Z vypočúvania kandidátov na sudcov ÚS sa ospravedlnilo 5 uchádzačov

Z účasti na vypočúvaní kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR sa zatiaľ ospravedlnilo päť uchádzačov. Na vypočúvanie pred parlamentným ústavnoprávnym výborom v pondelok 17. júna neprídu Radoslav Procházka, Edita Pfundtner, Katarína Čechová, Ladislav Duditš a Peter Melicher. Členov výboru o tom informoval jeho predseda Róbert Madej (Smer). O funkciu ústavného sudcu sa v ďalšej voľbe uchádza 16 kandidátov, z nich štrnásti kandidujú opätovne.

11.06.2019 15:11
vypocuvanie kandidatov na sudcov ustavneho sudu SR Foto: ,
Ústanoprávny výbor NR SR počas vypočutia kandidátov na post ústavného sudcu.
debata (3)

Každý uchádzač má počas verejného híringu 15 minút na to, aby sa predstavil. Poslanci upravili časový rozsah odpovedí kandidátov. Uchádzač bude odpovedať na každú jednotlivú otázku maximálne päť minút. Doposiaľ mali uchádzači 15 minút na to, aby odpovedali na blok troch otázok.

Kandidátmi na sudcov Ústavného súdu SR sú Katarína Čechová, Rudolf Čirč, Ladislav Duditš, Michal Ďuriš, Libor Duľa, Boris Gerbery, Martina Jánošíková, Štefan Kseňák, Peter Kubík, Michal Matulník, Peter Melicher, Edita Pfundtner, Zuzana Pitoňáková, Radoslav Procházka, Peter Straka a Robert Šorl. Čirč a Kubík sú novými uchádzačmi.

Ďalšia voľba chýbajúcich kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR bude na júnovej schôdzi, ktorá sa začne 18. júna. Poslanci už volili kandidátov v troch voľbách. Stále však nezvolili dostatočný počet, čiže 18 kandidátov, spolu ich zvolili zatiaľ 12.

Na Ústavnom súde SR sa v polovici februára uvoľnilo deväť sudcovských miest. Z celkového počtu 13 sudcov je aktuálne obsadených sedem miest. Predsedom ÚS je Ivan Fiačan.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #voľba ústavných sudcov