Detí z taxíka sa zrejme rodičia chceli zbaviť

Obrovský stres prežili súrodenci vo veku dva a štyri roky. Dievčatko s chlapčekom sa zo dňa na deň ocitli bez rodičov, a navyše v neznámom prostredí, keď ich vo štvrtok večer vyložil u ich údajnej starej mamy taxikár. Do Čadce ich muž dopravil z Česka. Kto a prečo mu ich do auta naložil a prečo ich prijal, zostáva nejasné. Deti nakoniec previezli do zariadenia v Medzilaborciach, stovky kilometrov ďaleko od Čadce.

03.06.2019 08:00
debata (34)

Taxikár nechal vystrašené deti u ženy, ktorá mala byť ich starou mamou. Tá vraj ani netušila, že má vnúčatá. Nakoniec sa zistilo, že s dvoma deťmi nemá nič spoločné. Prípad nahlásila na príslušný úrad, ktorý nezvyčajnú situáciu hneď začal riešiť. Vystresované deti skončili v bývalom detskom domove v Prešovskom kraji. Je samozrejmé, že rodičia im chýbali, nezaobišlo sa to teda bez plaču. Okamžite im bola poskytnutá psychologická pomoc, na druhý deň ráno sa už vraj cítili lepšie.

Jana Lukáčová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny potvrdila, že maloleté deti českej národnosti sa na území Slovenska ocitli bez starostlivosti. Rýchlo sa o ne postarala sociálnoprávna ochrana a sociálna kuratela v Čadci. Súd vydal neodkladné opatrenie na umiestnenie maloletých do centra pre deti a rodiny. Jediné špecializované zariadenie, v ktorom umiestňujú maloletých cudzincov bez sprievodu, je u nás v Medzilaborciach, preto malých súrodencov museli prevážať z Čadce ďalších viac ako tristo kilometrov.

„Našou úlohou je teraz kontaktovať prostredníctvom centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže českú stranu. Tá rozhodne, aké budú ďalšie kroky – či zoženú niekoho, kto sa o deti postará na území Českej republiky, alebo tam budú musieť byť umiestnené do nejakého zariadenia,“ povedala Lukáčová. Dodala, že dlhoroční sociálni pracovníci si podobnú situáciu počas celej svojej praxe nepamätajú.

Identita rodičov detí je už podľa našich informácií známa. Prečo svojich potomkov opustili a poslali ich do cudzieho prostredia, zostáva záhadou. Chlapček s dievčatkom by mali byť stále v Medzilaborciach. Záujem vraj o nich prejavil brat ich matky, ktorý žije v Česku. O ich zverenie do starostlivosti vraj už stihol strýko detí súd aj oficiálne požiadať.

Prípadom sa zaoberá aj polícia. „Prijali sme trestné oznámenie z podozrenia trestného činu odloženia dieťaťa,“ povedala žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Čadca #taxík #Medzilaborce