Výsluchy maloletých a žien pribúdajú. Vzniknú pre ne špeciálne miestnosti

Počas minulého roka sa na Slovensku uskutočnilo viac ako 5000 výsluchov maloletých obetí, dôchodcov i žien ako obetí závažných trestných činov.

29.05.2019 22:02
debata

VIDEO: Pozrite si, ako vyzerá prvá výsluchová miestnosť prispôsobená špeciálne pre deti. Jej súčasťou sú aj bábky a technika na zaznamenávanie.

Video

Bezpečnosť, pokoj a komfort obetí budú zabezpečovať špecializované výsluchové miestnosti.

„Špeciálne výsluchové miestnosti majú prioritne zabezpečiť to, aby sa maloleté, ale i ďalšie obete trestných činov nestali zároveň aj obeťami následného trestného konania. Počas svedeckých výpovedí je preto dôležitá aj účasť psychológa,“ uviedla Lucia Kurilovská, rektorka Akadémie Policajného zboru.

Ak má dieťa napríklad poruchu reči, alebo nie je z iných dôvodov schopné vyjadrovať sa verbálne, môže skutok demonštrovať na bábkach, ktoré budú v miestnosti. Čiže formou hry, ktorá je deťom častokrát bližšia.

Špeciálne miestnosti sa skladajú z dvoch priestorov. Prvý je „ako obývačka“, je tam len obeť trestného činu a policajný vyšetrovateľ. Vedľa tejto miestnosti je technická miestnosť. Priamo so zraniteľnou osobou komunikuje len vyšetrovateľ.

Celý výsluch bude zároveň technicky zaznamenaný, čo podľa rektorky Akadémie Policajného zboru Lucie Kurilovskej zabezpečí, aby sa výsluch nemusel opakovať napríklad pred súdom. To má zabrániť takzvanej druhotnej viktimizácii, „aby ten, kto je obeťou trestného činu, nebol ešte aj obeťou trestného konania,“ povedala s tým, že napríklad na detské obete trestných činov môže samotné trestné konanie pôsobiť výrazne nekomfortne.

Na miestnosti vyčlenili 670 tisíc eur. „V horizonte troch až štyroch rokov plánujeme prostredníctvom týchto prostriedkov vybudovať na celom území Slovenska zatiaľ 22 takýchto miestností. Z psychologických dôvodov mimo priestorov polície. Inšpirovali sme sa v Českej republike a škandinávskych krajinách,“ uviedol koordinátor projektu Marek Píš z Úradu kriminálnej polície Prezídia policajného zboru.

Podľa Piša bolo pôvodne zámerom, aby takéto miestnosti neboli priamo na policajných staniciach, ale v iných objektoch, napríklad bývalých služobných bytoch. Vzhľadom na nedostatok vhodných priestorov však bude väčšina práve na staniciach. „Bohužiaľ, nemáme také priestory, ktoré by boli ideálne,“ skonštatoval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #polícia #výsluch