Kiskova strana berie hlasy všetkým okrem KDH

Strana Andreja Kisku by pritiahla voličov takmer z celého spektra. O časť podporovateľov by mohla prísť koalícia Progresívne Slovensko - Spolu, SaS, ale aj Smer či SNS. Ukázal to najnovší prieskum agentúry AKO. Podľa šéfa agentúry Václava Hřícha k prezidentovej strane inklinuje zrejme tá časť elektorátu politických strán, ktorá chce stále hľadať nové veci. O Kiskových voličov začal bojovať líder OĽaNO Igor Matovič, v hnutí založil platformu "obyčajných kresťanov".

07.06.2019 09:20 , aktualizované: 19:15
debata (198)

VIDEO: Prečo Kiskova strana oslovuje viac liberálnych voličov ako konzervatívnych? Chcú voliči zmenu a nových lídrov? Čo chce dosiahnuť Matovič platformou Odvážne – hnutie obyčajných kresťanov? Pozrite si video TV Pravda s riaditeľom agentúry AKO Václavom Hříchom.

Video

Strana končiaceho prezidenta Andreja Kisku by podľa prieskumu v budúcoročných parlamentných voľbách získala takmer jedenásťpercentnú podporu. Nechala by tak za sebou fungujúce strany SaS (8,8 %), , KDH (8,1 %) či SNS (6,4 %). S 10,8 % by sa tak ešte neexistujúca strana umiestnila na štvrtom mieste vo volebných preferenciách.

Prvú priečku by obsadila strana Smer s 17,4 %, nasledovala by koalícia strán Progresívne Slovensko (PS) a Spolu s 15,6-percentnou podporou, na treťom mieste skončila ĽS NS. Celkovo by sa podľa prieskumu do parlamentu dostalo deväť strán. Opytovanie, ktoré vypracovala agentúra pre Hospodárske noviny, sa uskutočnilo od 28. do 31. mája.

© Autorské práva vyhradené

198 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #agentúra AKO