Hniezda zachránili už 66 detí

Majú pätnásť rokov a zachránili 66 ľudských životov. Hniezda záchrany pri príležitosti ich výročia zmodernizovali. Do všetkých krízových inkubátorov pribudli kamery. Tie majú za úlohu zvýšiť bezpečnosť vložených bábätiek a uľahčiť prácu zdravotníkom. Anonymita matky zostane zaručená.

03.06.2019 18:00
hniezdo záchrany Foto:
Do všetkých krízových inkubátorov pribudli kamery. Tie majú za úlohu zvýšiť bezpečnosť vložených bábätiek a uľahčiť prácu zdravotníkom. Anonymita matky zostane zaručená.
debata (2)

Dve desiatky verejných inkubátorov v súčasnosti dávajú možnosť na život aj nechceným novorodencom. Ich bezpečnosť po novom zvýšia aj nainštalované kamery v interiéri hniezd záchrany. „Kamera je špeciálne zameraná na vnútro inkubátora, nie na okno do hniezda, tak, aby kamera v žiadnom prípadne nezaznamenala matku, ktorá vkladá dieťa do hniezda. Anonymita matiek bude tak naďalej garantovaná,“ uistila koordinátorka projektu a predsedníčka občianskeho združenia Šanca pre nechcených Anna Ghannamová. Novinka má pomôcť aj zdravotníckym pracovníkom. Tí musia ísť k hniezdu vždy, keď sa spustí zvuková signalizácia, aj v prípadoch, keď hniezdo otvoria iba zvedavci. Obraz pomôže „odstresovať“ personál nemocnice. „S iným nasadením ide sestra k hniezdu, keď bude vidieť, že je tam vložené dieťa a s iným, keď ho pôjde iba dezinfikovať, lebo ho otvorili zvedavci,“ vysvetlila Ghannamová.

Celá modernizácia stála 13 018 eur. „Kamera nerobí záznam, pracovníci vidia len aktuálne dianie a z matky uvidia maximálne ruky,“ spresnil Miroslav Pěčka z firmy AMS Com, ktorá kamery nainštalovala. Dodal, že zaviesť kamery v inkubátoroch nebolo jednoduché. „Ťažšie ako samotná realizácia modernizácie bolo dohodnutie termínov s nemocnicami. Niekde sme museli ísť na dvakrát a na mnohých miestach sme museli kabeláž, a teda náklady na realizáciu zvýšiť aj trojnásobne,“ priblížil. Pri inštalácii tak najazdili štyritisíc kilometrov. Fungovanie systému zabezpečili aj špeciálnym označením káblov ku kamerám v hniezdach záchrany. „Každý z nich je označený nápisom Pozor neodpájať, hniezdo záchrany,“ opísal Pěčka.

Od svojho vzniku v roku 2004 zachránili inkubátory dodnes 66 detí, z ktorých väčšina bola adoptovaná do nových rodín. „Sedem nebolo adoptovaných a k ďaším šiestim deťom sa vrátili biologické matky,“ zhrnula 15-ročné fungovanie hniezd záchrany Ghannamová. Prvé dieťa našli v inkubátore zdravotníci v Prešove. Ghannamová zdôraznila, že hniezda záchrany predstavujú poslednú možnosť pre ženy, ktoré nedôverujú žiadnej inštitúcii, ani možnosti rodiť tajne. „Najčastejšie pritom ide o ženy, ktoré tehotenstvo taja aj pred partnerom, s ktorým žijú, pretože čakajú dieťa iného,“ skonštatovala Ghannamová.

Dieťa nájdené v hniezde záchrany je právne voľné, teda hneď určené na adopciu. Matka má však možnosť sa k odloženému dieťaťu dodatočne vrátiť. „Návrat je však zložitý, potrebné sú genetické testy, pretože nevieme, kto dieťa do hniezda vložil,“ vysvetlila Ghannamová. K odkladaniu detí do inkubátorov sa uchyľujú dievčatá a ženy, ktoré sú sociálne odkázané, mladé či maloleté prvorodičky. „Významnú skupinu tvoria aj tzv. nechcené matky, teda ženy, ktoré boli napríklad znásilnené, ale aj zadané ženy, ktoré boli neverné,“ uviedla Ghannamová s tým, že tieto údaje vyplývajú z hovorov na nonstop linke Hniezda záchrany.

Krízové inkubátory sú umiestnené za roletou, nad ktorou sa vyníma nápis Hniezdo záchrany. Po vytiahnutí rolety sa na novorodeneckom oddelení danej nemocnice rozsvieti modré svetlo. V prípade, že rodič vloži dieťa do vnútra inkubátora, rozsvieti sa červené svetlo. Personál musí k dieťaťu prísť najneskôr do piatich minút. Bábätko následne vyšetria a upozornia úrady, ktoré rozbehnú adopčný proces. „Tie oslovujú najmä záujemcov o adopciu v kraji, kde sa dieťa našlo,“ spresnila Ghannamová.

Minulý rok takto našli v inkubátoroch osemnásť novorodencov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hniezdo záchrany