ghannamová, predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb. „Je dôležité morálne ohodnotiť ľudí v pomáhajúcich profesiách, ktorí za minimálne mzdy odvádzajú maximálnu prácu, a to nielen profesionálne, ale aj ľudsky, pretože jej odovzdávajú aj kus dobrého srdca,“ povedala. „Verím, že tlkot dobrých sŕdc bolo a bude počuť čoraz viac,“ dodala.

Odborná porota vyberala finalistov zo 135 prihlášok. Špeciálne ocenenie za výnimočný prínos pre sociálne služby získala Anna Šmehilová, ktorá už od piatich rokov sprevádzala životom svojich nepočujúcich rodičov. Zakladateľka a prezidentka OZ EFFETA – Stredisko sv. Františka Saleského so sídlom v Nitre svojím aktívnym celoživotným pôsobením významne prispela k vybudovaniu siete komplexnej starostlivosti, k rozvoju sociálnych služieb a inkluzívneho prostredia pre ľudí so sluchovým postihnutím a ich rodiny na Slovensku. Cenu odovzdával premiér Pellegrini. „Ešte nie je úplne nám všetkým na Slovensku vlastné, aby sme pomohli chorému a slabému. Považujem za príjemnú povinnosť prísť, pokloniť sa a vzdať úctu všetkým, ktorí pracujete v tejto najťažšej oblasti.“

V kategórii Opatrovateľka prvenstvo získala Viera Sečanská, ktorá venovala pomáhajúcim profesiám 54 rokov svojho života, najprv ako sestra v nemocnici a potom namiesto dôchodku išla robiť opatrovateľku do zariadenia sociálnych služieb NITRAVA, kde ako 72-ročná opatruje neraz mladších ľudí, ako je ona sama.

Judita Rybárová sa stala víťazkou v kategórii Sestra v sociálnych službách. Pracuje ako sestra v domove sociálnych služieb JASANIMA v Rožňave nepretržite 36 rokov, a to najmä s klientmi s mentálnym postihnutím a duševným ochorením. Je príkladom toho, že aj psychicky náročná práca sa dá robiť dlhodobo.

Dobré srdce pre novinára odovzdala šéfredaktorka denníka Pravda Nora Slišková a Igor Slanina, konateľ Media RTVS, redaktorke slovenského rozhlasu Elene Koritšanskej, ktorá je autorkou mnohých reportáží, rozhovorov a diskusií na tému sociálnych služieb. „Ďakujeme všetkým, ktorí pracujú v sektore sociálnych služieb. Starostlivosť o druhých vypovedá o tom, akí sme, aká je naša spoločnosť. Médiá majú kľúčovú úlohu nielen preto, že zrkadlia stav v tejto oblasti, ale aj preto, že by mali byť ešte aktívnejšie a pozornejšie. Starosť o druhého je tá pravá každodennosť, ktorá je v našich životoch najcennejšia,“ povedala šéfredaktorka Pravdy.

Cenu v kategórii médiá vyhlásila šéfredaktorka...
Dobré srdce, Nora Slišková, Igor Slanina Cenu v kategórii médiá vyhlásila šéfredaktorka denníka Pravda Nora Slišková. Ocenenie Dobré srdce odovzdal konateľ Media RTVS Igor Slanina.

V kategórii Odborný pracovník zvíťazila Andrea Pfundtnerová, ktorá venovala svoju 40-ročnú prax liečebnej pedagogičky nielen seniorom, ale aj deťom s autizmom či poruchami učenia a správania alebo ľuďom so psychiatrickým ochorením. Štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš v tejto súvislosti povedal: „Iba pred niekoľkými dňami vláda opäť odsúhlasila zvýšenie príspevku pre sociálne služby na budúci rok na zhruba 20 miliónov eur. Takéto podujatia môžu zvýšiť spoločenskú prestíž práce v sociálnych službách.“

Projektový manažér a štatutár občianskeho združenia VAGUS Sergej Kára zvíťazil v kategórii Manažér v sociálnych službách. Bol pri otváraní prvého nízkoprahového denného zariadenia a integračného centra pre ľudí bez domova v SR Domec a tiež kaviarne Dobre Dobré, v ktorej ľudia bez domova našli aj prácu.

Dokázal tak, že domovom a prácou sa dá vrátiť ľuďom bez domova dôstojnosť a tým aj späť aktívny život. „S ľuďmi bez domova sa dá rozprávať, každý má svoj príbeh a terénna práca sa mi zdala, že má zmysel. A preto ju robím,“ povedal.

Cenu v kategórii médiá vyhlásila šéfredaktorka...
Sergej Kára (sprava) si preberá Národnú cenu...
+18Predseda vlády Peter Pellegrini s autorkou a...

Nezisková organizácia DOMINIK získala ocenenie v kategórii Poskytovateľ. Organizáciu založil a zariadenie sociálnych služieb vo Veľkej Lehote postavil v roku 2010 z vlastných zdrojov na počesť svojich starých rodičov a pre vznik pracovných príležitostí v obci miestny podnikateľ Ján Garaj. Zariadenie slúži 66 seniorom, má 46 zamestnancov. Je to miesto, kde seniori „len nebývajú a nedostávajú len sociálne služby“, ale kde „normálne“ žijú, a to napriek ťažkým fyzickým, ale aj psychickým problémom.

Dobré srdce v kategórii Dobrovoľník patrí Vande Martákovej, študentke psychológie UK v Bratislave, ktorá päť rokov pôsobí ako dobrovoľníčka v Centre sociálnych služieb NÁRUČ Senior & Junior v bratislavskej Dúbravke. Najskôr začala dobrovoľnícky poskytovať hudobnú terapiu skupine seniorov, ale potom sa stala aj individuálnou dobrovoľníčkou pani Prisky, ktorú navštevuje každý týždeň cez projekt Adoptuj si starých rodičov.

Ocenenie v kategórii Filantrop získala Jana Mrlianová, správkyňa Komunitnej nadácie Liptov. Svoje filantropické aktivity naštartovala ako dobrovoľníčka, po nástupe do Komunitnej nadácie Liptov povýšila dobrovoľnícku filantropiu na profesionálny fundraising. Za 15 rokov pomohla vyzbierať pre komunitnú nadáciu 596 658 eur, z čoho takmer polovica bola použitá na sociálne služby v Liptove.

Program moderovali Juraj Bača a Katarína Jesenská, bez nároku na honorár v ňom účinkovali slovenské reprezentantky v modernej gymnastike a Lollipops by Riverpark Dance School, Matěj Vávra so Sláčikovým kvartetom pod vedením Slavomíra Solovica a tanečnica Katarína Kvasňovská, Marek Majeský, Mário Kuly Kollár, Sima Martausová, Celeste Buckingham a Andrea Zimányiová. Záznam galavečera odvysiela RTVS v sobotu 8. júna o 20.40 h na Dvojke.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #sociálne služby #dobré srdce