Fico: Keď Čaputová nevymenuje troch sudcov ÚS, nemáme dôvod voliť ďalších

Prezidentka Zuzana Čaputová by mala vymenovať z doteraz zvolených kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR troch. "Pokiaľ to neurobí, nemáme dôvod voliť," avizoval po pondelkovej Koaličnej rade predseda Smeru Robert Fico.

17.06.2019 15:57 , aktualizované: 18:07
robert Fico Foto: ,
Predseda strany Smer Robert Fico.
debata (472)

„Nech rátame, koľko rátame, pani prezidentka by mala vymenovať troch sudcov Ústavného súdu SR a až potom by sme mohli voliť ďalších kandidátov,“ povedal Fico. Odôvodňuje to tým, že ak Čaputová sudcov nevymenuje a oni by pristúpili k voľbe ďalších sudcov, kandidáti, ktorých už zvolili, by mohli podať diskriminačné žaloby. „Musí vymenovať ďalších troch, pokiaľ to neurobí, nemáme žiaden dôvod voliť,“ povedal s tým, že sa na tom zhodli na Koaličnej rade. Na tej sa stretávajú predsedovia koaličných strán – predseda Smeru Robert Fico, predseda SNS Andrej Danko a predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Prezidentka sa vyjadrí po stretnutí

Zuzana Čaputová sa k problematike vyjadrí až po stretnutí so šéfom parlamentu Andrejom Dankom (SNS) a premiérom Petrom Pellegrinim (Smer). TASR to potvrdili z prezidentskej kancelárie.

„Pani prezidentka sa k téme stretáva v utorok (18. 6.) s predsedom parlamentu a predsedom vlády, a preto sa bude vyjadrovať najskôr po týchto stretnutiach,“ uviedla v stanovisku prezidentská kancelária.

Andrej Danko je za voľbu ďalších kandidátov

Predseda SNS Andrej Danko je za to, aby parlament zvolil ďalších kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. O situácii chce hovoriť aj na utorkovom (18. 6.) stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Po pondelkovej Koaličnej rade dodal, že nemá problém s tým, aby parlament zvolil ďalších kandidátov na ústavných sudcov, ale v koalícii sú pripravení na rôzne varianty.

„Nemám problém s tým, aby SNS dovolila potrebný počet. Ale rešpektujem aj koaličnú dohodu,“ skonštatoval Danko s tým, že tému ešte v koalícii úplne neuzavreli a Koaličná rada sa podľa jeho slov v tejto súvislosti ešte raz stretne. Dodal, že o tejto téme sa chce rozprávať aj s novou prezidentkou.

Bugár chce počkať na stanovisko Čaputovej

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár chce počkať na jasné stanovisko Zuzany Čaputovej. Bugár tak chce predísť polemike o počte potrebných kandidátov, ktorých majú poslanci zvoliť.

„Máme jeden problém, ktorý už aj minule vyvolal polemiku, že koľkých kandidátov má NR SR zvoliť. Lebo pán prezident vymenoval len určitý počet,“ povedal Bugár s tým, že nevedia, čo prezidentka urobí. Dodal, že hrozia ďalšie spory iných kandidátov, že ich práva alebo možnosti stať sa ústavným sudcom boli nejakým spôsobom znemožnené.

„Preto by bolo oveľa čistejšie, keby pani prezidentka jednoznačne povedala, či vymenuje a koľkých,“ skonštatoval Bugár s tým, že potom by sa dalo povedať, koľkých ešte treba zvoliť.

Vo februári vypršal mandát deviatim sudcom ÚS. Andrej Kiska ako prezident vymenoval zo zvolených kandidátov troch sudcov tak, aby mohlo zasadnúť plénum ÚS – teda sedem sudcov. Za predsedu vymenoval Ivana Fiačana. Momentálne chýba teda šesť sudcov z 13. Oficiálne je v prezidentskej kancelárii deväť zvolených kandidátov. Ústavnoprávny výbor NR SR dnes pritom vypočul 10 kandidátov na najvyššiu sudcovskú funkciu.

Dohoda na sociálnych opatreniach

Koalícia sa tiež dohodla prakticky na všetkých bodoch programu Národnej rady (NR) SR vrátane sociálnych opatrení, dodal Fico. Zároveň skonštatoval, že dva alebo tri návrhy zákonov by mali byť preložené na ďalšiu schôdzu parlamentu.

„Na dnešnej Koaličnej rade sme preberali predovšetkým program Národnej rady,“ priblížil Fico. Očakáva, že schôdza by mohla trvať až tri týždne. Predseda NR SR a koaličnej SNS Andrej Danko podľa Fica navrhne odloženie dvoch alebo troch návrhov zákonov na ďalšiu schôdzu v septembri. Ide najmä o návrh zákona o poľovníctve.

„Celkové výdavky na sociálne opatrenia na zlepšenie životnej úrovne, ktoré dohodli predstavitelia vládnej koalície, sú okolo 500 – 550 miliónov eur,“ vyčíslil. Medzi plánované sociálne opatrenia koalície patrí zvýšenie vianočného príspevku pre dôchodcov, zvýšenie rodičovského príspevku aj zavedenie jednorazového príspevku v hodnote 100 eur na školské potreby. Zahŕňajú tiež zníženie dane z príjmov právnických osôb či zavedenie nižšej dane z pridanej hodnoty pre vybrané druhy potravín. „Tak je nastavený tento balík, že by mohol získať podstatne viac hlasov, ako sú iba hlasy vládnej koalície,“ vyhlásil Fico.

„Myslím si, že vládna koalícia by mala zvládnuť schvaľovanie všetkých návrhov zákonov, či sú v prvom čítaní, alebo sú v druhom čítaní,“ skonštatoval s tým, že relevantná dohoda sa rysuje aj v prípade návrhu zákona o eKase, ktorý sa má prerokúvať v zrýchlenom režime.

Aj SNS a Most-Híd podporia Šefčoviča do Európskej komisie

Nomináciu Maroša Šefčoviča do Európskej komisie by tento týždeň mala schváliť vláda. Po Koaličnej rade o tom Fico. Podporu mu vyjadrili aj koaličné strany SNS a Most-Híd. Šefčovič by podľa Fica mohol získať významnú pozíciu v Komisii, ktorá sa formuje po májových eurovoľbách.

Slovensko, podobne ako aj ďalšie krajiny V4, na jednu z vrcholových európskych pozícií presadzuje súčasného podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča. Mohol by sa stať vysokým predstaviteľom EÚ pre spoločnú bezpečnostnú a zahraničnú politiku. Tento post tradične patril európskym socialistom. Obvyklí spojenci – európski socialisti a ľudovci, však v májových eurovoľbách prišli o väčšinu v EP a budú potrebovať ďalšieho spojenca. Európske posty sa tak nerozdelia medzi dve, ale tri frakcie. Do koalície by k sebe mali pribrať aj liberálov, očakáva sa spolupráca aj so Zelenými. O nominácii Šefčoviča na jeden z vrcholových európskych postov hovoril minulý týždeň aj predseda vlády Peter Pellegrini s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. Ten bol na návšteve Slovenska. O obsadzovaní postov budú lídri rokovať koncom týždňa na Európskej rade v Bruseli.

472 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Koaličná rada #Zuzana Čaputová #kandidáti na ústavných sudcov