Pellegrini sa na úrade vlády stretol so šéfom Európskej rady Tuskom

Premiér Peter Pellegrini (Smer) sa v piatok na pracovnom rokovaní na úrade vlády v Bratislave stretol s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. Potvrdil to úrad vlády.

14.06.2019 13:10
Donald Tusk, pellegrini, úrad vlády Foto: ,
Predseda Európskej rady Donald Tusk (vľavo) a predseda vlády SR Peter Pellegrini počas stretnutia na Úrade vlády SR.
debata

Predsedovia vlád krajín visegrádskej štvorky (V4) sa stretli vo štvrtok (13. 6.) v Budapešti na neformálnom pracovnom stretnutí. Cieľom bolo diskutovať o spoločných kandidátoch na vysoké posty v Európskej únii (EÚ), aby mala V4 spoločné stanovisko na samite, ktorý sa uskutoční v Bruseli 20. 21. júna. Český premiér Andrej Babiš po stretnutí vyhlásil, že V4 nemá kandidáta na post šéfa Európskej komisie (EK).

Podľa hovorcu maďarského premiéra Bertalana Havasiho predsedovia vlád V4 sa v Budapešti dohodli, že na budúcotýždňovom samite EÚ budú prezentovať spoločný postoj tak v personálnych, ako aj v ďalších záležitostiach. „Krajiny V4 podporujú na vedúce pozície v EÚ kandidátov, ktorí disponujú patričnými skúsenosťami, sú dobre pripravení a ctia si národy strednej Európy, pričom si ctia aj vyšehradskú spoluprácu. Očakávaním teda je, že pri spoločných európskych rozhodnutiach zohľadnia aj stredoeurópske hľadiská a záujmy,“ zhrnul závery schôdzky Havasi.

Už koncom mája prenikli na verejnosť informácie, že spoločným kandidátom V4 na jednu z vysokých pozícií EÚ má byť súčasný podpredseda EK pre energetickú úniu Maroš Šefčovič. Babiš túto informáciu neskôr dementoval. Slovenský premiér Peter Pellegrini uviedol, že Maroš Šefčovič je len jedným z kandidátov, ktorého nomináciu na post predsedu Európskej komisie podporujú krajiny V4. Kandidátov na predsedu EK navrhujú lídri členských štátov, ktorí musia vziať do úvahy výsledky eurovolieb, a o ich návrhu hlasuje Európsky parlament.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #EÚ #Donald Tusk #V4 #Peter Pellegrini