Kiska predstavil svoju stranu, chce byť alternatívou pre voličov opozície

Andrej Kiska na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici predstavil svoju politickú stranu Za ľudí, svojich najbližších spolupracovníkov a priority nového zoskupenia. Miesto konania podľa jeho slov nevybrali náhodne. Banská Bystrica je v strede Slovenska, v srdci kraja, ktorý nedávno zviedol boj s extrémizmom, uviedol Andrej Kiska.

17.06.2019 10:18 , aktualizované: 23:25
debata (3)

VIDEO: Pozrite si najdôležitejšie momenty Kiskovej tlačovky. Hovorí o financovaní kampane, 180-tisícoch eur vlastných prostriedkov a nevylučuje aj prípadné príspevky od podnikateľa Antona Zajaca z Esetu. Kiska sa vyjadruje aj k prípadnému trestnému stíhaniu v jeho daňovom škandále a hovorí o Ficovej pomste a tomu, že „čelí špine“. Za súperov označil Smer, Kotlebu a Harabina. Viac vo videu TV Pravda.

Video

„Potrebujeme vrátiť Slovensko späť ľuďom. My tu stojíme preto, aby sme spravili všetko preto, aby sa tak stalo. Často sme počuli: Vyhraj voľby a môžeš všetko. Sme tu preto, aby sme ukázali, že sa mýlia,“ povedal Kiska. Novú stranu predstavil spolu s ľuďmi, ktorí chcú podľa jeho slov skutočne pomôcť našej krajine. „Nie je to strana jedného človeka, ale najlepší tím pre Slovensko,“ povedal Kiska. Svoj tím označil za zoskupenie ľudí, ktorí vedia zobrať veci do vlastných rúk.

Kiska vysvetlil, prečo sa rozhodli založiť novú stranu. „Prečo chcú ľudia získať dôveru ostatných a vstúpiť do špinavej parlamentnej politiky? Chcú pomôcť našej krajine, niečo dokázať. Sme nahnevaní, sklamaní. Vieme, čo treba spraviť a chceme to spraviť,“ povedal Kiska.

Na tlačovej konferencii zodpovedal aj na otázku, komu chcú pomôcť. „Každý jeden človek v našej krajine musí mať rovnakú príležitosť, rovnakú šancu,“ uviedol Andrej Kiska.

Bývalý prezident uviedol, že komplexný program strany predstavia na sneme v septembri. Dnes na ňom spolupracuje 72 expertov. Medzi nimi je aj bývalá premiérka Iveta Radičová. Podľa Kisku zatiaľ pripravili 125 programových téz – konkrétnych návrhov na zmenu na viac ako 250 listoch formátu A4.

Kiska zatiaľ predstavil hlavné priority strany. Za prvú označil kvalitné a dostupné zdravotníctvo, ďalej spravodlivosť v podobe nezávislej policajnej inšpekcie či nezávislých súdov. Tretia priorita je podľa Kisku moderné a kvalitné školstvo, ktoré sa má zakladať na zmene osnov a prechodu od memorovania ku kritickému mysleniu a kvalitný a dobre motivovaný učiteľ. Ďalšou prioritou je zdravý život v zdravom životnom prostredí. Za piatu prioritu Kiska označil regióny – ľudia podľa jeho slov majú mať dobrú a dobre zaplatenú prácu. Cieľom je pripraviť stimuly a podporu na prechod od priemyselnej výroby k inovatívnym a kreatívnym podnikom, presunúť financie aj rozhodovanie na regióny. „Nebudeme zabúdať na tých najzraniteľnejších – zdravotne postihnutých, ľudí vo finančnej tiesni,“ dodal Kiska k prioritám.

Odpovedal aj na otázku, ako to chcú dosiahnuť. „Potrebujem dostať do politiky čestných a schopných ľudí,“ uviedol Kiska. Dodal, že neexistuje strana Andreja Kisku, ale vzniká veľká celoslovenská strana ukotvená v regiónoch. Už teraz má 30-tisíc podporovateľov a všetci dostanú ponuku stať sa členmi strany.

V prípravnom výbore novej strany sú Marek Hattas, Jana Žitňanská, Juraj Šeliga, Mária Kolíková, Vladimír Ledecký, Tomáš Valášek, Miroslav Kollár, Vladimíra Marcinková, Tomáš Meravý, Marek Antal, Lenka Balkovičová, Csaba Kiss, Viera Leščáková, Roman Krpelan, Alexandra Pivková, Tomáš Lehocký, Michal Luciak. Počas leta sa pripoja ďalší, avizoval Kiska.

VIDEO: V prípravnom výbore novej Kiskovej strany sú aj Jana Žitňanská a Juraj Šeliga. Pozrite sa, čo povedali o Kiskových kauzách.

