Parlament nezvolí žiadneho kandidáta na ústavného sudcu, myslí si Fico

Parlament na svojej štvrtkovej (20. 6.) schôdzi nezvolí žiadneho ďalšieho kandidáta na sudcu Ústavného súdu SR. Očakáva to predseda Smeru Robert Fico. "Bude voľba, ale podľa môjho názoru nebude nikto zvolený," povedal v utorok novinárom. Béla Bugár (Most-Híd) pripustil, že o kandidátoch na ústavných sudcov sa vo štvrtok hlasovať vôbec nebude.

18.06.2019 13:40 , aktualizované: 16:19
SR / politika / Fico / Smer / Bratislava / Foto: ,
Predseda strany Smer Robert Fico.
debata (311)

Fico už po pondelkovej (17. 6.) Koaličnej rade avizoval, že pokiaľ prezidentka Zuzana Čaputová nevymenuje z doteraz zvolených kandidátov na sudcov ÚS SR troch, nie je dôvod voliť. Argumentuje to rizikom diskriminačných žalôb. Fico tvrdí, že dohoda v koalícii znie, že nebudú voliť nikoho.

Prezidentka Čaputová v utorok vyhlásila, že vymenuje ústavných sudcov po tom, čo jej Národná rada SR dodá ďalších šiestich chýbajúcich kandidátov. Hovorila o tom po prijatí predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) v prezidentskom paláci. Danko potvrdil, že chce voliť šiestich kandidátov, k racionálnemu prístupu vyzval aj koaličných partnerov.

„Dohoda na Koaličnej rade je, že nebudeme voliť,“ reagoval Fico s tým, že o tom hovoril aj s Dankom. Poslanec za SNS Anton Hrnko však avizoval, že národniari voliť budú a neodovzdajú prázdne hlasovacie lístky.

Nezaradení okolo Beblavého budú voliť šesť kandidátov

Nezaradení poslanci, ktorí pôsobia v mimoparlamentnej strane Spolu, budú na nadchádzajúcej voľbe kandidátov na ústavných sudcov hlasovať za šiestich. Potvrdil to poslanec a líder strany Miroslav Beblavý.

“Naďalej sa zaväzujeme postupovať zodpovedne tak, aby sme čo najrýchlejšie plne sfunkčnili ústavný súd. Sme pripravení vo štvrtok (20. 6.) opäť hlasovať za šiestich kvalitných kandidátov. Ak sa ani na štvrtý raz koalícii nepodarí zvoliť potrebný počet sudcov, bude to ďalším dôkazom neochoty a neschopnosti vládnuť," uviedol Beblavý.

Vládne strany vyzval, aby prestali politikárčiť a zvolili stanovený počet kandidátov, z ktorých si má prezidentka Zuzana Čaputová vybrať.

SaS: Fico už začal boj s prezidentkou Čaputovou

Výrok, že koalícia nezvolí zvyšných ústavných sudcov dovtedy, pokým prezidentka nevymenuje troch sudcov z doteraz zvolených, usvedčuje Roberta Fica z absolútneho nezáujmu o ústavnosť na Slovensku, uviedla strana SaS.

„Robertovi Ficovi záleží len a len na vyvolávaní konfliktov, a to aj s novou hlavou štátu,“ povedal poslanec NR SR za SaS a člen ústavnoprávneho výboru Ondrej Dostál. Krok, ktorý avizovala Čaputová, označil za legitímny a logický.

Fico sa podľa liberálov radšej dopustí ústavnej sabotáže, aby hlave štátu tento výber zúžil a zároveň ju vydieral. Koaličné strany SNS a Most-Híd aj poslancov Smeru vyzvali, aby sa správali v súlade so svojim ústavným sľubom.

VIDEO: Nebudem hlasovať za žiadneho z kandidátov, platí to, čo povedal predseda Fico, povedal pre TV Pravda poslanec Blaha (Smer). Pozrite si, čo povedali k novým okolnostiam voľby ústavných sudcov poslanci vládnej koalície – Erik Tomáš (Smer), Béla Bugár (Most – Híd), Jaroslav Paška (SNS) a Tibor Bastrnák (Most – Híd) a Ľuboš Blaha (Smer).

Video

Hľadajú sa sudcovia

Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mal prezident SR vymenovať deviatich sudcov. Plný počet kandidátov sa nepodaril dosiaľ zvoliť. Nateraz parlament spolu vybral 12 kandidátov, do plného počtu 18 chýbajú ešte šiesti. Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde SR je tak v súčasnosti sedem z trinástich sudcov.

311 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ústavny súd