Vo Veľkej Mači rekonštruovali vraždu Kuciaka a Kušnírovej

V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej skutok vo Veľkej Mači v utorok podvečer opätovne rekonštruovali. Prítomní boli aj právni zástupcovia pozostalých, advokáti obvinených, údajný strelec Miroslav M. a dozorujúci prokurátori špeciálnej prokuratúry. Rekonštrukcia dvojnásobnej vraždy sa skončila o 21:00 hod. Obvineného Miroslava M. komando odviezlo späť do väzby.

28.05.2019 13:03 , aktualizované: 21:14
debata (14)

VIDEO: Pozrite si ako sa tváril Miroslav M., údajný vrah, keď po rekonštrukcii vraždy vyšiel z domu, kde sa mal skutok stať.

Video

Podľa advokáta Daniela Lipšica sa Miroslav M. na rekonštrukcii vraždy priznal, že ako prvého zastrelil novinára Jána Kuciaka. Tesne po vražde sa pritom pracovalo skôr s verziou, že ako prvá zomrela Kuciakova snúbenica Martina Kušnírová.

Rekonštrukcia sa uskutočnila vo večerných hodinách, aby vyšetrovatelia navodili čo najpravdepodob­nejšie okolnosti zo dňa vraždy. Podľa dostupných informácií snúbencov zavraždili približne o 20:21 hod.

Na mieste boli advokáti Roman Kvasnica, ktorý zastupuje rodinu Kušnírovcov a Daniel Lipšic, zastupujúci rodinu Kuciakovcov. Obvineného Miroslava M. priviezlo Lynx komando. Vyšetrovateľom mal ukázať, kde čakal, kým príde Kuciak s Kušnírovou domov. Neskôr ho vyšetrovatelia zaviedli priamo na miesto činu v dome.

Obvinený Miroslav M. na mieste rekonštrukcie...
Vo Veľkej Mači rekonštruujú vraždu novinára...
+8Lynx komando na mieste rekonštrukcie vraždy.

Policajné pásky na Brezovej ulici v obci Veľká Mača (okr. Galanta) ohraničili dom, kde bývala zavraždená dvojica aj pred rokom. Pred domom stálo tiež veľké požiarnické auto, aby nebolo vidieť, čo sa deje za bránou.

Okrem polície a vyšetrovateľov boli 29. mája 2018 na mieste aj otec Jána Kuciaka Jozef a mama Martiny Kušnírovej Zlatica. Doprevádzali ich vtedy advokát Kuciakovej rodiny Daniel Lipšic a právnik Kušnírovcov Roman Kvasnica. Nešlo však vtedy o rekonštrukciu vraždy, ale o vyšetrovací po­kus.

Pozorovaním obmieňania vytvorených podmienok sú preverované alebo spresňované dovtedy zistené skutočnosti, prípadne majú odhaliť dovtedy nezistené skutočnosti. Na mieste činu sa overovali predpokladané okolnosti trestného činu či možný pohyb páchateľa. Do Veľkej Mače mohli byť prizvaní aj znalci, ktorí takto dokážu nájsť nejaké indície alebo rozoznať prípadné nezrovnalosti vo vyšetrovaní, napríklad uloženie tiel či vecí okolo nich.

Tentokrát rodiny zavraždených ostanú doma. „Rozhodli sme s Jankovými rodičmi, že sa rekonštrukcie vraždy v utorok podvečer nezúčastníme. Budú tam naši právnici. Nechceme tam byť, je to pre nás ťažké,“ uviedla Zlatica Kušnírová pre Pravdu.

VIDEO: Komando na úvod rekonštrukcie vraždy privádza bývalého vojaka Miroslava M., ktorý mal na dvojicu strieľať.

Video

Kto strieľal?

Novinára a jeho snúbenicu zastrelili 21. februára v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači. Po policajných akciách v Kolárove a Komárne boli na konci septembra zadržaní a obvinení štyria pravdepodobní páchatelia.

Vo vyšetrovaní prípadu nastal nedávno zvrat, keď jeden z obvinených začal tvrdiť, že strieľal on a nie jeho komplic. Aj toto musia vyšetrovatelia overiť. Tým, ktorý mal strieľať na Kuciaka a jeho snúbenicu, nie je údajne bývalý policajný vyšetrovateľ Tomáš Sz., ale bývalý vojak Miroslav M. Ten sa priznal po výsluchu 11. apríla 2019. Dostať za to mali 50-tisíc eur.

Zadávateľkou vraždy bola podľa polície Alena Zs. z Komárna, ktorá o likvidáciu novinára požiadala sprostredkovane cez svojho známeho Zoltána A. výmenou za odpustenie 20-tisícového dlhu.

Zoltán A. mal za objednávateľa označiť už vtedy väzobne stíhaného podnikateľa Mariana Kočnera. Za mreže ho v júni 2018 dostalo podozrenie z falšovania televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur. V marci 2019 už bolo aj proti nemu vznesené obvinenie z vraždy novinára a jeho snúbenice. Kočner mal dať niekoľko mesiacov pred vraždou sledovať aj ďalších novinárov a s Alenou Zs. sa navyše dobre poznal. V súvislosti s možným podielom na vražde polícia vlani v októbri vykonala domové prehliadky vo viacerých jeho nehnuteľnostiach.

Ako sa mala odohrať vražda

V čase okolo 18.28 (21. februára 2018) vodič vyložil z vozidla obvineného, pričom vodič si nechal pracovný mobilný telefón a vykonávateľ mal so sebou pracovný mobilný telefón a krátku strelnú zbraň nezisteného typu kalibru 9 mm Luger, ktorú mal vybavenú s tlmičom hluku výstrelu. Takto pripravený išiel v čase o 18.31 h smerom k rodinnému domu poškodeného, kde v jeho okolí čakal na doposiaľ nezistenom mieste do času 20.21 h.

Potom bez použitia násilia vošiel do rodinného domu cez vchodové dvere a v doposiaľ neustálenom poradí v kuchyni rodinného domu strelil jednu ranu do oblasti hlavy poškodenej s miestom vstrelu na chrbte nosa, ktorá na následky tohto zranenia umrela. Takisto strelil dvoma strelami do tela poškodeného v oblasti ľavej strany hrudníka.

Potom obvinený z rodinného domu odišiel pešo smerom k miestnemu ihrisku, odkiaľ dal znamenie z pracovného mobilného telefónu obvinenému, aby tento prišiel s vozidlom pre neho do obce, pričom o 20.25 prešiel k ihrisku a bol vyzdvihnutý.

Postupne vypli obidva mobilné telefóny a v čase okolo 22. hodiny sa spoločne presunuli za obvineným, ktorému oznámili, že je to vybavené, opisuje vraždu uznesenie z 30. septembra 2018, ktorým súd zobral všetkých štyroch vtedy obvinených do väzby.

VIDEO: Polícia 27. septembra 2018 pri zásahu Lynx Commanda v Kolárove zatkla trojicu mužov, ktorých neskôr obvinila z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Video zo zásahu prinášame v plnom rozsahu tak, ako ho zverejnila Polícia SR

Video

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka