Čaputová, Danko a Pellegrini našli zhodu v otázke voľby ústavných sudcov

Prezidentka Zuzana Čaputová po stretnutí s predsedom Národnej rady Andrejom Dankom uviedla, že najlepšie pre Slovensko bude, ak najvyšší ústavní činitelia budú mať konštruktívne vzťahy. Stretnutie s predsedom vlády Petrom Pellegrinim označila za vecné a konštruktívne. Podľa jej slov prebrali agendu, ktorú obaja považovali za dôležitú. Dodala, že komunikácia bude pravidelná.

18.06.2019 08:45 , aktualizované: 19:31
debata (500)

VIDEO: Nebudem hlasovať za žiadneho z kandidátov, platí to, čo povedal predseda Fico, povedal pre TV Pravda poslanec Blaha (Smer). Pozrite si, čo povedali k novým okolnostiam voľby ústavných sudcov poslanci vládnej koalície – Erik Tomáš (Smer), Béla Bugár (Most – Híd), Jaroslav Paška (SNS) a Tibor Bastrnák (Most – Híd) a Ľuboš Blaha (Smer).

Video

Premiér a prezidentka hovorili o programovej agende, sociálnych otázkach či životnom prostredí. Zhodli sa na potrebe zmeny pri voľbe generálneho prokurátora. Čaputová chce, aby kandidátov mohli navrhovať nielen poslanci parlamentu.

Premiér Pellegrini ocenil rýchle stretnutie a potvrdil, že na väčšinu vecí mali spoločný názor. „To je veľmi dobrý základ aj pre Slovensko,“ uviedol Pellegrini. Dodal, že aj jeho prioritou, ktorú deklaroval prezidentke, je pracovať tak, aby sa na Slovensku žilo lepšie. Vyjadril nádej, že v prezidentke nájde spojenca a partnera aj pri komplikovaných veciach, keď bude treba hľadať celospoločenský konsenzus. S prioritami prezidentky sa stotožnil. „V zahraničnej politike nie je žiaden bod, v ktorom by sme sa líšili,“ povedal Pellegrini. Dodal, že vláda pripravuje balíček enviromentálnych opatrení.

Pellegrini uvítal aj návrh na obnovenie deklarácie troch ústavných činiteľov.

Brífing po stretnutí predsedu vlády Petra Pellegriniho s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Čaputová a Pellegrini našli zhodu v otázke voľby ústavných sudcov. Premiér uviedol, že ide o nekonečný príbeh. „Ja si nemyslím, že toto nejakým spôsobom môže pomôcť krajine, ságu voľby treba čo najskôr ukončiť,“ uviedol premiér. Dodal, že rešpektuje deľbu moci a voľba kandidátov na ústavných sudcov je v rukách parlamentu. „Budem hovoriť s kolegami aj predsedom Smeru. Bude to rozhodnutie poslaneckého klubu, nemám na to, to zmeniť, keď sa rozhodnú,“ dodal Pellegrini. O paralýze Ústavného súdu v prípade, že by neustúpil Smer ani prezidentka, nechcel špekulovať.

Predseda Smeru Robert Fico však pred novinármi povedal, že síce voľba bude, ale neočakáva, že niekto bude zvolený. (Viac z jeho vyjadrenia si prečítajte TU.)

Zuzana Čaputová prijala v Prezidentskom paláci premiéra Petra Pellegriniho.

Čaputová prijala Danka

Zuzana Čaputová po stretnutí s predsedom Národnej rady Andrejom Dankom uviedla, že chce zachovať pravidelnosť stretnutí najvyšších ústavných činiteľov. Deklarovala, že jej stanoviská budú v súlade s programovým vyhlásením vlády a deklaráciou troch najvyšších činiteľov. S Dankom hovorili o možnej aktualizácii tejto deklarácie.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala predsedu... Foto: Robert Hüttner, Pravda
danko, caputova Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala predsedu NR SR Andreja Danka.

S predsedom parlamentu Čaputová hovorila o EÚ aj NATO, vzťahu k Rusku aj vnútropolitických témach. S Dankom sa zhodli, že už na tejto schôdzi NR SR by malo dôjsť k voľbe zvyšných kandidátov na ústavných sudcov. „Až keď budú všetci, pristúpim k vymenovaniu,“ uviedla prezidentka. Dodala, že ak parlament vo štvrtok zvolí chýbajúcich šesť kandidátov, ona ihneď pristúpi k ich menovaniu a Slovensko by mohlo mať už na budúci týždeň plne obsadený Ústavný súd.