Video

Kiska uviedol, že chce osloviť všetkých ľudí, ktorí si myslia, že je potreba vrátiť im Slovensko. Stranu Za ľudí označil za alternatívu pre tých, ktorí nevedia, koho voliť. „Voliči Trubana a Sulíka nemusia mať radi Kisku a naopak,“ povedal Kiska. Ambíciou je ponúknuť alternatívu. Priznal, že v parlamentných voľbách budú čeliť veľkej výzve. „Smer je pripravený vládnuť s Kotlebom a bude pripravený vládnuť aj s Harabinom. Nezabudnime, že Fico už raz vládol aj s takými ľuďmi ako Mečiar a Slota. Chcú vládnuť a spravia pre to všetko. Hrozí nám, že budeme svedkami najdrahšej predvolebnej kampane, akú sme kedy videli, keď v rámci balíčkov a rôznych podpôr a pomoci vládne strany rozdelia stovky miliónov eur, ktoré vytvorili naši ľudia,“ povedal Kiska. Dodal, že strana je pripravená rokovať a dohodnúť sa s KDH, OĽaNO, SaS, PS a Spolu.

K financovaniu strany exprezident uviedol, že doterajšie prípravy boli financované cez občianske združenie Je nás viac. Vložil do nich z vlastných prostriedkov 180 000 eur. Strana po vzniku bude disponovať transparentným úč­tom.

Kiska spustil bilbordovú kampaň s označením +1 krátko pred koncom svojho prezidentského mandátu. Kampaň objednalo občianske združenie Je nás viac, ktoré koncom marca založila Kiskova poradkyňa Vladimíra Ledecká a jeho hovorca Roman Krpelan.

V piatok 14. júna unikol do médií aj názov novej strany Za ľudí.

Ešte začiatkom júna boli zverejnené dva prieskumy, v ktorých bola zahrnutá aj neexistujúca Kiskova strana. Agentúra AKO pre Hospodárske noviny jej namerala 10,8 %, Focus 6,2 %.

Kiska predstavil tím novej strany

  • Marek Hattas, primátor Nitry
  • Jana Žitňanská, právnička a bývalá europoslankyňa
  • Juraj Šeliga, bývalý hovorca iniciatívy Za slušné Slovensko
  • Mária Kolíková, bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti
  • Vladimír Ledecký, starosta Spišského Hrhova
  • Tomáš Valášek, bývalý veľvyslanec SR pri NATO a súčasný riaditeľ Carnegie Europe
  • Miroslav Kollár, primátor Hlohovca
  • Vladimíra Marcinková, bývalá Kiskova spolupracovníčka z Kancelárie prezidenta SR
  • Tomáš Meravý, bývalý poradca Bélu Bugára a donedávna hlavný ekonóm organizácie Globsec
  • Marek Antal, manažér, Košice
  • Lenka Balkovičová, primátorka Zvolena
  • Csaba Kiss, kultúra, Šamorín
  • Viera Leščáková, učiteľka, Prešov
  • Alexandra Pivková, primátorka Lučenca
  • Roman Krpelan, bývalý Kiskov hovorca a novinár
  • Tomáš Lehocký, projektový manažér, Poprad
  • Michal Luciak, bývalý Kiskov poradca

Kiska: Žiadna pomsta ma nezastraší, odpovedal na otázku o obvinení v prípade KTAG

Žiadna pomsta zo strany expremiéra Roberta Fica ma nezastraší, odpovedal Andrej Kiska na otázku, či sa nebojí, že teraz, keď už nie je vo funkcii prezidenta, ho obvinia v kauze KTAG. „Cítim sa podstatne silnejší. Doteraz som tej špine čelil sám, teraz za mnou stoja ľudia. Toto nie je o mne, ale o strane a žiaden politický útok nás v tomto boji nezastaví,“ dodal. Kiska, ktorý do 15. júna zastával funkciu prezidenta, sa domnieva, že túto kauzu na neho vytiahol Robert Fico ako odplatu za to, že ho odmietol vymenovať na post predsedu Ústavného súdu SR. Kiska už dávnejšie priznal, že očakáva obvinenie.

Daňová kauza spojená s financovaním prezidentskej kampane prezidenta Andreja Kisku a spoločnosťou KTAG sa začala počas jeho výkonu prezidentskej funkcie. Podnet proti Kiskovi podala neparlamentná strana Nový parlament. Podnet strana podala na Andreja Kisku ako prezidenta pre podozrenie z porušenia ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. „Podľa medializovaných informácií spoločnosť KTAG, s.r.o, vynaložila za roky 2013 a 2014 značnú časť finančných prostriedkov patriacich tejto spoločnosti na financovanie prezidentskej kampane Andreja Kisku. Podľa zverejnených informácií si spoločnosť KTAG, s.r.o. takýmto spôsobom neoprávnene znížila daňový základ o viac ako 136-tisíc eur. Preto existuje dôvodné podozrenie, že počas funkčného obdobia verejného funkcionára Andreja Kisku tieto pohľadávky boli spoločnosťou odpustené alebo inak zanikli, čo možno považovať za prijatie daru alebo inej nenáležitej výhody v prospech verejného funkcionára. Tieto výdavky sú podľa nášho názoru v priamej súvislosti s výkonom verejnej funkcie, keďže boli vynaložené na jeho prezidentskú kampaň,“ upozornila strana.

Konateľ firmy KTAG Eduard K. bol obvinený. Je stíhaný za to, že si KTAG od štátu vypýtala neoprávnenú vratku DPH vo výške 146-tisíc eur. Vratku nikdy nevyplatili, už len jej samotné uplatnenie je však podľa polície trestný čin. V čase, keď sa podľa polície trestný čin stal, bol konateľom KTAG aj Andrej Kiska. Kým Kiska zastával prezidentský úrad, nebolo možné ho obviniť.

Kiskova strana pre Fica nič neznamená

Novú stranu Andreja Kisku vníma predseda Smeru Robert Fico ako problém opozície. „Pre mňa pán Kiska neznamená absolútne nič. Myslím si, že takto ho vnímajú aj voliči strany Smer-SD. My vôbec nevnímame, neriešime. Toto je problém liberálov, opozície, toto sa Smeru-SD absolútne nedotýka,“ skonštatoval Fico.

Kisku opätovne kritizoval. Spomenul napríklad jeho cesty vládnym špeciálom z Bratislavy do Popradu a zopakoval tvrdenia, že klamal pri financovaní kampane pred prezidentskými voľbami. Tvrdí, že Kiska viackrát oklamal aj jeho, napríklad pri sudcoch Ústavného súdu. Rovnako poukázal, že ho počas funkcie z „veľkých“ krajín nikto neprijal. Vidí za tým jeho „nadávanie“ na vlastnú krajinu.

Predsedu SNS Andreja Danka strana exprezidenta neprekvapila. „Možno prekvapením je len pán Šeliga, ktorý sa tváril ako občiansky aktivista …, ale taký je život. Ľudia si musia urobiť svoj názor, vysvetliť si niektoré súvislosti, konania týchto ľudí,“ reagoval. Ako poznamenal, každú novú stranu rešpektuje ako súpera v politickom boji.

„Nič nové na svete,“ zhodnotil vznik Kiskovej strany líder Mosta-Híd Béla Bugár. Poukázal na to, začal na nej pracovať ešte ako prezident. „Minimálne mesiac vieme, že bude mať svoju stranu…Očakávame, že pán prezident vie, s kým vstúpil do politického ringu, tak isto k nemu budú pristupovať aj médiá a ostatné politické strany a nie ako k prezidentovi,“ doplnil Bugár.

Snahy Kisku získať Remišovú považuje Matovič za podraz

Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič považuje snahy exprezidenta Andreja Kisku získať Veroniku Remišovú do jeho novej strany Za ľudí za podraz.

Matovič síce víta Kiskovu ponuku na vzájomnú spoluprácu, ktorá by sa však podľa neho nemala začať takýmto spôsobom. „Na jednej strane hovoril, že by veľmi rád s nami spolupracoval, no zároveň by bol rád, keby rozbil naše hnutie a pritiahol k sebe Veroniku Remišovú. Podrazom sa úprimná spolupráca nezačína,“ vyhlásil Matovič.

Zároveň vyjadril presvedčenie, že v nasledujúcich parlamentných voľbách by nemal prepadnúť ani jeden hlas od demokratických voličov, preto predvolebnú spoluprácu nevylúčil.

Progresívci a Spolu zablahoželali Kiskovi k strane

Progresívne Slovensko a Spolu na sociálnej sieti zablahoželali Andrejovi Kiskovi ku vzniku strany. „Z tlačovej konferencie je jasné, že máme ešte viac spoločných cieľov a názorov, ako sme si mysleli,“ uviedli.

„Veríme, že sa nová strana nerozhodne ísť cestou starej generácie politikov – hádkami so SMERom ale aj medzi sebou, a čoskoro si sadneme za rokovací stôl o našej spolupráci, posielame Andrejovi Kiskovi návrhy najskorších termínov,“ píšu na sociálnej sieti. „Ľudia totiž nevolia Trubana, Beblavého či Kisku, ale volia zmenu a spoluprácu.“

Kollár nevylúčil spoluprácu

Boris Kollár nevylúčil spoluprácu jeho strany Sme rodina s novou stranou exprezidenta Andreja Kisku Za ľudí napriek tomu, že sám Kiska dnes možnú spoluprácu s ním nespomenul.

„Možno nás život dotlačí, že budeme musieť spolupracovať. Ja to nechávam otvorené. Viem si predstaviť spoluprácu s každou politickou stranou, ktorá aspoň trochu ctí zákony a ľud tejto krajiny,“ vyhlásil Kollár.

Zároveň pripomenul, že Kiskova strana má veľmi rozdielne názory na viacero oblastí, napríklad na migráciu či LGBTI. Kollár nepredpokladá, že by niekto zo Sme rodina odišiel do novej strany Za ľudí.

VIDEO: Kiska v prioritách jeho strany pomenoval viacero problémov Slovenska. Je možné ich vyriešiť za jedno volebné obdobie? Aké sú hlavné riziká pre Kiskovu stranu Za ľudí? Viac vo videu s politickým analytikom Jánom Baránkom.

Video

Politický analytik Ján Baránek komentuje, že Kiskove plány sú pekné. „Ak chce zrealizovať to, čo nám predstavil, jeho strana bude musieť, ak nie vyhrať voľby, tak minimálne byť vo vládnej koalícii s relevantnými postmi, resp. rezortmi. Lebo ten plán je ambiciózny. Netvrdím, že je zlý, to v žiadnom prípade,“ myslí si analytik, no dodáva, že mu to skôr pripomína zoznam najpálčivejších problémov Slovenska, ale na ich vyriešenie nestačí jedno volebné obdobie. „To, čo pán Kiska povedal, je vízia pre dve až tri volebné obdobia,“ odhaduje analytik. Šanca na úspech strany bude podľa neho závisieť aj od toho, či voliči prijmú Kisku ako lídra.

Zároveň upozornil, že každá nová strana zápasí s viacerými rizikami. „Je to napríklad neustálené voličské jadro, lebo takéto strany majú veľmi nespoľahlivé voličské jadrá, je tam problém regionálnych štruktúr, ich geografickej distribúcie rovnomerne po celom Slovensku. Plus je to konkurencia, paralelne s budovaním musí zvádzať predvolebný boj. A na toto všetko treba skúsených ľudí a veľa peňazí,“ dodal Baránek.

Podobne vníma Kiskove plány aj sociológ Pavel Haulík. Otázka, či s takýmto programom môže Kiska uspieť, je podľa neho predčasná. „S tým, čo predviedol, by ťažko uspel. Hoci témam nemožno nič vyčítať, to sú skutočne veci, ktoré sa pociťujú ako problém. Otázka je, či dokáže presvedčiť potenciálnych voličov, že to vie aj riešiť a nie len rozprávať o tom, že je to problém. To konštatujú takmer všetci,“ povedal Haulík. Čo sa týka návrhu riešení, Kiska toho veľa neodhalil, dodal sociológ.

Sociológ Haulík upozorňuje, že na to, aby prípadné spojenectvo politických strán fungovalo, je potrebné, aby mali partneri na riešenie problémov, ak nie rovnaké, tak podobné názory. Keďže Kiska na túto tému veľa nepovedal, je ťažké predpovedať, či je spolupráca reálna. Každá zo strán totiž akcentuje iné témy a má aj iné hodnotové zakotvenie. „Z tých, ktorých označil za potenciálnych partnerov, by určitá koalícia mohla fungovať v prípade, že bude mať prirodzeného lídra – stranu, ktorá získa vo voľbách výrazne viac ako ostatní partneri. Ak to tak nebude, ak vo voľbách získajú viacerí z nich rovnakú alebo podobnú podporu voličov, tak sa obávam, že by v takom prípade mohlo toto zoskupenie fungovať len veľmi ťažko,“ varuje Haulík

Marek Hattas: Musíme dať dohromady šikovných ľudí na každej úrovni

V pondelok sa k strane Andreja Kisku prihlásil aj primátor Nitry Marek Hattas. „Naša krajina potrebuje zmenu a ja sa k tejto zmene zodpovedne a s pokorou hlásim. Súboj o jej podobu pre mňa nekončí úspešnými komunálnymi voľbami. Budúci rok nás čakajú dôležité parlamentné voľby a ja som rozhodol pridať k politickému hnutiu Andreja Kisku,“ citujú v statuse slová Mareka Hattasa.

„Mnohí Nitrania by boli radšej, keby som sa venoval iba samospráve, no mesto je úzko späté s okolitými obcami, krajom a štátom. Musíme dať dohromady šikovných ľudí na každej úrovni, jedine tak dosiahneme v našej krajine zásadné zmeny, ktoré povedú k tomu, že sa nám v našich mestách a obciach bude žiť lepšie.“

Nitriansky primátor dodáva, že sa aj na národnej úrovni pokúsi prispieť k tomu, aby bolo Slovensko lepšou krajinou pre všetkých.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Marek Hattas #Za ľudí