Očkovací kalendár sa bude meniť na základe Imunologického prehľadu 2018

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR spolu s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR plánujú zmenu očkovacieho kalendára na pravidelné povinné očkovanie detí a dospelých. Vychádzajú pritom z výsledkov vlaňajšieho imunologického prehľadu (IP) na Slovensku. Zmeny by sa podľa ministerstva mohli uviesť do praxe v budúcom roku.

05.06.2019 12:15
debata (7)

Podľa novej očkovacej schémy sa budú deti očkovať druhou dávkou vakcíny proti osýpkam, mumpsu a ružienke (MMR) v šiestom roku života. V súčasnosti je to v 11. roku. Obdobie aplikovania prvej dávky MMR vakcíny zostáva nezmenené, naďalej sa bude vykonávať v 15. až 18. mesiaci života.

„Ide o dôležitý a potrebný krok s dôrazom na efektívnejšiu ochranu zdravia detí pred infekčnými ochoreniami,“ povedala ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská o posunutí druhej dávky očkovania proti MMR. „Aj v rámci súčasných epidémií osýpok na Slovensku aj v Európe evidujeme vysokú chorobnosť práve u detí, ktoré vnímam ako najzraniteľnejšiu skupinu populácie,“ skonštatovala Kalavská. Druhou dávkou MMR vakcíny sa podľa nej už teraz očkuje v predškolskom veku v rámci povinného očkovania v Českej republike, Slovinsku, Chorvátsku alebo Taliansku.

Laboratórne výsledky IP 2018 ukázali, že podiel detí s ochrannou hladinou protilátok proti osýpkam do 11 rokov sa pohybuje od 97,24 percenta u trojročných detí po 93,46 percenta u päť- až deväťročných detí.

„Výsledky možno považovať za uspokojivé, avšak vzhľadom na zvýšený výskyt osýpok na Slovensku a v Európe je potrebné zvýšiť ochranu zdravia detí,“ hovorí hlavný hygienik SR Ján Mikas. Zámerom MZ SR a ÚVZ SR je podľa neho to, aby boli deti už pri nástupe do školy kompletne očkované dvoma dávkami MMR vakcíny. „Týmto krokom sa posilní ochrana zdravia detí a zníži sa riziko vzniku a šírenia osýpok v školských kolektívoch,“ uviedol Mikas.

Zmeny sú plánované aj v rámci odporúčaného očkovania proti vírusovej hepatitíde A. Navrhuje sa rozšírenie veku očkovania dvojročných detí žijúcich v miestach s nízkym sociálno-hygienickým štandardom, bez prístupu k pitnej vode, bez odkanalizovania odpadových vôd alebo s nízkym štandardom bývania na očkovanie vo veku dvoch až piatich rokov.

Aj tieto zmeny považuje hlavný hygienik SR za opodstatnené. Z výsledkov IP 2018 vyplynulo, že hoci majú vakcíny proti vírusovej hepatitíde A vysokú účinnosť, zaočkovanosť detí do desiatich rokov je veľmi nízka. Vo vekovej skupine jeden- až štvorročných detí dosahuje 8,6 percenta a vo vekovej skupine päť- až deväťročných 15 percent. „Rozšírenie veku očkovania u týchto detí je krokom, ktorý vyplynul z doterajšej praxe očkujúcich lekárov. Časové rozpätie očkovania sa navrhuje rozšíriť na vek, keď sa nevykonáva žiadne povinné očkovanie, a lekári tak budú mať dostatok času na očkovanie proti vírusovej hepatitíde A, od čoho si sľubujeme vyššiu zaočkovanosť týchto detí,“ doplnil Mikas.

Záverečná správa k IP 2018 potvrdila, že najvnímavejší k ochoreniu na osýpky boli účastníci vo veku 35 až 39 rokov. Vakcína nezabrala u 18,8 percenta z nich. Ide o osoby, ktoré boli v tom čase očkované menej účinnou vakcínou z dôvodu často nedodržiavaného chladového reťazca v pediatrických obvodoch. U týchto osôb však mohlo dôjsť aj k vyvanutiu imunity, teda postupnému poklesu hladiny ochranných protilátok v organizme.

„V rámci IP 2018 boli u 503 osôb rôznych vekových skupín potvrdené negatívne alebo hraničné výsledky protilátok proti osýpkam. Odporúčame im očkovanie jednou dávkou vakcíny proti osýpkam, mumpsu a ružienke,“ hovorí ministerka zdravotníctva. Odporúčané očkovanie im preplatí zdravotná poisťovňa.

Očkovanie sa odporúča osobám vo veku 25 až 49 rokov na celom Slovensku, ktoré nie sú kompletne očkované dvomi dávkami MMR vakcíny alebo nepoznajú svoj očkovací status, prioritne zamestnancom v detských kolektívoch, ale aj zdravotníckym pracovníkom. Výnimkou sú osoby s kontraindikáciou očkovania.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #vakcína