Pellegrini: Invázia a okupácia Československa bola hrubým porušením práva

Vojenská invázia a následná 20-ročná okupácia bývalého Československa bola hrubým porušením medzinárodného práva. Od tohto nezákonného aktu sa v minulosti postupne dištancovali sovietski aj ruskí predstavitelia, ktorí sa za túto historickú krivdu voči Čechom a Slovákom aj oficiálne ospravedlnili. Uvádza sa vo vyhlásení, ktoré poskytla hovorkyňa predsedu vlády SR Petra Pellegriniho Patrícia Macíková.

01.06.2019 19:10 , aktualizované: 02.06.2019 17:59
okupácia, august 1968 Foto: ,
Jedna z pražských ulíc 21. augusta 1968.
debata (725)

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že predseda vlády SR bude o tejto téme hovoriť s predstaviteľmi Ruskej federácie počas svojej nadchádzajúcej návštevy.

K téme sa vyjadrila aj opozičná strana SaS. Tá tvrdí, že by bola legitimizácia augusta 1968 „aktom nepriateľstva voči Slovensku“. „Takýto krok len rozjatrí staré jazvy a podporí názor, že Rusko je hrozbou pre demokracie. Týmto štýlom zároveň stratia aj posledných, ktorí odmietajú vidieť v Rusku túto hrozbu,“ povedal predseda SaS Richard Sulík. „Očakávame, že v prípade schválenia takejto provokácie slovenská diplomacia adekvátne zareaguje,“ doplnil.

Svojím vyhlásením slovenský premiér reagoval na medializovanú správu o záveroch okrúhleho stola, ktorý v ruskej Štátnej dume 30. mája organizovala frakcia komunistov.

Ruskí komunisti chcú prijať zákon, podľa ktorého bola okupácia oprávnená

Jeho účastníci schválili vyhlásenie, ktorým apelujú na poslancov Štátnej dumy, aby podporili návrh zákona o udelení štatútu veterána aj príslušníkom ozbrojených síl Sovietskeho zväzu vyslaných v auguste roku 1968 do Československa v rámci vojsk Varšavskej zmluvy.

Okrúhly stôl sa konal z iniciatívy poslanca Jurija Sineľščikova a zúčastnili sa na ňom zástupcovia všetkých parlamentných frakcií, členovia branného výboru, zástupcovia ministerstva zahraničných vecí a viacerých spoločenských organizácií.

Sineľščikov vo svojom vystúpení uviedol, že účastníci operácie Dunaj, invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, konali v súlade so zákonom. Podľa neho to „boli svedomití bojovníci, ktorí úprimne slúžili svojej vlasti a záujmom krajín Varšavskej zmluvy“.

Komunistický poslanec ďalej poznamenal, že „vstup sovietskych vojsk bol odpoveďou na žiadosť väčšiny členov predsedníctva Ústredného výboru Komunistickej strany Československa a viacerých členov československej vlády“ adresovanú Sovietskemu zväzu, aby „im poskytol vojenskú pomoc v boji proti kontrarevolučným silám.“

Poslanec Sineľščikov, priamy účastník operácie Dunaj, pripomenul, že v Štátnej dume je návrh zákona, ktorý má uznať účastníkov vojensko-strategickej operácie Dunaj za veteránov vojenských operácií a poskytnúť im sociálne výhody v súlade s federálnym zákonom o veteránoch.

Skoré prijatie navrhovaného zákona vo svojich vystúpeniach v rámci okrúhleho stola podporili aj prvý podpredseda branného výboru Štátnej dumy Alexandr Šerin z frakcie Liberálnodemo­kratickej strany Ruska (LDPR) a člen výboru pre bezpečnosť a boj proti korupcii Nikolaj Ryžak z frakcie Spravodlivé Rusko.

725 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Peter Pellegrini #Okupácia 1968