Čaputová na inauguráciu pozvala rodinu aj poradcov

Blížiacu sa inauguráciu strávi nastávajúca prezidentka Zuzana Čaputová v spoločnosti svojej rodiny a blízkych spolupracovníkov. Na osobnom zozname pozvaných hostí prezidentky je aj jej partner Peter Konečný, hoci Čaputová nedávno priznala, že si vo vzťahu prechádzajú ťažkým obdobím. Okrem Andreja Kisku, ktorý svojej nasledovníčke odovzdá úrad, sa na slávnosti zúčastnia aj obaja bývalí prezidenti Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič. Pamiatku prvej hlavy štátu samostatného Slovenska Michala Kováča si Čaputová uctí položením kytice na jeho hrob.

13.06.2019 10:00
prezident SR / inagurácia / Foto: ,
Zuzanu Čaputovú čaká v Prezidentskom paláci na Hodžovom námestí prehliadka čestnej stráže. Snímka je z inaugurácie Andreja Kisku v roku 2014.
debata (87)

Video TV Pravda: Kde bude inaugurácia novej slovenskej prezidentky? Kam povedú v sobotu jej prvé kroky? Pozrite si video s odborníkom na protokol Marekom Trubačom. (vysielané 8. júna 2019)

Video

Čaputová bude inaugurovaná v sobotu napoludnie počas slávnostnej schôdze Národnej rady v budove Slovenskej filharmónie, známej ako Reduta. Sľub zloží do rúk predsedu Ústavného súdu Ivana Fiačana. Prítomní budú poslanci parlamentu, europoslanci, členovia vlády, veľvyslanci a ďalší hostia politického a spoločenského života.

„Pozvaní sú aj rodinní príslušníci, blízki a spolupracovníci zvolenej prezidentky Zuzany Čaputovej. Po zložení prezidentského sľubu bude nasledovať inauguračný príhovor, v ktorom pani prezidentka predstaví svoju víziu výkonu verejnej služby vo funkcii hlavy štátu,“ informovala Henrieta Hajtová z tlačového oddelenia kancelárie prezidenta. Zverejnila tiež osobný zoznam hostí budúcej prezidentky.

Figuruje v ňom napríklad Čaputovej partner Peter Konečný. Nastávajúca hlava štátu koncom mája priznala, že si vo vzťahu prechádzajú ťažkým obdobím, preto sa v posledných týždňoch spolu na verejnosti neukazovali.

Čaputová pozvala aj svoje dcéry, rodičov, brata a ďalších členov rodiny. Nechýbajú spolupracovníci z kampane Veronika Gulášová a Martin Burgr, ktorý bude v paláci zastávať funkciu poradcu pre komunikáciu.

Pozvaní sú aj ďalší budúci poradcovia prezidentky – nastupujúci europoslanec Michal Šimečka, Juraj Rizman, Vladimír Talian, Marián Leško, Radovan Pala, Peter Kubina, Peter Bátor a Zuzana Kusá. Pozvanie dostali aj predseda Progresívneho Slovenska Michal Truban a bývalý líder tejto strany Ivan Štefunko.

Čaputová kandidovala za prezidentku ako podpredsedníčka Progresívneho Slovenska, po úspechu vo voľbách sa funkcie aj členstva v strane vzdala. Ďalšími hosťami prezidentky budú emeritný trnavský arcibiskup Róbert Bezák a predseda KDH Alojz Hlina.

Uvidím však, či zvládnem celý program, na ktorý som pozvaný. Ale idem a pani prezidentke držím palce.
Rudolf Schuster

Protokol stanovuje jasné pravidlá o tom, komu patrí oficiálna pozvánka od kancelárie Národnej rady. Okrem ústavných činiteľov ju dostávajú napríklad aj bývalí prezidenti. Na inauguráciu novej prezidentky sa chystajú aj jej dvaja predchodcovia.

„Samozrejme, zo zdravotnej stránky som už na tom dobre, a tak určite pôjdem,“ povedal pre Pravdu Rudolf Schuster, ktorý sa na sobotňajšiu udalosť teší. „Uvidím však, či zvládnem celý program, na ktorý som pozvaný. Ale idem a pani prezidentke držím palce,“ dodal exprezident, ktorého začiatkom tohto roka sužovali zdravotné problémy a vo februári absolvoval operáciu srdca.

Pozvánku dostal aj Ivan Gašparovič, hoci najskôr iba pre seba. „Bez manželky by som nebol išiel, tak som minulý týždeň dostal aj pozvánku pre ňu. Riaditeľ protokolu z Prezidentského paláca mi priniesol pozvánku na Te Deum a večer na recepciu. Do Reduty určite prídem aj s manželkou,“ dodal Gašparovič s tým, že o účasti na recepcii ešte rozhodne manželka.

Kancelária parlamentu pozvala na inauguráciu aj neúspešných prezidentských kandidátov. Zatiaľ nie je jasné, ktorí sa na slávnosti zúčastnia. Kontroverzný aktivista Martin Daňo na sociálnej sieti avizoval, že tam bude. Sudca Štefan Harabin, naopak, naznačil, že nepríde, podľa jeho názoru by Čaputová nemala prevziať úrad, kým Ústavný súd nerozhodne o volebných sťažnostiach, ktoré podal. Nepríde ani Eduard Chmelár, na facebooku uviedol, že nerád chodí tam, kde nie je vítaný.

Program inauguračného dňa bude pokračovať aj popoludní. Na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí sa uskutoční prehliadka jednotiek Ozbrojených síl, keďže Čaputová bude ich hlavnou veliteľkou.

Následne sa nová prezidentka spoločne s rodinou presunie pešo cez Panskú ulicu do Katedrály sv. Martina. Po ceste sa bude Čaputová zdraviť s ľuďmi v uliciach hlavného mesta. O 13.30 sa v katedrále začne bohoslužba Te Deum, jej predsedajúcim bude bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský.

„Zvolená pani prezidentka sa rozhodla na služby Božie do Katedrály sv. Martina pozvať zástupcov všetkých registrovaných cirkví na Slovensku,“ pripomenula Hajtová. S príhovorom vystúpia napríklad predseda Ekumenickej rady cirkví Ivan Eľko a predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR Igor Rintel.

Po bohoslužbe Kiska symbolicky odovzdá Čaputovej úrad v Prezidentskom paláci na Hodžovom námestí, konať sa bude aj prehliadka čestnej stráže prezidentky.

Od 15. hodiny bude prezidentka v paláci podávať slávnostný obed pre vyše 40 seniorov a senioriek z domovov sociálnych služieb z celého Slovenska. Upriamiť tak chce pozornosť na dôležitosť starostlivosti o starších obyvateľov a obyvateľky.

O 17. hodine položí veniec pri pamätníku Brány slobody na Devíne, následne položí na Ondrejskom cintoríne kyticu na hrob prvého prezidenta samostatnej Slovenskej republiky Michala Kováča.

Slávnostný deň sa zavŕši opäť v Redute, kde sa od 20. hodiny bude konať recepcia. Toto podujatie sa tradične koná na Bratislavskom hrade, no v sobotu v jeho areáli odohrá koncert huslista Filip Jančík, prezidentka preto pristala na iné priestory.

© Autorské práva vyhradené

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #inaugurácia prezidentky Zuzany Čaputovej