Fico povedie Smer do volieb, chce viac komunikovať s členmi a navštevovať regióny

Revolúcia v strane Smer sa nekoná, mimoriadny snem zvolaný nebude a Robert Fico neodíde z funkcie predsedu. Vo štvrtok podvečer v penzióne v obci Malá Ida ukončil Fico sériu stretnutí v regiónoch, pričom Košický kraj si nechal ako posledný. Po májových eurovoľbách, v ktorých Smer skončil druhý, práve z Košíc vzišla výzva adresovaná vedeniu. V nej straníci žiadali, aby Fico uvoľnil predsednícku stoličku premiérovi Petrovi Pellegrinimu. Ešte predtým Fico vo štvrtok absolvoval diskusie o situácii v strane v Banskej Bystrici a v Prešove.

13.06.2019 13:53 , aktualizované: 23:04
debata (212)

VIDEO: Pozrite si, čo povedali Fico a Smolková po stretnutí v Malej Ide.

Video

Stretnutie košickej krajskej rady s predsedom Ficom trvalo približne 90 minút za zatvorenými dverami. Predseda Smeru sa po skončení vyjadril, že členmi bola vyslovená podpora vláde aj vedeniu strany.

„Pôvodne sme sa chceli s pani Smolkovou stretnúť už v utorok, ale bola v Bruseli. Nikto ju nebude vyhadzovať, ani hrešiť. Je škoda, že ľudia ktorí významne profitovali z funkcii získanými vďaka Smeru sú najčastejšie tí, ktorí sa sťažujú,“ podotkol Fico s tým, že išlo o individuálny list člena, ktorý je urazený, že sa nedostal na kandidátku.

„Jej motivácia bola daná nespokojnosťou, že po desiatich rokoch nebola tretíkrát nominovaná, to je všetko. Ale rád by som mal jej dôchodok,“ uviedol Fico. Pripustil, že členom strany chýba viac komunikácie ak sa niečo udeje, a to sa podľa neho musí zlepšiť.

„Komunikácia s vedením a členskou základňou musí byť výraznejšia. Dohodli sme sa aj na novom prvku, ktorí sme doteraz nerobili. V septembri a v januári sa zvolajú krajské členské schôdze, kde sa bude komunikovať a vyjasnia sa tam mnohé veci,“ uviedol Fico a zdôraznil, že zostáva predsedom strany. Nevidí ani dôvod na zvolanie mimoriadneho snemu.

Richard Raši po stretnutí uviedol, že Fico má dôveru krajskej rady. Podľa neho je potrebné vyjasniť si veci vo vnútri strany. Poukázal aj na to, že pri napríklad komunálnych voľbách stačilo byť „antismer“ a takýto kandidát vyhral.

„Musíme zvoliť taktiku, ako osloviť voličov, ktorí nás predtým volili. Čo mne vadí, že strácame percentá a musíme s tým niečo robiť, oživiť komunikáciu s členskou základňou,“ konštatoval Raši, podľa ktorého treba aj využiť potenciál, ktorý momentálne má predseda vlády Peter Pellegrini.

Smolkovú po stretnutí krajskej rady s predsedom Ficom potešilo, že sa začala plodná diskusia a aktuálnu situáciu v strane nevníma ako krízu.

„Nechodil do regiónov. Vypočul si teraz naše názory. Nedávali sme si servítky pred ústa. Budeme opäť diskutovať, bude sa to riešiť na predsedníctve. Predseda zopakoval, že chce viesť stranu do volieb v roku 2020,“ informovala Smolková s tým, že momentálne nie je ani iná možnosť, pretože výmenu predsedu aktuálne stanovy nedovoľujú.

Uviedla, že nie je možné spätne vyčítať niekomu, ktorý bol stranou nominovaný do nejakej funkcie, že sa ozval s kritikou. „V zmysle stanov som si dovolila pripomienkovať činnosť strany. Nezvažujem odchod zo Smeru, pretože ako členka môžem kritizovať, vyjadrovať sa a slobodne hovoriť svoj názor. Ako okresná predsedníčka som za 20 rokov urobila kus veľkej práce. Nebol na mňa nahnevaný. Ani mi nevyčítal, že som poslala ten list. Podporujem pána Pellegriniho, má moju plnú dôveru a podporu,“ doplnila Smolková, ktorá podľa vlastných slov sprostredkovala názor členov a komunikácia má byť obojstranná.

