Knažko a Budaj o ruskom zámere odmeniť okupantov: Je to nepriateľský akt!

Vážne znepokojenie vyvolal návrh zákona zo strany ruských komunistov o zaradení vojakov podieľajúcich sa na invázii do Československa v roku 1968. Závažné je aj odôvodnenie zákona a to pomocou voči štátnemu prevratu. Dvaja lídri novembrových udalosti z roku 1989 Milan Kňažko a Ján Budaj hovoria pre TV Pravda o zámere odmeniť vojakov podieľajúcich sa na invázii do Československa v roku 1968. O zákone bude hovoriť aj slovenský premiér Peter Pellegrini na aktuálnej návšteve Ruska.

04.06.2019 18:58
debata (137)

VIDEO: Pozrite sa ako ostro sa vyjadrili pre TV Pravda Kňažko a Budaj o zámere ruskej komunistickej strany, zaradiť vojakov podieľajúcich sa na invázii do Československa v roku 1968, medzi veteránov.

Video

V stredu sa Pellegrini stretne s Dmitrijom Medvedevom a vo štvrtok s Vladimirom Putinom. Budú preberať aj otázky dodávok plynu a ropy. Pellegrini bude hovoriť aj o zákone o ruských veteránoch. Premiér pripomenul, že vojenská invázia a následná 20-ročná okupácia bývalého Československa bola hrubým porušením medzinárodného prá­va.

Spolupredkladateľ novely zákona, komunistický poslanec Jurij Sineľščikov, ktorý sa na invázii osobne zúčastnil ako čatár spojovacieho práporu, podľa portálu Kprf.ru vyhlásil, že „účastníci československej operácie Dunaj konali v súlade so zákonom, boli svedomitými bojovníkmi, ktorí čestne slúžili svojej vlasti a záujmom krajín Varšavskej zmluvy“.

Rovnako aj šéf diplomacie Miroslav Lajčák, ktorý bude premiéra sprevádzať, avizoval, že túto tému v Rusku otvorí. A to napriek tomu, že jeho rezort nepredpokladá, že by tento návrh prešiel. Komunisti sa totiž už viackrát neúspešne pokúšali návrh novely zákona o veteránoch zaradiť do rokovacieho programu Štátnej dumy.

VIDEO: Expert o tom, čo môže priniesť schôdzka Putin Pellegrini.

Video

© Autorské práva vyhradené

137 debata chyba
Viac na túto tému: #august 1968 #Milan Kňažko #veteráni #Ján Budaj