Babiš: V Česku sa nebude meniť vláda na základe demonštrácií, ako na Slovensku

V Českej republike sa nebude meniť vláda na základe demonštrácií, povedal v sobotu český premiér Andrej Babiš v reakcii na protesty za jeho demisiu. Na konferencii Globsec 2019 v Bratislave Babiš tiež uviedol, že do politiky by nevstúpil, ak by nezlyhali tradičné strany.

08.06.2019 16:03 , aktualizované: 21:51
Bratislava konferencia bezpečnosť Globsec 2019... Foto: ,
Na snímke zľava predseda vlády ČR Andrej Babiš a predseda vlády SR Peter Pellegrini počas Medzinárodnej bezpečnostnej konferencie Globsec 8. júna 2019 v Bratislave.
debata (75)

„Česká republika nie je Slovensko. V Českej republike sa nebude meniť vláda na základe demonštrácií,“ povedal Babiš na otázku moderátora popoludňajšej diskusie, v ktorej Babiš vystúpil spolu s premiérom Petrom Pellegrinim.

Podľa Babiša nie je žiadny dôvod, aby ľudia protestovali, pretože sa majú skvele. Opäť označil novinárov za klamárov. „Chápem, že sú protesty, ja to akceptujem. V tomto priestore je plno neprávd. Za to obdobie, čo som v politike, sa nazhromaždilo ohromné ​​množstvo klamstiev,“ povedal Babiš. Dodal, že ak ak by nezlyhali tradičné politické strany, nikdy by som nešiel do politiky.

Český premiér už dopoludnia spochybnil, že by za jeho demisiu tento týždeň v Prahe protestovalo 120 000 ľudí. Povedal, že podľa polície sa demonštrácie zúčastnilo okolo 70 000 osôb. Agentúry Reuters, DPA či APA v deň protestu písali o desiatkach tisíc účastníkov demonštrácie, agentúra AFP o zhruba stovke tisíc.

Uplynulý rok a tri mesiace od vraždy novinára Jána Kuciaka označil Pellegrini za turbulentných 15 mesiacov. Musím povedať, že na mladú demokraciu, ktorá ma za sebou 25 rokov existencie samostatného štátu, sme túto vec vyriešili naozaj tak, ako sa v demokratickej krajine patrí. Dodal, že si vláda s ním na čele dala záväzok vraždu čo najskôr vyšetriť, a že sa tak aj deje.

EÚ chýba vízia, zhodli sa Pellegrini a Babiš

Európskej únii chýba vízia, mala by robiť viac pre dosiahnutie jednotného trhu a musí zmeniť spôsob fungovania Európskej komisie. Na týchto a iných výrokoch sa zhodli Peter Pellegrini a Andrej Babiš. Pellegrini víta plánovanú vnútrostranícku diskusiu, ktorú v piatok (7. 6.) potvrdil predseda Smeru Robert Fico.

Podľa Pellegriniho voľby do Európskeho parlamentu ukázali, že ľudia nie sú spokojní so stavom EÚ, avšak zároveň to, že nechcú jednoduché odpovede a extrémne riešenia, chcú zodpovedné vládnutie. Za slovenský paradox Pellegrini označil, že Slováci v prevažnej väčšine vnímajú členstvo v EÚ ako pozitívne, avšak máme najnižšiu volebnú účasť vo voľbách do Európskeho parlamentu. Európska rada by mala byť koaličná vláda Európy, povedal Babiš. Európska rada by mala podľa Babiša stanovovať politiku, ktorú následne Európska komisia bude implementovať. Obaja tvrdia, že EÚ chýba vízia.

V otázke energetiky sa Babiš čudoval, prečo nie je považovaná jadrová energia za obnoviteľnú. V súvislosti s rakúskou kritikou spoliehania sa Slovenska na jadrovú energiu, Pellegrini skonštatoval, že nám Rakúšania budú v budúcnosti vďační, keď sa začne používať viac elektromobilov.

Hybridné hrozby sú skutočné hrozby, povedal Pellegrini na margo bezpečnostnej situácie, odkazujúc na fakt, že na bezpečný štát nestačí zabezpečenie hraníc. Babiš povedal, že by mala byť kybernetická bezpečnosť jednou z európskych priorít. Súčasťou diskusie o možných hrozbách bola aj otázka zo strany moderátora debaty o čínskej spoločnosti Huawei.

Tu sa Pellegrini s Babišom opäť zhodli, že sa táto diskusia musí odohrať na európskej úrovni a nie na úrovni národných štátov. Musíme nastoliť štandardy na európskej úrovni a každý, kto ich splní, môže byť na európskom trhu, spresnil Pellegrini. Dodal však, že vníma situáciu okolo Huawei ako súčasť obchodnej vojny, do ktorej nechce Slovensko zaťahovať a že Slovensko nenakupuje technológiu od Huawei, ale od európskych firiem ako Telekom a Orange. Babiš pripomenul, že sa momentálne v Česku vykonáva technologický audit 160 strategických podnikov, či už štátnych alebo súkromných.

Na otázku širších záujmov Číny v Európe zhodne premiéri reagovali, že je chybou najmä Európskej únie, že nie je viac prítomná na západnom Balkáne. Keď niekde necháte prázdne miesto, tak ho niekto zaplní, povedal Pellegrini o rastúcom vplyve krajín ako Čína, Rusko a Turecko na západnom Balkáne.

Konferenciu uzavrel Lajčák

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák vystúpil v sobotu v záverečnom hodnotiacom paneli bezpečnostnej konferencie Globsec 2019. Informoval o tom Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Panel nazvaný Ideas Harnessing Disruption bol diskusiou o piatich kľúčových témach (európska integrácia, obrana a bezpečnosť, technológie ako dobrodinec a hrozba, udržateľné spoločnosti a výzvy pre demokraciu a liberálny poriadok). Lajčák skonštatoval, že svet sa od roku 2018 nestal istejším. Stále viac sa hovorí o globálnej kríze politického líderstva, ktoré sa len pomaly adaptuje na digitálnu revolúciu. Ustupuje multilateralizmus, vracia sa multipolarizmus a rozvíja sa multikonceptu­alizmus.

Podľa šéfa slovenskej diplomacie stále vidíme mnoho paradoxov: obchodná sféra sa vracia k slovníku ciel a obmedzení. Napriek tomu netreba podliehať pesimizmu, počas troch dní konferencie sa podarilo identifikovať aj viacero príležitostí. V EÚ treba správne riešiť „ducha Sibiu“ a novú politickú situáciu po voľbách do Európskeho parlamentu.

„Digitálna revolúcia nepredstavuje pre demokraciu a Európsku úniu iba hrozbu, ale poskytuje demokraciám aj mnoho príležitostí na zlepšenie života, medziľudskej aj medzinárodnej spolupráce,“ uzavrel Lajčák.

Globsec je jedna z piatich najväčších konferencií na svete. Má za sebou už 13 ročníkov. Doteraz sa na ňom zúčastnili tisícky hostí vrátane niekdajšieho britského premiéra Davida Camerona, bývalej ministerky zahraničných vecí USA československého pôvodu Madeleine Albright a pravidelne na ňu prichádzajú aj prezidenti, premiéri či ministri zahraničných vecí.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Andrej Babiš #GLOBSEC #globsec 2019