Fico opäť pred kamerami: Smer povediem do volieb 2020 ako predseda

Predseda Smeru Robert Fico bude do volieb naďalej viesť stranu. Zároveň spúšťa vnútrostranícku diskusiu. Na personálne zemetrasenie v Smere nevidí dôvod. Jeho cieľom je opäť vyhrať parlamentné voľby. Poprel informácie, že by mal zdravotné problémy a preto cestoval do Izraela. Fico sa na verejnosti objavil po dlhšej dobe.

07.06.2019 11:38 , aktualizované: 17:48
debata (773)

VIDEO: Pozrite si čo Fico pred kamerami dementoval a čo naopak zdôraznil.

Video

Fico pred novinármi potvrdil, že chce dotiahnuť stranu do parlamentných volieb v pozícii predsedu a potom podľa výsledku sa ukáže, ako ďalej. Zatiaľ nevidí žiaden dôvod na akékoľvek personálne zemetrasenie. „V marci 2018 som urobil suverénne rozhodnutie, aby Smer zostal vo vláde. Som pripravený na všetky rozhodnutia,“ dodal Fico.

„Moja ambícia je veľmi jasná. Chcem stranu Smer-SD dotiahnuť do parlamentných volieb v roku 2020 v pozícii predsedu strany,“ uviedol. Svoju úlohu vidí v zachovaní jej stability. „Urobím všetko preto, aby tento subjekt bol naďalej najstabilnejším na slovenskej politickej scéne,“ komentoval Fico.

Oznámil, že spúšťa vnútrostranícku diskusiu. „Sám si chcem vypočuť názory okresných štruktúr. Budeme o tom hovoriť,“ zdôraznil s tým, že nechce komentovať čokoľvek, čo bolo povedané za posledné dva týždne v médiách zo strany jeho kolegov.

„Chcem nájsť riešenie, ktoré bude najlepšie pre Smer. Myslím si, že najlepšie bude, keď prestanú niektorí ľudia komentovať veci verejne bez toho, aby prišli, zaklopali na dvere a povedali, že sa to dá urobiť aj vnútrostranícky,“ komentoval.

Zdôraznil, že „vo vnútri“ hovoria o tom, čo urobiť, aby sa „vynikajúce výsledky“ Slovenska pretavili do dobrého výsledku strany. Nestačí podľa neho hovoriť iba o sociálnych projektoch, ale treba prinášať aj emócie, príbehy a „silnejšie vymedzenie sa voči politickým protivníkom“.

Predseda Smeru dodal, že nechce dopadnúť ako česká sociálna demokracia, ktorá vo voľbách pohorela aj napriek tomu, že Česku sa rekordne darilo. „Musíme sa v Smere rozprávať, či to, čo robíme, silné sociálne programy, či to stačí,“ uviedol šéf Smeru.

Avizoval, že ho čaká cesta po Slovensku a diskusia aj s nespokojnými straníkmi. Fico zároveň kritizoval výroky tých europoslancov, ktorých do Bruselu podľa jeho slov dostal práve Smer a dnes majú „veľkohubé“ výroky.

Denník Pravda oslovil exeuroposlankyňu Smolkovú, tá Ficove slová hodnotiť nechcela. „Na všetko budem reagovať osobne. Pán Fico avizoval, že na budúci týždeň bude krajská rada v Košiciach, na ktorú osobne príde. Myslím si, že pán predseda to myslí v mnohom dobre, ale skutočne nepozná pomery medzi členmi a v členskej základni," uviedla pre Pravdu.

Niekoľko desiatok členov strany z Košíc napísalo koncom mája vedeniu Smeru list, v ktorom vyzývali na odstúpenie predsedu Roberta Fica a podpredsedu Roberta Kaliňáka. Navrhovali premiérovi Petrovi Pellegrinimu, aby kandidoval za lídra strany. Pellegrini vtedy uvítal, že členovia strany chcú o jej budúcnosti diskutovať. Avizoval, že do septembra sa rozhodne, či bude na post šéfa strany kandidovať. Podľa premiéra Smer musí prejsť zásadnou reformou.

Fico nechcel komentovať informácie o mimoriadnom sneme Smeru ani o tom, že by premiér Peter Pellegrini mohol kandidovať za predsedu strany.

O Robertovi Ficovi nebolo počuť približne dva týždne. Podľa informácií denníka Pravda odišiel do Izraela na lekárske vyšetrenie. Teraz to predseda Smeru poprel. „Žiaden Izrael, žiadni doktori,“ povedal s tým, že v uplynulých dňoch vraj veľa chodil po Slovensku a bol aj v Mostare na otvorení výstavy spolu s ministerkou kultúry Ľubicou Laššákovou a ďalšími osobnosťami.

VIDEO TV Pravda: Pellegrini komentuje možnú krízu v Smere a polemizuje o tom, aká bude jeho ďalšia politická budúcnosť. (Vysielané 29.05.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

773 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer