Ponúkam rozum, srdce a ruky, povedala nová prezidentka Zuzana Čaputová

Advokátka a bojovníčka za životné prostredie Zuzana Čaputová sa dnes oficiálne stala novou prezidentkou Slovenskej republiky. Inaugurácia historicky prvej prezidentky prebehla počas slávnostnej schôdze Národnej rady v budove Slovenskej filharmónie, známej ako Reduta.

15.06.2019 10:53 , aktualizované: 20:28
zuzana čaputová Foto: ,
Prvá slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.
debata (1256)

Sľub zložila do rúk predsedu Ústavného súdu Ivana Fiačana. Medzi pozvanými hosťami boli poslanci parlamentu, europoslanci, členovia vlády, veľvyslanci a ďalší hostia politického a spoločenského života, ako aj rodinní príslušníci a blízki a spolupracovníci zvolenej prezidentky.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v... Foto: Reuters, RADOVAN STOKLASA
inaugurácia, zuzana čaputová Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v uliciach Starého Mesta

Inauguráciu sme sledovali online

20:18 Prezidentka dnešný deň zavŕši na slávnostnej recepcii opäť v priestoroch bratislavskej Reduty. Online zo slávnostného dňa sme ukončili, ďakujeme za pozornosť!

19:37 „Veľmi si to vážime, je nás tu päť z Pezinka, sme veľmi radi, že sme tu mohli byť s ňou a podporiť ju,“ povedala Alžbeta Strapáková, ktorá vedie v Pezinku spolok Živena, a ktorá sa zúčastnila na slávnostnom obede, ktorý Čaputová podávala pre seniorov.

19:19 Inauguračný prejav prezidentky dal veľký dôraz na nádej, ľudskú dôstojnosť, otvorenosť, empatiu a kritický komentár, ktorý bolo treba počuť. Uviedla sociologička Zora Bútorová.

VIDEO: Pozrite si atmosféru, ktorá sprevádzala inauguráciu prezidentky Zuzany Čaputovej.

Video

V prejave Zuzany Čaputovej zazneli podľa Bútorovej kritické komentáre k dnešnej situácii, ktoré bolo treba počuť. „Či už ide o korupciu, alebo ďalšie veci, ktoré ležia našim ľuďom na Slovensku veľmi na srdci, a keby to tam nebolo odznelo, tak by to nebolo v poriadku,“ uviedla Bútorová.

Vlajka vejúca počas inaugurácie prezidentky... Foto: Robert Hüttner, Pravda
inaugurácia prezidentky, čapútová Vlajka vejúca počas inaugurácie prezidentky Zuzany Čaputovej

18:28 Prezidentka položila kyticu na hrob Michala Kováča. Slávnostný deň inaugurácie ukončí recepciou v priestoroch Reduty.

17:51 Zuzana Čaputová dorazila na Devín. Za prítomnosti čestnej stráže pokladá veniec k pamätníku Brána Slobody. Následne položí kyticu na hrob prvého slovenského prezidenta Michala Kováča na Ondrejskom cintoríne.

17:40 Prezidentka ukázala podľa politologičky Anety Világi na svojej inaugurácii snahu predniesť štátnicky prejav. Ako vysvetlila, snažila sa neprinášať kritiku bez vízie zmeny.

Druhou hlavnou líniou, ktorú v prejave Világi rozoznala, bolo Čaputovej prihlásenie sa k predvolebným motívom kampane. „Opäť sa dotkla potreby rovnosti pred zákonom pre všetkých občanov, aby neboli niektorí protežovaní alebo nemali výsostné práva a neplatil pre nich zákon rovnako,“ ozrejmila politologička.

Nová prezidentka Zuzana Čaputová si podáva ruku...
Inaugurácia Zuzany Čaputovej si vyžiadala...
+13Inaugurácia Zuzany Čaputovej si vyžiadala...

17:36 Prezidentka by mala o pár minút zložiť veniec k pamätníku Brána Slobody na Devíne.

17:27 Láskavosť, silu a trpezlivosť, okrem iného, zaželal novej prezidentke bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.

16:15 Inauguračný prejav Čaputovej je jeden z najlepších, aké som doteraz počul. Uviedol politický analytik Ján Baránek. „Jej prejav bol vyvážený a aj keď pani prezidentka kritizovala veci, ktoré bolo potrebné kritizovať, príjemne ma prekvapilo, že v ňom zdôrazňovala význam dôstojnosti človeka. Politici o tom totiž málo hovoria, ale v podstate je to to najdôležitejšie, čo človek má. Považujem to za nový prvok v prezidentskej činnosti a musím ju za to naozaj veľmi pochváliť,“ hodnotí Baránek.

16:12 Zuzana Čaputová bude skvelá prezidentka. Na sociálnej sieti to uviedol predseda Progresívneho Slovenska Michal Truban. Jej inauguráciu považuje za historický okamih. Viac z jeho vyjadrenia a reakcií ďalších politikov nájdete TU.

15:11 „Sotva Zuzana Čaputová otvorila v bratislavskej Redute ústa, kuvici už vedeli, že jej inauguračný prejav bude zlý, prázdny, falošný. A sotva ústa zatvorila, začali okolo seba trúsiť, že ich aj tak ničím nepresvedčila a nepresvedčí.“ Prečítajte si celý komentár Petra Javůrka k inaugurácii prezidentky.

14:56 Zuzana Čaputová vstúpila do priestorov paláca. Čaká ju slávnostný obed.

14:50 Prezidentka chce, aby bolo Slovensko v zahraničnej oblasti spoľahlivý, predvídateľný a konštruktívny partner. Ako povedala v rozhovore, vo všetkých svojich krokoch sa bude usilovať o pokojný a vecný tón. „Budem sa snažiť o poctivú a trpezlivú prácu a možno časom aj tí, ktorých som neoslovila, uveria tomu, že to myslím so Slovenskom vážne a dobre,“ uviedla prezidentka.

Nová prezidentka si podáva ruky s občanmi počas... Foto: Reuters, Dalibor Gluck
Slovakia President Nová prezidentka si podáva ruky s občanmi počas svojej prechádzky Starým Mestom.

14:40 Slávnostná omša sa skončila. Prezidentka sa teraz v autokolóne presunie do Prezidentského paláca, ktorý symbolicky prevezme od Andreja Kisku. Čaká ju prehliadka čestnej stráže a obed s pozvanými seniormi.

Andrej Kiska symbolicky odovzdal palác Zuzane... Foto: Pravda, Robert Hüttner
inaugurácia, zuzana čaputová Andrej Kiska symbolicky odovzdal palác Zuzane Čaputovej-

14:01 Lídri slovenskej politiky sa vyjadrili k príhovoru novej prezidentky. Tešia sa, že chce byť prezidnetkou všetkých, jej príhovor považujú za ambiciózny a ústretový. (Jednotlivé vyjadrenia si prečítajte TU.)

13:46 Začala sa ekumenická bohoslužba v Katedrále svätého Martina. Vedie ju arcibiskup a predseda katolíckej Konferencie biskupov Stanislav Zvolenský.

13:31 Prezidentka sa vyjadrila, že prvou tienistou stránkou jej funkcie je strata súkromia. Verí však, že ju vyvážia tie veci, pre ktoré do funkcie v prvom rade šla.

13:26 Prezidentka pre RTVS povedala, že bude chodiť do regiónov. „Som prezidentkou Slovenskej republiky a chcem, aby ma bolo vidieť na Slovensku.“ Na začiatku ju však čaká niekoľko návštev v zahraničí. Začne tradične Českou republikou.

13:04 Zuzana Čaputová absolvuje prechádzku Starým Mestom, počas ktorej sa zdraví s obyvateľmi a návštevníkmi Bratislavy. „Som rada, že máme prvýkrát ženu prezidentku. Malo by byť viac žien vo vyšších štátnych funkciách,“ vyjadrila sa jedna z oslovených dám pre televíziu RTVS.

Zuzana Čaputová sa prechádzala Starým Mestom. Foto: Reuters
inaugurácia, zuzana čaputová Zuzana Čaputová sa prechádzala Starým Mestom.

12:56 Nová prezidentka dorazila na Hviezdoslavovo námestie a pozdravila jednotky Ozbrojených síl. Podáva si ruky s občanmi, ktorí ju na námestie prišli povzbudiť.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v... Foto: Robert Hüttner, Pravda
zuzana čaputová, inaugurácia Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v uliciach Starého Mesta.

12:40 Prezidentka sa presúva pred historickú budovu SND, kde ako Hlavná veliteľka ozbrojených síl pozdraví jednotky Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Prezidentka neriadi boj, ale prijíma zásadné politické rozhodnutia z hľadiska ochrany a bezpečnosti štátu.

12:31 Prvá oficiálna časť dnešnej inaugurácie sa skončila. Fanfáry vyprevádzajú z bratislavskej Reduty novozvolenú hlavu štátu.

Prezidentka Zuzana Čaputová skladá svoj sľub. Foto: SITA, Radovan Stoklasa
prezidentka, zuzana čaputová Prezidentka Zuzana Čaputová skladá svoj sľub.

12:29 Pri Redute protestuje niekoľkočlenná skupina v reflexných vestách. Majú zástavu s preškrtnutým logom Európskej únie a NATO. Cez megafón vyzývajú ľudí na obranu Slovenska a tvrdia, že inauguráciou Zuzany Čaputovej za prezidentku bola porušená Ústava. Polícia na demonštrantov dohliada.

12:22 Zuzana Čaputová má svoj prvý príhovor ako prezidentka. „Budem sa snažiť byť prezidentkou všetkých občanov. Ponúkam rozum, srdce a ruky. Preberám všetky záväzky a povinnnosti verejnej služby neprišla som vládnuť, prišla som slúžiť občanom,“ povedala počas príhovoru. (Celý príhovor si prečítajte TU.)

Video

„Posunuli sme sa v transparentnosti, ale zaostávame v uplatňovaní zodpovednosti. Chcem byť hlasom tých, ktorých nie je počuť. Nie aby som kričala s nimi, ale preto, aby ich bolo počuť“ dodala prezidentka. Sála jej príhovor ocenila dlhým potleskom.

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Foto: Pravda, Robert Hüttner
čaputová, inaugurácia Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.

12:07 Zuzana Čaputová zložila sľub a stala sa novou prezidentkou.

12:05 Andrej Danko vyzýva Čaputovú a Fiačana, aby vystúpili na pódium, kde budúca prezidentka zloží sľub a stane sa novou prezidentkou.

11:57 Predseda parlamentu Adnrej Danko oficiálne otvoril ceremóniu a víta jednotlivých hostí. Vo svojej reči zaželal prezidentke „aby bola tou, ktorá pomôže ľuďom hľadať pravdu a zachovať si ľudskosť.“

11:54 Do priestorov hlavnej sály za zvukov piesne Aká si mi krásna prichádza budúca prezidentka Zuzana Čaputová. Jej miesto je v prvom rade.

11:52 Do priestorov hlavnej sály vošiel dosluhujúci prezident Andrej Kiska.

11:49 Do priestorov hlavnej sály prichádzajú zástupcovia ozbrojených síl, predseda parlamentu Andrej Danko, ktorý bude viesť ceremóniu a predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan, do ktorého rúk zloží Zuzana Čaputová sľub. Ceremóniu hudobne sprevádza orchester Slovenskej filharmónie.

11:45 Oficiálna inaugurácia sa začala.

11:42 Na miesto dorazila budúca prezidentka Zuzana Čaputová. Návrhárom jej bledomodrých šiat bol Boris Hanečka. O chvíľu sa otvoria dvere do veľkej sály a postupne budú prichádzať predstavitelia a insígnie nevyhnutné pri inaugurácii.

11:34 Prezident Andrej Kiska symbolicky opustil Hodžovo námestie, prichádza do Reduty. pred malou chvíľou dorazil aj premiér Peter Pellegrini (Smer).

11:22 „Pre Slovenskú republiku je lepšie, ak sa s prezidentom USA stretne premiér a nie prezident. Andrej Kiska sa však s významnými predstaviteľmi stretol v rámci spoločných stretnutí. Zahraničná politika sa nerobí len počas fototermínov,“ vyjadril sa na margo odchádzajúceho prezidenta politológ Jozef Lenč.

11:15 Brat budúcej prezidentky Daniel Strapák sa vyjadril, že si ako rodina na novú rolu svojej sestry postupne zvykajú. „Sú tam určité obmedzenia, ale dá sa na to zvyknúť,“ dodal. Zuzana má podľa neho veľmi silnú mediačnú schopnosť a fakt, že nie je politicky známa, je jej výhodou.

11:12 Na Hodžovom námestí prebieha prehliadka čestnej stráže, ktorá sprevádza odchod dosluhujúceho prezidenta Andreja Kisku s prezidentského paláca.

11:04 Predseda strany Smer Robert Fico budúcej prezidentke blahoželá, na inaugurácii sa však nezúčastní. Nemôže tak urobiť z dôvodu účasti na dlhodobo plánovanej súkromnej udalosti mimo Bratislavy (svadba).

10:53 Na inaugurácii sa zúčastní aj bývalý prezident Rudolf Schuster. Počas svojej vlastnej inaugurácie s predsedom národnej rady a premiérom symbolicky na znak „perspektívnej spolupráce a hľadania jednoty v rôznosti“ spojil pred historickou budovou SND Svätoplukove prúty. Táto tradícia sa však neujala.

Inaugurácia Zuzany Čaputovej si vyžiadala... Foto: Robert Hüttner, Pravda
inaugurácia, zuzana čaputová, Inaugurácia Zuzany Čaputovej si vyžiadala dopravné obmedzenia v centre mesta.

10:50 Bratislavčania sa z dôvodu inaugurácie musia pripraviť na dopravné obmedzenia v centre mesta. Tie budú platiť najmä pre ulice Jesenského, Mostovú a Námestie Ľ. Štúra. V časoch od 11:15 do 11:45 a 12:30 až 13:00 budú tieto ulice úplne uzatvorené. Takisto z nich bude vylúčená mestská hromadná doprava.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #inaugurácia prezidentky Zuzany Čaputovej