Advokáta obvineného z extrémizmu Najvyšší súd prepustil z väzby

Advokáta Františka F., ktorého polícia obvinila z extrémizmu, Najvyšší súd SR prepustil z väzby. Pôvodne ho do väzby vzal 25. mája Špecializovaný trestný súd.

10.06.2019 15:40
debata (18)

„Najvyšší súd SR ako súd sťažnostný na dnešnom neverejnom zasadnutí napadnuté uznesenie Špecializovaného trestného súdu zrušil, keďže u obvineného Františka P. nezistil dôvody väzby,“ informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Právnika zadržala polícia 23. mája v rámci akcie Plukovník, ktorá bola zameraná na extrémizmus. Do väzby ho prvostupňový súd vzal z obavy, že by mohol pokračovať v trestnej činnosti a ovplyvňovať svedkov. Následne obvinený podal voči rozhodnutiu sťažnosť.

Protizločinecká jednotka počas spomínanej akcie zadržala viacero ľudí. Advokát František P. v minulosti zastupoval mafiánskeho bosa Mikuláša Černáka a poslanca za stranu Mariána Kotlebu Stanislava Mizíka. U právnika údajne počas razie našli viacero predmetov s fašistickou symbolikou. Jedným z dôkazov proti nemu má byť aj fotografia, na ktorej advokát pózuje v nacistickej uniforme. Právnik je obvinený zo založenia, podpory a propagácie extrémistického hnutia v súbehu so zločinom rozširovania a prechovávania extrémistických materiálov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus