Baránek o Kiskovej strane: Nemôžem povedať, že šancu nemá, ale sú tu riziká

Dostane sa nová strana Andreja Kisku do parlamentu? Kiska stranu Za ľudí predstavil dnes. V poslednom prieskume získala 6,2 percenta, čo je mierne nad 5-percentnou hranicou zvoliteľnosti. Pozrite si aké riziká pre Kiskovu stranu pomenoval pre TV Pravda politický analytik Ján Baránek.

17.06.2019 17:35 , aktualizované: 18:08

VIDEO: Kiska v prioritách jeho strany pomenoval viacero problémov Slovenska. Je možné ich vyriešiť za jedno volebné obdobie? Aké sú hlavné riziká pre Kiskovu stranu Za ľudí? Viac vo videu s politickým analytikom Jánom Baránkom.

Video

Kiska pred piatimi rokmi uspel v prezidentských voľbách. Následne ho dobehol daňový škandál, ktorý súvisí s financovaním jeho kampane. Jeho prípadní politickí spojenci aj oponenti sa k daňovej kauze Kisku vyjadrujú kriticky aj smerom k osobe exprezidenta. Kiska čelí policajnému vyšetrovaniu aj pre pozemkový škandál vo Veľkom Slavkove.

V prípade pozemkovej kauzy Kiska vlani v októbri prehral súd vydržanú o parcelu v trhovej hodnote asi milión eur s popradským zubárom. Kiska tvrdil, že v kauze bol tiež podvedený a bude si peniaze (podľa kúpnej zmluvy v prepočte asi 1800 eur) za pozemok vymáhať od Júliusa Sirockého. Ten získal pozemok len pár hodín pred predajom Kiskovi, čo sa Kiskovi nezdalo čudné. Sirocký v prípade figuroval ako možný biely kôň. Ide o človeka, ktorý neskôr pracoval aj pre Kisku. Pre Kisku pracoval aj sprostredkovateľ predaja pochybného pozemku s kontaktami na popradské podsvetie. Denník Pravda minulý týždeň oslovil Kiskovho hovorcu Krpelana či už Kiska od Sirockého peniaze vymohol. Hovorca neodpovedal. Prípad vyšetruje polícia, obvinený zatiaľ nebol nikto.

VIDEO: V prípravnom výbore novej Kiskovej strany sú aj Jana Žitňanská a Juraj Šeliga. Pozrite sa, čo povedali o Kiskových kauzách.

Video

Kiska daňový škandál vysvetľuje tak, že jeho firma KTAG ho v prezidentských voľbách pred piatimi rokmi propagovala a vďaka tomu mala mať vyššie tržby aj z predaja jeho kníh. Preto to zohľadnila v účtovníctve a z nákladov trištvrte milióny eur si pýtala od štátu vratku 146-tisíc eur. Podľa daniarov to však mohol byť podvod a polícia preto obvinila konateľa KTAG z daňového podvodu.

Denník Pravda viackrát oslovil Kisku koľko KTAG utŕžila za jeho knihy či prednášky v porovnaní s deklarovanými výdavkami na predkampaň v sume 1¤095¤482 eur a vratkou DPH za 146-tisíc eur. Kiska zmluvu s KTAG uzavrel ešte v roku 2011, teda tri roky pred voľbami. „Samozrejme KTAG mala príjmy z propagácie Andreja Kisku, čo daňový úrad nespochybnil, a po skončení vo funkcii bude mať ďalšie. Už dnes má niekoľko objednávok a prijíma ďalšie. Zmluva je stále platná,“ reagoval prednedávnom vtedajší Kiskov hovorca Roman Krpelan.

Podľa výkazov oficiálne zverejnených na internete zinkasovala firma KTAG v roku 2014 za jednu z Kiských kníh „Cesta manažéra z pekla“ sumu len 854 eur.

Kiska tvá na tom, že propagácia jeho mena vo voľbách mala KTAG priniesť príjmy. „Bol abslútne legitímny predpoklad, že aj v prípade neúspechu v kampani, posilnenie jeho mena a značky firmy bude viesť k príjmom, ktoré budú zdanené DPH,“ povedal ešte vo februári Kiskov právny zástupca Daniel Lipšic.

Faktom však je, že príjmy Kiskovej firmy z predaja Kiskových kníh sú v porovnaní s nákladmi na kampaň neúmerne nízke, čo naznačuje nepovolenú agresívnu daňovú optimalizáciu. Polícia v prípade koná, keďže nepovolené daňové operácie sa diali opakovane.

Kiska dnes k daňovému škandálu povedal, že ide o „Ficovu pomstu“. Tiež povedal, že špine doteraz čelil sám a odteraz má za sebou spolustraníkov. Vo februári polícia v kauze obvinila konateľa Kiskovej firmy. Líder Smeru Robert Fico vplyv na vyšetrenie už predtým odmietol a podobne ho vylúčila aj polícia. Kiska tiež dnes zopakoval, že Fico chce ísť po voľbách do koalície s Kotlebom a Harabinom. Smer už predtým spoluprácu s fašistami odmietol.

VIDEO: Pozrite sa, čo Kiska dnes povedal k financovaniu svojej novej strany a aký postoj zaujal k trestnému stíhaniu za daňovú kauzu.

Video

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Ján Baránek #Za ľudí