„Pán predseda slabo komunikoval s regiónmi a ak bude, tak aj činnosť strany sa zlepší a možno aj preferencie stúpnu. Myslím, že list splnil účel,“ dodala Smolková, ktorá neuvažuje o kandidatúre za poslankyňu parlamentu.

VIDEO: Podpredseda strany Smer-SD Richard Raši hovorí o tom, čo môže priniesť stretnutie na východe Slovenska, kde sa šéf strany Robert Fico stretne okrem iného so svojou najväčšou kritičkou Monikou Smolkovou.

Video

Líder Smeru prišiel na rokovanie košickej krajskej rady s polhodinovým meškaním. Fico novinárom pripomenul, že Smer je tu 20 rokov a chce, aby pôsobil ďalších 20.

„Nemám žiaden dôvod byť bojovo naladený. Jediná bojová nálada je vyhrať parlamentné voľby. Ako predseda strany preto potiahnem stranu až do volieb, takto sú nastavené pravidlá hry. Treba nájsť recept, ako vyriešiť okukanosť,“ vyhlásil Fico pri príchode.

Schôdzky v Malej Ide sa zúčastnili všetci okresní predsedovia, vrátane Moniky Smolkovej, ktorá šéfuje okresnej organizácii Košice III a je aj krajskou podpredsedníčkou. Práve ona s podporou ďalších okresných funkcionárov a členov poslala vedeniu strany list. Okrem Ficovho odchodu v ňom požadovali aj rezignáciu Roberta Kaliňáka z postu podpredsedu strany.

„Pani Smolková poslala list po straníckej linke, čiže okresným a krajským predsedom, preniklo to však do médií. Povedala mi, že to nechcela diskutovať takto široko navonok. Samozrejme, sme veľká strana, ktorá má viac ako 15-tisíc členov, je prirodzené, že môžu byť názory také aj také, ale to, čo nerobí dobre, je, keď sa o tom diskutuje na verejnosti predtým, ako sa to vydiskutuje doma," uviedol ešte pred stretnutím Richard Raši, vicepremiér pre investície a informatizáciu, ktorý je aj krajským predsedom Smeru.

Doplnil, že výzva prišla v období, keď predseda Fico bol na dovolenke. „Nemohlo sa to preto riešiť a odkomunikovať rýchlejšie. Akonáhle sa vrátil z dovolenky, navštívil všetky krajské organizácie a končí v Košiciach. Pevne verím, že to ukončíme nejakou normálnou debatou," dodal Raši.

Končiaca europoslankyňa Smolková kritickú výzvu s výsledkami eurovolieb nespája. Vyjadrila sa, že tento krok pripravovali od januára a nestojí za ním ani fakt, že strana ju na eurokandidátku tento rok nepostavila.

„V prvom rade som rada, že pán predseda opustil Súmračnú (sídlo strany v Bratislave – pozn. red.). Budeme argumentovať všetkými dôkazmi, ako to nefunguje. Očakávam aj mimoriadny snem. Aj mu poviem, prečo by mal odstúpiť,“ povedala Smolková pred rokovaním a vyjadrila ľútosť z kolegov z iných okresov, ktorí sa podľa nej báli povedať svoj názor. Zároveň doplnila, že ju oslovovali členovia Smeru z viacerých miest a obcí Slovenska a držali jej palce.

TV Pravda: Predseda Smeru Robert Fico bude do volieb naďalej viesť stranu. Zároveň spúšťa vnútrostranícku diskusiu. Na personálne zemetrasenie v Smere nevidí dôvod. Pozrite si jeho celé vyjadrenie vo videu TV Pravda. (vysielané 7.6.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

212 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #krajská rada