Profesionálni vojaci a zamestnanci rezortu obrany dostanú 13. platy

Profesionálni vojaci a zamestnanci rezortu obrany dostanú v týchto dňoch 13. platy. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková. Rezort tak podľa nej ušetrí na mzdových výdavkoch takmer 850 000 eur.

06.06.2019 14:24
debata (7)

„Profesionálnym vojakom a zamestnancom rezortu obrany budú v týchto dňoch vyplatené 13. platy, a to vo výške 50 percent z ich služobného/fun­kčného platu. Minimálne však pôjde o sumu 500 eur. Vyplatením 13. platov namiesto odmien ušetrí rezort na mzdových výdavkoch takmer 850 000 eur,“ uviedla Capáková.

Podmienky na vyplatenie 13. platu sú rovnaké pre všetky subjekty štátnej a verejnej správy, ako aj pre všetky podnikateľské subjekty, doplnila hovorkyňa.

Pri vyplatení vo výške 500 eur preto podľa nej zamestnávateľ ušetrí personálne výdavky, respektíve náklady, čo následne môže využiť na iné benefity alebo rozvoj.

„Každý zamestnanec bude mať vďaka výplate 13. platu vo výške 500 eur vyšší čistý príjem o 115 eur v porovnaní s vyplatením formou odmeny,“ dodala.

„Vzhľadom na iný systém výpočtu mzdy a odvodov to u profesionálnych vojakov v praxi znamená, že suma 500 eur nebude podliehať žiadnym odvodom a bude im vyplatená v plnej výške,“ uzavrela hovorkyňa.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #trinásty plat #armáda SR