Americkým vrtuľníkom takmer zakázali tankovať v Piešťanoch

Ministerstvo obrany pod vedením SNS opäť naštrbilo ukotvenie Slovenska v NATO. Odmietlo americkým vrtuľníkom vracajúcim sa budúci týždeň z cvičenia medzipristátie na natankovanie v Piešťanoch. Po kritike Mostu - Híd a telefonátoch šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka (Smer) nakoniec medzipristátie povolilo.

14.06.2019 11:09 , aktualizované: 19:34
debata (919)

VIDEO: Pavel Macko (PS-Spolu), bývalý zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR hovorí pre TV Pravda o kauze pristávania amerických vrtuľníkov na slovenskom území. Vo videu sa dozviete aj to, aké stanovisko ku kauze zaujalo Ministerstvo obrany SR.

Video

V najbližších dňoch sa končí medzinárodné cvičenie Saber Guardian 2019, ktoré prebieha v Bulharsku, Maďarsku a Rumunsku. Cvičenia zameraného na zvýšenie koordinácie medzi spojeneckými ozbrojenými silami a posilnenie regionálnej bezpečnostnej situácie, sa zúčastňuje približne 27-tisíc vojakov. Niekoľko stoviek kusov techniky sa z Nemecka posúvalo cez slovenské územie na Balkán už na konci mája.

Cvičenie sa o pár dní končí a spojenecké vojská sa začínajú vracať domov. Americké vrtuľníky Apache a Chinook budú cez naše územie prelietať v čase od 18. do 19. júna. O prelet a medzipristátie s tankovaním na letisku v Piešťanoch požiadali Američania rezort diplomacie, ktorý túto žiadosť tlmočil ministerstvu obrany.

To však povolilo iba prelet, medzipristátie zamietlo. Dôvodom malo byť možné ohrozenie suverenity Slovenska, oficiálne príčiny odmietnutia však zverejnené neboli.

Most – Híd žiada vysvetlenie

Koaličný Most – Híd žiada ministerstvo obrany o jasné a dôveryhodné vysvetlenie. „Zároveň na najbližšom rokovaní koaličnej rady otvorí tému zahraničnopoli­tickej orientácie Slovenskej republiky a dodržiavania jej medzinárodných záväzkov,“ uviedla strana v stanovisku.

„To akože babráctvo alebo niečo ešte neuveriteľnejšie? Fakt? Slovensko, členský štát NATO, 2019. Mám sem prekopírovať všetky záväzky, ktoré sme prijali ako ministerstvo obrany za ostatné roky?“ rozhorčil sa na sociálnej sieti štátny tajomník rezortu obrany Róbert Ondrejcsák za stranu Most – Híd.

Druhý koaličný partner národniarov to tak dramaticky nevidí. „Pán Ondrejcsák toho už zverejnil, krížom-krážom všetko možné. Ja to nevnímam ako zásadný problém. To si vieme v koaličnej rade vykonzultovať za pár minút,“ reagoval líder Smeru Robert Fico.

Rezort obrany sa bráni

Ministerstvo obrany poprelo, že by zabránilo v pristátí amerických vrtuľníkov. Tvrdí, že rozhodnutie, ktoré zaslali rezortu diplomacie nebolo oficiálnym stanoviskom a celé nedorozumenie bolo spôsobené preposlaním internej komunikácie zamestnancov.

„Rezort obrany vo svojom oficiálnom stanovisku pre rezort zahraničných vecí uviedol, že rešpektuje recipročné diplomatické povolenie, ktoré zodpovedá náležitostiam schváleným v uznesení vlády, v ktorom boli uvedené prelety schválené,“ reagovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) chce teraz potrestať zamestnancov, ktorí majú byť za toto nedorozumenie zodpovední. „Toto pochybenie pracovníkov a ich konanie nad rámec ich služobných povinností bude disciplinárne riešené,“ dodala Capáková.

Rezort diplomacie to vidí inak

Rezort diplomacie si myslí, že nešlo o chybu pár zamestnancov. „Ministerstvo zahraničných vecí považuje za potrebné potvrdiť, že rezort diplomacie dostal v predchádzajúcich dňoch písomné stanovisko z ministerstva obrany, v ktorom jeho zamestnanci vyjadrili súhlas s preletom amerických vrtuľníkov, ale zároveň dali zamietavé stanovisko na ich medzipristátie,“ zdôraznil hovorca diplomacie Boris Gandel a vysvetlil, že po piatkovom telefonáte ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka s ministrom Gajdošom bolo vydané nové, tentoraz súhlasné stanovisko ministerstva obrany.

Gandel ubezpečil, že rezort diplomacie rešpektuje stanoviská ministerstva obrany výhradne na oficiálnej báze. „Za také považuje aj predchádzajúce stanovisko ministerstva obrany, v ktorom bolo medzipristátie amerických vrtuľníkov na území Slovenska zamietnuté,“ upozornil Gandel s tým, že túto tému považujú za ukončenú a ďalšie vyjadrenia a tvrdenia z ministerstva obrany už nebudú komentovať.

„Teší nás, že naši partneri v slovenskej vláde schválili rutinný prelet a tankovacie medzipristátie pre helikoptéry americkej armády vracajúce sa z cvičenia. NATO,“ poznamenal k výsledku zmätkov hovorca americkej ambasády na Slovensku Rozell Griffin.

SaS to považuje za signál nepriateľstva

Kauza odmietnutia medzipristátia amerických vrtuľníkov na letisku v Piešťanoch je signálom nedôveryhodnosti Slovenska ako partnera NATO či Európskej únie. Tvrdia to opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR Ľubomír Galko a Martin Klus (obaja SaS).

Klus vyzval ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru) a premiéra Petra Pellegriniho (Smer), aby „nominantom SNS nedovolili na ministerstve obrany dokonať akt nepriateľstva voči nášmu spojencovi“ a prinútili rezort zmeniť zákaz medzipristátia vrtuľníkov na povolenie.

Naď z OĽaNO: Je to geopolitické šialenstvo

„Nielenže to je geopolitické šialenstvo, toto by mal premiér okamžite riešiť,“ skonštatoval odborník opozičného hnutia OĽaNO Jaroslav Naď s tým, že americké vrtuľníky napokon natankovali a zaplatili v inej krajine. Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič zdôraznil, že za zachovanie letiska v Piešťanoch bojovalo aj vedenie Trnavského samosprávneho kraja. „To letisko si nejako zarobiť musí,“ skonštatoval. Prístup SNS podľa jeho slov okráda letisko, jeho zamestnancov i samosprávu.

© Autorské práva vyhradené

919 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Most-Híd #odmietnutie pristátia amerických vrtuľníkov