Prokuratúra nenamieta, aby sa bezúhonnosť pedagógov preukazovala odpisom registra trestov

Generálna prokuratúra (GP) SR nemala a nemá zásadné výhrady voči tomu, aby sa bezúhonnosť pedagogických a odborných zamestnancov preukazovala odpisom registra trestov. TASR o tom informovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová v reakcii na slová ministerky školstva, vedy, výskumu a športu Martiny Lubyovej (nominantka SNS). Tá uviedla, že rezort školstva túto povinnosť navrhoval v zákone o pedagogických a odborných zamestnancoch, avšak nakoniec ju zo zákona vypustil.

13.06.2019 17:00
generálna prokuratúra Foto: ,
Na snímke budova Generálnej prokuratúry v Bratislave.
debata (3)

„Generálna prokuratúra v legislatívnom procese namietala navrhovaný rozsah a závažnosť podmienok definujúcich bezúhonnosť. Takto vymedzená bezúhonnosť by sa musela preukazovať odpisom registra trestov s tým, že oprávneným orgánom na vyžiadanie odpisu trestov by malo byť ministerstvo, nie zriaďovateľ, zamestnávateľ alebo riaditeľ školy,“ poznamenala Predajňová. Hovorkyňa GP SR doplnila, že rezort školstva sa rozhodol zúžiť rozsah bezúhonnosti a ponechať právnu úpravu, na základe ktorej sa bude preukazovať výpisom z registra trestov.

Rezort školstva navrhoval, aby sa u pedagógov preverovali aj odpisy registra trestov, čím by sa podľa Lubyovej nadštandardne zvýšila kontrola. Šéfka rezortu školstva to uviedla v súvislosti s kauzou bratislavského učiteľa, ktorý je obvinený zo zločinu sexuálneho zneužívania a zločinu výroby detskej pornografie svojho žiaka. Zároveň potvrdila, že keby sa mali takéto prípady vyskytovať častejšie, tak je rezort školstva pripravený sa opätovne vrátiť k návrhu a otvoriť diskusiu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #školstvo #odpis z registra