Exkluzívne: Fico sa zveril do rúk lekárom v Izraeli

Denník Pravda získal exkluzívne informácie o tom, kde a z akého dôvodu sa nachádza predseda Smeru. O tom, kde je teraz Robert Fico, nevedia ani niektorí členovia vedenia strany.

31.05.2019 12:29 , aktualizované: 20:01
Fico Foto: ,
Robert Fico.

„Odletel do Izraela. Zveril sa do rúk tamojším najlepším kardiológom. Potrebuje, aby mu poradili a pomohli s jeho verejne známymi problémami so srdcom,“ povedal zdroj zo Slovenska, ktorý si neželal byť menovaný. „Je to pravda a samozrejme, že o všetkom bol informovaný náš premiér Benjamin Netanjahu. Boli sme pánovi Ficovi maximálne nápomocní,“ reagoval nemenovaný zdroj z Izraela. Oba zdroje Pravdy sú dôveryhodné a zastávajú vplyvné funkcie.

Prvýkrát sa u Roberta Fica väčšie zdravotné ťažkosti so srdcom mali objaviť už v roku 2006, iba pár mesiacov po voľbách. Operáciu srdca podstúpil v apríli 2016. Chirurgický zákrok vykonali špecialisti v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave. Podľa nepotvrdených informácií mu vtedy zaviedli trojitý bajpas.

Prečo sa teraz rozhodol pre zahraničných lekárov? „Každá vyspelá krajina má vyspelé kardiologické centrum. Je pravda, že čo sa týka technológií a vybavenia, tak Izrael patrí k svetovej špičke. Izraelskí lekári chodia po celom svete a majú bohaté kontakty. Rovnaká kvalita sa však dá nájsť aj napríklad v Rakúsku, vo Švajčiarsku či v Nemecku. Je to každého osobná voľba, kde sa bude liečiť," mieni kardiológ Vladimír Ťažký.

Zdravotné ťažkosti v roku 2016 donútili Fica stiahnuť sa načas z verejného života tesne po zostavení koalície. Len niečo vyše mesiaca po parlamentných voľbách 22. apríla sa už ako premiér podrobil operácii srdca v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb.

Necítil sa dobre už týždeň predtým, ráno pri pravidelnom behu na hrádzi. Neskôr zrušil účasť na súde, kde mal vypovedať ako svedok. V deň, keď sa dokončovalo programové vyhlásenie vládneho kabinetu, bol však na Úrade vlády.

Do nemocnice ho nepriviezla záchranka, prišiel sám vlastným autom, v sprievode manželky Svetlany. V ústave absolvoval koronarografické vyšetrenie, pri ktorom lekári zistili, že problémy predsedovi vlády spôsobila upchatá cieva.

O týždeň nato Roberta Fica operovali. Zákrok trval asi tri hodiny, údajne mu mali zaviesť viacnásobný bajpas. Túto informáciu on sám nepotvrdil. Operáciu srdca mal na starosti tím lekárov pod vedením prednostu kliniky kardiochirurgie Michala Hulmana.

Hlavným problémom, ktorý lekári diagnostikovali, bol akútny koronárny syndróm. Ide o upchatie cievy, ktoré je v konečnom dôsledku slabým infarktom. Vtedajší premiér bol prepustený do domáceho ošetrenia začiatkom mája 2016.

Lekári predpokladali, že sa do práce vráti zhruba o dva mesiace, Fico sa však už niekoľko dní po prepustení z nemocnice objavil pred kamerami. Pooperačné zotavovanie skrátil a týždeň nato už bol na dvojhodinovej koaličnej rade a deň nato predpoludním na celom zasadnutí vlády, ktoré riadil.

O zhoršenom zdravotnom stave Fica sa opäť hovorilo v novembri 2018. Vtedy mal stráviť niekoľko dní na I. internej klinike Slovenskej zdravotníckej univerzity na bratislavských Kramároch.

Údajne išlo o zdravotné komplikácie súvisiace s únavou, vyčerpanosťou alebo stresom. Počas verejných vystúpení vtedy pôsobil vyčerpane. Ale to, že by išlo o závažnejšie ťažkosti spojené s predošlou operáciou, Fico poprel.

Hovorca Smeru Ján Mažgút neskôr vydal oficiálne stanovisko, podľa ktorého predseda Smeru považuje za úplnú hlúposť, že bol v nemocnici na Kramároch pre problémy so srdcom. Dôvodom únavy bola podľa tohto stanoviska viróza, ktorú si Fico priniesol zo zahraničnej pracovnej cesty.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico