Čaputová predstavila ďalšiu časť svojho tímu

Popredná sociologička, dvaja advokáti aj člen tímu súčasného prezidenta Andreja Kisku. Nastávajúca prezidentka Zuzana Čaputová oznámila mená ďalších poradcov, ktorými sa v Prezidentskom paláci obklopí. Na zozname má zatiaľ deväť budúcich spolupracovníkov, okrem nich sa bude radiť aj s novozvoleným europoslancom Michalom Šimečkom (Progresívne Slovensko). Čaputová avizuje, že to ešte nie je všetko. Koncom tohto týždňa predstaví členov nového poradného orgánu pre oblasť menšín. Prezidentského úradu sa ujme 15. júna.

05.06.2019 13:17 , aktualizované: 16:47
debata (144)

„Teším sa, že v sociálnej oblasti mi bude radiť Zuzana Kusá, ktorá je naslovovzatou odborníčkou. Okrem životného prostredia a sociálnych tém je mojou prioritou aj právo a spravodlivosť, kde sa okrem iných odborníkov a odborníčok budem radiť s Radovanom Palom a Petrom Kubinom. V témach zahraničnej politiky a bezpečnostnej politiky mi bude radiť Peter Bátor, ktorý viedol odbor zahraničnej politiky už počas prezidenta Kisku a v mojom tíme bude pôsobiť na poste poradcu,“ uviedla Čaputová na sociálnej sieti.

Ako dodala, v otázke európskej politiky jej bude pomáhať Michal Šimečka, ktorý bol v májových eurovoľbách za koalíciu PS/Spolu zvolený za poslanca Európskeho parlamentu. Čaputová kandidovala za prezidentku ako podpredsedníčka Progresívneho Slovenska, po úspechu vo voľbách sa vzdala funkcie aj členstva v strane.

V oblasti komunikácie sa prezidentka spoľahne na Martina Burgra, ten počas prezidentskej kampane pôsobil ako jej hovorca. Do tímu pribudne Vladimír Talian, bude mať na starosti vnútornú politiku.

Prvých troch spolupracovníkov predstavila Čaputová ešte koncom mája, pre vnútornú politiku si vybrala bývalého novinára a politického komentátora Mariána Leška. Poradcom pre životné prostredie a občiansku spoločnosť bude environmentalista a bývalý šéf slovenskej pobočky Greenpeace Juraj Rizman. Hovorcom prezidentky sa stane bývalý novinár a moderátor Martin Strižinec.

Čaputová avizuje novinku, ktorá zatiaľ v Prezidentskom paláce nebola. Ide o špeciálny odborný poradný orgán pre oblasť menšín, v ktorom budú pôsobiť zástupcovia a zástupkyne národnostných menšín. Ich mená budú známe o pár dní.

Politológ Juraj Marušiak zhodnotil, že zložením poradcovského tímu Čaputová príliš neprekvapila. „Asi najpozitívnejším prekvapením bolo, že jej poradkyňou sa stala ľavicovo orientovaná sociologička Zuzana Kusá. Je to významná expertka v oblasti sociálnych vecí a znamená to, že Zuzana Čaputová prikladá tejto problematike veľký význam,“ nazdáva sa politológ.

„O tom, že Zuzana Kusá myslí svoju sociálnodemokra­tickú orientáciu úprimne, nemôže byť pochybností. Pre ňu je hodnota spravodlivosti a rovnosti na prvom mieste,“ dodal Marušiak s tým, že aj pre politických oponentov Čaputovej bude ťažké takúto nomináciu kritizovať. Logická je podľa neho aj prítomnosť dvoch odborníkov na oblasť spravodlivosti, keďže aj na túto tému kládla Čaputová v kampani dôraz. Svoj zmysel môže mať aj poradný orgán pre národnostné menšiny.

„To, že venuje pozornosť menšinám, je dôležité. Aj s ohľadom na situáciu rómskej menšiny, ale aj preto, že strana Most-Híd, ktorá je stranou slovensko-maďarskej spolupráce, slabne a už ani osobnosť Bélu Bugára jej nemusí v najbližších parlamentných voľbách pomôcť. Na druhej strane si treba uvedomiť, že aj pri vláde funguje úrad splnomocnenca pre národnostné menšiny, čiže je dôležité, aby nevznikal medzi týmito dvoma inštitúciami konflikt,“ upozornil politológ Marušiak.

