Súd vytýčil termín pojednávania s Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom v kauze zmeniek

Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) vytýčil termín prvého hlavného pojednávania s podnikateľom Marianom Kočnerom a bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskomv kauze televíznych zmeniek.

31.05.2019 09:39
Marian Kočner Foto: ,
Marian Kočner
debata (2)

Pojednávanie je naplánované na 20. júna. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Ďalších šesť dní pojednávania je naplánovaných na koniec júla.

„Prokurátor ÚŠP podal na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku obžalobu v trestnej veci Mgr. M. K. a spol. Dve osoby sú obvinené z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti. Obžaloba bola pridelená senátu 1T, ktorý po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe,“ uviedla v marci pre TASR Kudjáková. Znamená to, že o osude dvojice bude rozhodovať senát v Pezinku a nie pracovisko ŠTS v Banskej Bystrici.

„Po podaní obžaloby príslušný senát 1T ŠTS v Pezinku bude musieť ako prvé posúdiť námietky obhajoby proti podanej obžalobe a námietky pre porušenie práv na obhajobu v prípravnom konaní,“ zareagoval vtedy pre TASR obhajca Marek Para.

Marian Kočner je od minulého roka stíhaný v kauze zmeniek väzobne a aktuálne čelí obvineniu v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Zároveň čelí obvineniu z nedovoleného ozbrojovania. Pavol Rusko čelí žalobe na Okresnom súde Bratislava II z prípravy vraždy svojej bývalej spoločníčky Silvii Volzovej. Prvé pojednávanie v tejto veci, spolu s ďalšími troma obžalovanými – bosmi slovenského podsvetia, sa uskutočnilo 23. a 24. mája. Ďalšie pojednávanie vo veci je naplánované na koniec septembra.

Pavol Rusko je na rozdiel od Mariana Kočnera stíhaný na slobode. Rozhodol o tom dva razy, naposledy vo februári tohto roka, Okresný súd Bratislava II a následne aj Krajský súd v Bratislave (KS). Súdy zamietli návrh dozorového prokurátora Krajskej prokuratúry v Bratislave (KP) Michala Šúreka. Pavol Rusko však musí nosiť elektronický náramok a pravidelne sa dostavovať do bratislavského Justičného paláca k probačnému úradníkovi. Marian Kočner je zase od konca minulého roka v sprísnenej kolúznej väzbe. Rozhodol o tom senát ŠTS, pracovisko Banská Bystrica a následne to potvrdil aj Najvyšší súd SR (NS SR). Marian Kočner postupne vystriedal väzby v Bratislave, Leopoldove, Banskej Bystrici a napokon zase v Leopoldove.

TV Pravda: Okresný súd Bratislava II vo februári 2019 rozhodoval o návrhu prokurátora, ktorý žiadal pre Pavla Ruska väzbu pre jeho mediálne vyhlásenia z decembra. Podľa prokurátora sa nimi Rusko dopustil ovplyvňovania svedkov. Súd sa s takýmito dôvodmi väzby nestotožnil a Rusko ostal na slobode. Pozrite si jeho vyjadrenie vo videu. (vysielané 4.2.2019)

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Pavol Rusko #kauza zmeniek TV Markíza