Cigarety sa na východe vozia v chlebe aj v džúsoch. Pozrite sa na praktiky pašerákov

Neúprosné štatistiky hovoria o stúpajúcom počte nelegálnych cigariet na slovenskom trhu s tabakovými výrobkami. Colníci spolu s výrobcami cigariet sa snažia upozorniť na tento problém, keďže slovenská spoločnosť má značnú mieru tolerancie voči nelegálnemu obchodu.

08.06.2019 06:00
debata (4)

VIDEO: Colníci sa v teréne stretávajú s naozaj vynaliezavými úkrytmi pašerákov – v pneumatikách, rámoch bicykla, pečive, džúsoch, drevených doskách, kovových rúrach. Pozrite si video TV Pravda.

Video
„Vďaka niekoľkoročným skúsenostiam a vhodnej modernej technike však vieme úkryty pašerákov odhaliť,“ tvrdí Tomáš Prochocký, generálny riaditeľ sekcie colnej Finančnej správy.

Na Slovensku podľa štatistík fajčí približne 34 percent populácie, 43 percent mužov a 26 percent žien. Slovenský fajčiar v priemere vyfajčí 12,5 kusa cigariet denne. Slovenská republika je v oblasti nelegálnych cigariet skôr tranzitná krajina.

Boj s nelegálnymi cigaretami však nie je len o pašovaní cigariet z Ukrajiny na Slovensko. Finančná správa totiž aj na Slovensku identifikovala už viacero prípadov samotnej nelegálnej výroby. „Máme za sebou viaceré úspešné zásahy voči nelegálnej výrobe cigariet. Len tento rok sme zabránili, aby sa na európsky trh dostalo takmer 30 miliónov nelegálne vyrobených cigariet, 30 ton tabaku či tisícky cigár. Navyše sme spravili razie aj v dvoch výrobniach a zhabali kompletné linky na výrobu cigariet. Páchateľom sme tak zlikvidovali ich nelegálny biznis,“ povedal riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó. Škodu na spotrebnej dani a DPH odhadol Makó až na 10 miliónov eur. Takýto nelegálny obchod pripraví štáty EÚ ročne o 10 miliárd eur.

„Je známy prípad top človeka na Blízkom východe, ktorý bol známy ako najväčší globálny producent známych nelegálnych cigariet,“ povedal Ľubomír Tuchscher, výkonný riaditeľ Slovenského združenia pre značkové výrobky. Poukázal na to, že peniaze z nelegálneho obchodu sa používajú aj na nákup zbraní pre teroristov. Ďalším rizikom je podľa Tuchschera zdravotné riziko. „Máme k dispozícii analýzy z takýchto domácich produkcií cigariet, kde sa v cigaretách objavili napríklad jedy na myši alebo tie cigarety boli lepené nebezpečnými lepidlami,“ vysvetlil s tým, že takéto cigarety predstavujú pre fajčiara oveľa väčšie riziko ako bežné cigarety.

Cigaretové škatuľky musia mať od mája tohto roka unikátny kód, vďaka ktorému polícia ľahšie a rýchlejšie dokáže odhaliť falošné cigarety. Bude zaznamenávať miesto výroby, až po prvého maloobchodného predajcu. Finančná motivácia pre páchateľov je vysoká. Výroba jednej nelegálnej cigarety sa ráta v centoch. Prvému pašerákovi škatuľku predávajú za euro až dve a na západných trhoch ich predávajú spotrebiteľovi od 7 eur až do 12 eur.

Webová stránka www.nekurfejky.sk obsahuje informácie aj o tom, ako sa dajú rozoznať ilegálne cigarety, aké môžu mať zdravotné, ekonomické aj spoločenské účinky, ale aj možnosť pre občanov, ako nahlásiť podnety na zelenú linku Kriminálneho úradu Finančnej správy. „Veríme, že naša spoločná snaha povedie k zníženiu tolerancie voči tomuto negatívnemu fenoménu a následne počtu nelegálnych cigariet na Slovensku,“ dodáva Tuchscher.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #cigarety #pašovanie #východ Slovenska