Koľko budú Čaputovej poradcovia zarábať, zatiaľ nie je známe. Nastupujúca hlava štátu prisľúbila, že sumy prezradí. „Pani prezidentka je pripravená zverejniť platy poradcov po ich nástupe do funkcie a uzavretí ich zmlúv,“ odpísal Pravde Čaputovej tím. Z kancelárie súčasného prezidenta Andreja Kisku nám na otázku, koľko zarábali jeho poradcovia, do uzávierky neodpovedali. Budúca poradkyňa pre sociálnu oblasť Zuzana Kusá je popredná slovenská sociologička, pôsobí v Sociologickom ústave SAV ako samostatná vedecká pracovníčka. Venuje sa predovšetkým témam vzdelávania, chudoby a sociálneho vylúčenia. Pravidelne prispieva do názorovej rubriky v denníku Pravda.

Peter Bátor radil aj dosluhujúcemu prezidentovi Kiskovi. Takmer 20 rokov sa profesionálne venuje zahraničnej, medzinárodnej a bezpečnostnej politike. Pôsobil ako expert, poradca a diplomat na ministerstve obrany, ministerstve zahraničných vecí a v Stálej delegácii Slovenskej republiky pri NATO. Skúsenosti má z Afganistanu, Iraku, Kosova a Blízkeho východu.

Pre oblasť práva a spravodlivosti bude mať Čaputová hneď dvoch poradcov. Peter Kubina je advokátom a vedúcim partnerom bratislavskej pobočky medzinárodnej advokátskej kancelárie. Je špecialistom na ústavné právo a riešenie sporov v širokom spektre právnych oblastí, bankové a finančné právo. Pred Ústavným súdom zastupoval prípady ako nevymenovanie generálneho prokurátora, zrušenie Mečiarových amnestií či spory týkajúce sa ochrany slobody prejavu, slobody médií, ochrany vlastníckeho práva a práva na spravodlivé súdne konanie.

Druhým poradcom pre právo a spravodlivosť bude Radovan Pala, zakladajúci člen advokátskej kancelárie. Podieľal sa na príprave legislatívy obmedzujúcej pôsobenie tzv. schránkových spoločností. Bol členom pracovných skupín, ktoré pripravili viacero noviel v oblasti obchodného a konkurzného práva, vrátane obmedzenia zneužívania reštrukturalizácií a zavedenia novej úpravy osobného bankrotu.

Aj pre oblasť vnútornej politiky je po Mariánovi Leškovi druhým poradcom Vladimír Talian, ktorý v rokoch 1998 a 2003 pracoval na občianskych kampaniach „Volím, teda som” a „Nie je nám to jedno”, prostredníctvom združenia Hlava 98 pomáhal demokratickej opozícii v Bielorusku. Roky pôsobil v rozhlase, v minulosti bol poradcom bývalej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej. Talian pomáhal v kampani súčasnému primátorovi Bratislavy Matúšovi Vallovi.

Na Vallovej kampani sa podieľal aj ďalší z Čaputovej budúcich poradcov, Martin Burgr. Aj v tomto prípade zabezpečoval komunikáciu s médiami. V minulosti viedol Slovenskú debatnú asociáciu a súťažil v argumentácii. Zakladatel Akadémiu kritického myslenia a jeho školeniami komunikácie prešlo niekoľko stoviek ľudí v rámci univerzity a biznisu. Od roku 2015 pôsobil ako asistent poslanca parlamentu Martina Poliačika (v tom čase za SaS, dnes je nezaradeným poslancom).

Poradcovia budúcej prezidentky

  • Zuzana Kusá, poradkyňa pre sociálnu oblasť
  • Peter Bátor, poradca pre zahraničnú politiku, bezpečnosť a obranu
  • Peter Kubina, poradca pre oblasť práva a spravodlivosti
  • Radovan Pala, poradca pre oblasť práva a spravodlivosti
  • Vladimír Talian, poradca pre vnútornú politiku
  • Martin Burgr, poradca pre komunikáciu
  • Juraj Rizman, poradca pre životné prostredie
  • Martin Strižinec, hovorca

VIDEO: Prvú časť svojho tímu predstavila Čaputová koncom mája. Vypočujte si ako tím vtedy zhodnotil politický analytik Ján Baránek.

Video
144 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová