ANKETA: Čo očakávate od prezidentky Zuzany Čaputovej?

Nová prezidentka Zuzana Čaputová nastúpila do úradu po zložení prezidentského sľubu v sobotu 15. júna.

17.06.2019 14:00
debata (159)

Lucia Kurilovská, rektorka Akadémie policjaného zboru a viceprezidentka Slovenskej rektorskej konferencie

Ako som sledovala povolebné rozhovory, predpokladám a myslím si, že upokojí situáciu na Slovensku tým, že bude zjednocovacím pilierom, umierneným, ale konštruktívnym. Bude jasne vedieť formulovať, čo je pre Slovensko správne a čo nie, ale všetko v štýle normálnosti politiky. Myslím si, že to takto bude, pretože už pri tých posledných rozhovoroch, resp. debatách, či už s jedným, alebo druhým spektrom politickej scény, či s opozíciou, alebo s koalíciou, bola maximálne vecná, umiernená a diplomatická. Myslím si, že aj jej samotná ženskosť, ale aj spôsob, akým sa vyjadruje, bude k tomu smerovať.

Tomáš Malatinský, prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení

Tomáš Malatinský

V ostatnom čase sa prijímalo množstvo populistických a nesystémových opatrení, ktoré idú na úkor zamestnávateľov. Podnikateľov treba aj motivovať, nielen nabaľovať im ďalšiu administratívu či zvyšovať náklady. V tejto súvislosti očakávame upokojenie politickej situácie a zmeny, ktoré by pomohli hospodárstvu a zvýšili konkurencieschop­nosť Slovenska. Patria k nim napríklad zníženie daňového a odvodového zaťaženia, zlepšenie vymožiteľnosti práva, zníženie administratívnej záťaže či flexibilnejší Zákonník práce. Ďalej čakávame podporu proeurópskeho smerovania Slovenska, pretože naše podnikanie závisí od voľného pohybu tovarov a osôb. Medzi významné právomoci prezidenta patrí aj vymenúvanie a odvolávanie vysokých štátnych funkcionárov, kde majú dôležité zastúpenie aj odborníci na hospodárstvo. Privítali by sme, aby hlava štátu vo vzťahu k podnikateľom a zamestnávateľom preferovala ústretovú a otvorenú komunikáciu, pričom sme, samozrejme, pripravení viesť s pani prezidentkou aktívny sociálny dialóg.

Marián Magdoško, prezident Konfederácie odborových zväzov

Pevne verím, že bude lepšia, ako bol jej predchodca, lebo ten prijal prezidenta konfederácie „až“ raz za celé svoje volebné obdobie. Myslím si, že je hanba, aby šéf odborov, ktoré zastrešujú pomerne veľkú členskú základňu, bol raz za päť rokov prijatý prezidentom republiky. Takže očakávam, že pani Čaputová sa bude v tomto smere správať oveľa lepšie a že si nájde čas aj na stretnutie so zástupcom odborov.

Michal Kaliňák, tajomník Rady expertov ZMOS

Očakávam to, že bude dôstojne reprezentovať Slovensko vo vzťahu k zahraničiu a smerom dovnútra Slovenska bude prinášať nové a čerstvé témy, pretože sa dlhodobo ukazuje, že slovenskí politici sa zacyklili v zástupných témach a častokrát práve tam míňajú viac energie, ako na užitočné témy, ktoré potrebujú regióny.

Radovan Geist, analytik portálu Euractiv

Veľkú časť víťazstva Čaputovej v prezidentskej kampani možno pripísať istej viere, že dokáže urobiť niečo s tým, že slovenská politika je stále viacej politikou dohadovania biznisu. Je jasné, že kompetencie prezidenta sú obmedzené, ale očakávam, že v tejto oblasti bude niečo robiť a predpokladám, že tou prvou oblasťou bude téma spravodlivosti a právneho štátu. Druhá oblasť sa týka zahraničnej politiky, teda vonkajších vzťahov. Na jednej strane na Slovensku dlho panovala zhoda, že naše miesto je medzi západnými demokraciami, to malo svoje pozitíva, ale aj negatíva. Pozitívum bolo, že miesto Slovenska je naozaj medzi západnými demokraciami. Na druhej strane tam, kde sa nediskutuje, sa vytvára priestor pre dezinformácie. Dnes máme významných predstaviteľov politických strán a ústavných činiteľov, ktorí svojimi činmi alebo slovami spochybňujú, že Slovensko má byť liberálnou demokraciou. Preto si myslím, že bude hľadať spôsob, ako byť protiváhou takýmto slovám, ale takým typom protiváhy, že z toho neurobí elitnú tému, ktorá je zaujímavá iba pre ľudí, ktorí majú možnosť, predovšetkým materiálnu, užívať si výsady a slobody z toho vyplývajúce. Toto bude z tej zahraničnopoli­tickej oblasti jedna z najdôležitejších výziev, ktorým bude čeliť.

© Autorské práva vyhradené

159 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentka #prezident SR #Zuzana Čaputová #inaugurácia prezidentky Zuzany Čaputovej