Premiér Pellegrini bude v Rusku rokovať aj o tranzite plynu

Najprv v Moskve, potom v Petrohrade. Najprv u predsedu vlády, potom u prezidenta. Slovenský premiér v utorok odcestoval na pracovnú návštevu Ruska, ktorá potrvá do piatka. Peter Pellegrini sa v stredu v Moskve stretne s Dmitrijom Medvedevom a vo štvrtok odletí do Petrohradu, kde má rokovať s Vladimirom Putinom. Do mesta na rieke Neve sa presunie kvôli tomu, že šéf Kremľa sa tam zúčastní na každoročnom medzinárodnom ekonomickom fóre, ktoré je v Rusku považované za jednu z najvýznamnejších akcií. Na tomto podujatí vystúpi aj Pellegrini.

04.06.2019 18:30 , aktualizované: 19:45
debata (68)

VIDEO: „Čo môžu priniesť rokovania premiéra Petra Pellegriniho v Rusku? Pozrite si vyjadrenie experta.“ (Vysielané 22.5.2019)

Video

Hlavnými témami rozhovorov slovenského premiéra s ruskými lídrami budú záležitosti energetiky – tranzit plynu cez Ukrajinu v súvislosti s budovaním plynovodu Nord Stream 2, ktorý povedie cez Baltské more, dodávky ropy a paliva pre slovenské jadrové elektrárne. Premiéra sprevádza šéf diplomacie Miroslav Lajčák, minister hospodárstva Peter Žiga a poradca pre zahraničnú politiku Peter Kmec.

„Rusko je pre Slovensko dôležitým hospodárskym partnerom,“ zdôraznil Pellegrini pred odletom podľa agentúry TASR. „Upozornil, že Slovensko má jednu z najviac otvorených ekonomík na svete, a preto je dôležité, aby malo vyvážené zahraničnopolitické vzťahy so všetkými krajinami. "Preto máme aj s Ruskou federáciou záujem o priateľské, vzájomne rešpektujúce vzťahy, ktoré budú postavené na báze dôvery a pragmatickej spolupráce,“ citovala TASR Pellegrinihio. Dodal, že ambíciou je udržať pozitívny trend obchodno-ekonomického obratu a nájsť ďalšie možnosti rozvoja spolupráce.

Premiér pozve najvyšších predstaviteľov na oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania (SNP), ktoré sa budú konať v auguste v Banskej Bystrici.

„Slovenská republika oslavuje 75. výročie SNP a ja pozvem najvyšších predstaviteľov Ruskej federácie, už samozrejme podľa ich možností, aby sa vysoký predstaviteľ Ruskej federácie mohol zúčastniť na oslavách v Banskej Bystrici tohto roku,“ konštatoval.

Zrejme kľúčovou otázkou rokovania bude debata o budúcnosti prepravy ruského zemného plynu cez ukrajinské územie. Tamojšia firma Naftogaz a ruská spoločnosť Gazprom nemajú dosiaľ podpísanú novú dohodu o tranzite. Platnosť súčasnej zmluvy vyprší 31. decembra tohto roku.

Počas návštevy slovenskej delegácie sa má podpísať text s názvom Memorandum medzi Ministerstvom hospodárstva SR a štátnou ruskou korporáciou Rosatom v oblasti využitia jadrovej energetiky na mierové účely a Zmluva o spolupráci medzi Slovenskými elektrárňami a firmou TVEL. Tá vyrába palivo pre atómové elektrárne do viacerých štátov, predáva ho aj do slovenských jadrových reaktorov.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Dmitrij Medvedev #Peter Pellegrini