Andrej Danko sa prezidentke poďakoval za prijatie a poprial šťastnú ruku na výber kolegov. Stretnutie označil za konštruktívne a dodal, že v otázkach, ktoré otvorili, takmer nenašli rozpor. „Ústavní činitelia by mali oveľa viac rozprávať o problémoch ľudí a problémy konštruktívne riešiť,“ uviedol Danko s tým, že spoločnosť potrebuje upokojenie.

Uvítal aj dialóg pri voľbe ústavných sudcov. „Ja budem voliť šesť ústavných sudcov, lebo je najvyšší čas. Samozrejme, že rešpektujem názor koaličných partnerov, ale ako predseda NR SR chcem, aby bol proces ukončený,“ dodal.

Brífing po stretnutí Andreja Danka s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Čaputová dodala, že nebude podliehať tlakom a bude sa pri voľbe ústavných sudcov plne držať Ústavy a ústavnej tradície. Na diskrimináciu už zvolených kandidátov, o ktorej hovoril po Koaličnej rade predseda Smeru Robert Fico, dôvod nevidí. Prezidentka tiež apelovala na poslancov, aby volili.

Danko uviedol, že sa bude snažiť presvedčiť svojich koaličných partnerov, aby kandidátov volili. Ako vhodných kandidátov spomenul Radoslava Procházku či Editu Pfundtner. Rokovanie s opozíciou odmietol.

„Prichádza nová doba politiky, nová generácia. Pokiaľ budeme vo funkciách, budem sa informovať a aj keď budeme mať rozdielne názory, aby sme si to dokázali vysvetliť,“ uviedol Andrej Danko.

Zuzana Čaputová prijala v Prezidentskom paláci predsedu NR SR Andreja Danka.

V pondelok po Koaličnej rade predseda najsilnejšej vládnej strany Smer Robert Fico uviedol, že pokiaľ prezidentka nevymenuje z doteraz zvolených kandidátov troch sudcov, nie je dôvod, aby plénum volilo ďalších kandidátov. Andrej Danko po rokovaní koaličných lídrov zase uviedol, že je za to, aby parlament zvolil ďalších kandidátov na sudcov Ústavného súdu. Čaputová už skôr avizovala, že bude postupovať v zmysle zákona. Práve voľba ústavných sudcov bude jedna z výziev, ktorej bude musieť novozvolená hlava štátu v priebehu trvania jej mandátu čeliť.

Bárány: Situácia nie je jednoduchá

Bývalý podpredseda Ústavného súdu Eduard Bárány komentuje, že táto situácia nie je jednoduchá. „Bez ohľadu na to, či sa bude čakať na kompletný zoznam, alebo by pani prezidentka pristúpila k výberu z tých, ktorí sú už zvolení, vznikla nám tu určitá situácia neúplného obsadenia Ústavného súdu. Keď predchádzajúci pán prezident z ôsmich navolených menoval troch, vytvoril pre svoju nástupkyňu zložitú situáciu a v tomto kontexte možno aj chápem jej postoj počkať na všetkých,“ reagoval Bárány. „Na druhej strane je tu argument čím skôr dosiahnuť väčšiu mieru funkčnosti tejto inštitúcie. V momentálnej situácii ešte snáď je čiastočným riešením, aj to si musí pani prezidentka a jej poradcovia zvážiť, z tej osmičky kandidátov, ktorá bola zvolená, vybrať ešte jedného,“ dodal ústavný právnik s tým, že by zostalo otázne, či by nevymenovaní adepti stále zostali kandidátmi.

Berdisová: Všetko, čo sa deje je dôsledkom nesplnenia si povinnosti parlamentu

Aj Lucia Berdisová z Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied hovorí o zložitej situácii. „Predovšetkým treba zdôrazniť, že ústava hovorí o povinnosti parlamentu zvoliť dvojnásobok kandidátov na uprázdnené miesta. Všetko ostatné, čo sa deje, je dôsledkom nesplnenia tejto povinnosti, a v takej situácii už máme len zlé alebo ešte horšie riešenia,“ upozornila. „Vychádzala by som teda z tejto povinnosti Národnej rady, ktorá potom vytvára priestor pre výber prezidenta polovice z dvojnásobku, čo je relatívne silná právomoc. Je preto ústavnoprávne legitímne vyžadovať od parlamentu splnenie tejto povinnosti a na jej splnenie takpovediac čakať,“ myslí si odborníčka.

Zuzana Čaputová sa oficiálne stala novou prezidentkou Slovenskej republiky v sobotu 15. júna. Inaugurácia historicky prvej prezidentky prebehla počas slávnostnej schôdze Národnej rady v budove Slovenskej filharmónie, tiež známej ako Reduta.

© Autorské práva vyhradené

500 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #Peter Pellegrini #Zuzana Čaputová