V pondelok skolabovalo z tepla 74 ľudí

Záchranári v pondelok ošetrili 74 pacientov, ktorí skolabovali v dôsledku vysokých teplôt. Najviac, až 15, ich bolo v Banskobystrickom kraji, najmenej v Bratislavskom kraji, kde išlo o troch občanov. Agentúru SITA o tom informovala manažérka komunikácie s verejnosťou Záchrannej zdravotnej služby (ZZS) Alena Krčová.

11.06.2019 14:22
debata

V súvislosti s vysokými teplotami, ktoré zasiahli krajinu, Záchranná zdravotná služba upozorňuje na nevyhnutnú prevenciu. "Platí, že od 11:00 do 15:00 by sme sa nemali zbytočne vystavovať slnečným lúčom. Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti.

Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy," uviedla Krčová.

Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta treba ochladzovať a podávať mu tekutiny po malých dúškoch. V prípade zhoršenia zdravotného stavu kontaktovať tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #horúčavy #Kolabs