Nečudujem sa, že Kiskovi je bližší Kollár s kontaktami na podsvetie ako ja, hovorí Pellegrini

Podľa premiéra Petra Pellegriniho nie je pre krajinu dôležité, aký je vzťah medzi ním a jeho straníckym predsedom Robertom Ficom. Medzi nimi je „štandardný pracovný vzťah“. O aktuálnych témach informoval v stredu v brífingu predseda vlády Pellegrini.

19.06.2019 11:36 , aktualizované: 17:44
debata (119)

VIDEO: Pozrite si, čo odkázal Pellegrini dnes Kiskovi.

Video

Premiér po rokovaní vlády povedal, že nikdy neuvažoval o predsedníckej stoličke v Smere. Podľa neho sa predseda Robert Fico po svojom návrate zo zahraničia jasne vyjadril. „Plánuje stranu ako predseda strany doviesť do volieb. Táto otázka je teda neaktuálna a irelevantná,“ dodal. Vzťahy s Ficom označil za štandardné.

Pripomenul tiež diskusie v regiónoch a potrebu programu. Na otázku, či by mal záujem o vstup do strany, ktorú by prípadne založil exminister zdravotníctva a vnútra Tomáš Drucker reagoval, že sa tým teraz nezaoberá.

Otázka ústavných sudcov

K téme ústavných sudcov sa Pellegrini vyjadril, že by bol rád, keby parlament zvolil všetkých kandidátov na ústavných sudcov, aby sa voľba už nenaťahovala a Ústavný súd (ÚS) SR by bol plne funkčný.

„Už po prvej voľbe som vyjadril poľutovanie nad tým, ako to dopadlo. Svoj postoj nemienim meniť ani dnes, bez ohľadu na to, či niekto iný má iný názor,“ povedal Pellegrini. Pripomenul, že on ako šéf slovenskej exekutívy do voľby nemôže nijako zasiahnuť, keďže ju majú v rukách poslanci a poslankyne NR SR. „Keby o tom rozhodovala vláda, urobil by som všetko preto, aby toto bolo uzavreté a mohli sa venovať tomu, čo trápi občanov. Ale rešpektujem deľbu moci a podľa nej o kandidátoch rozhoduje parlament,“ pokračoval premiér.

Kritika Kisku

Začínať politickú kariéru vylučovaním, s kým pôjde alebo nepôjde do koalície, je už folklór, aj keď nie šťastný. Myslí si Peter Pellegrini. Reagoval tak na to, že líder novej strany Za ľudí Andrej Kiska vylúčil z možnej povolebnej spolupráce Smer pod vedením Roberta Fica, ale aj Petra Pellegriniho. „On sa dokonca myslím tak vyjadril, že by odmietol ísť aj so mnou. Povedal, že to radšej s pánom Kollárom (predseda Sme rodina Boris Kollár – pozn.),“ odpovedal premiér na novinárske otázky.

Pellegrini Kiskovi vytkol, že namiesto toho, aby hovoril, čo chce ľuďom ponúknuť a ako chce riešiť ich problémy, hovorí o vylučovaní zo spolupráce. „To je také prázdne a smiešne. Karty rozdajú občania,“ dodal. Pokiaľ však ide o to, že by Kiska uprednostnil do koalície lídra strany Sme rodina Borisa Kollára, Pellegrini sa tomu ani nečuduje.

„Pri pánovi prezidentovi (Kiskovi – pozn.) sú podozrenia, že na úkor daňových poplatníkov chcel krátiť dane a odpočítať si DPH z vlastnej kampane. Je zapletený v divných spôsoboch nadobudnutia pozemkov. Takže pán Kollár, ktorý je známy známosťami na najväčších bossov podsvetia, je mu asi bližší ako ja, čo také kontakty nemám. Pán prezident si vyberá, ku komu sa posadí a kto mu je milší,“ dodal Pellegrini.

VIDEO: Úvahy o kandidovaní premiéra Petra Pellegriniho za predsedu strany Smer sú ukončené. Čo o tom rozhodlo si pozrite vo videu TV Pravda.
Video

Nákup radarov

Premiér Peter Pellegrini sa k nákupu 3D rádiolokátorov z Izraela vyjadrí až vtedy, keď bude materiál smerovať na rokovanie vlády. Po stredajšom rokovaní kabinetu to uviedol v odpovedi na otázku, či vláda schváli tento nákup, aj keď premiér vlani v decembri podmienil ďalšie vojenské nákupy schválením bezpečnostnej stratégie v Národnej rade SR.

Premiér pripomenul, že ministerstvo obrany materiál predložilo do medzirezortného pripomienkového konania len v utorok 18. júna. „Ja som bol o tom veľmi detailne informovaný,“ konštatoval.

Ministerstvo obrany SR v utorok informovalo, že odporučí vláde, aby uzatvorila medzivládnu dohodu na obstaranie 17 kusov 3D rádiolokátorov stredného, malého a blízkeho dosahu s Izraelom.

Na základe výzvy ministerstva predložilo ponuky desať krajín, a to Francúzsko, Holandsko, Izrael, Maďarsko, Poľsko, Spojené štáty americké, Španielsko, Taliansko, Turecko a Veľká Británia. Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) pred časom v rozhovore pre TASR uviedol, že rezort oslovil hlavne výrobcov z členských krajín EÚ a NATO, aby boli radary kompatibilné a interoperabilné s prístrojmi ostatných členských krajín.

V rokoch 2018 až 2025 chce MO SR obstarať celkovo 17 kusov 3D radarov stredného, malého a blízkeho dosahu v predpokladanej rámcovej sume 155 090 000 eur vrátane DPH. Obstaranie formou vláda – vláda podľa rezortu garantuje transparentnosť a zároveň vylučuje akúkoľvek formu korupcie.

Pomoc pre obce, ktoré trápi kalamita komárov

Predseda vlády je pripravený pomôcť obciam na Záhorí postihnutých kalamitným výskytom komárov, uviedol po rokovaní vlády. Pellegrini priznal, že sa na neho obrátili viacerí starostovia obcí z okresu Malaciek. „Sme ochotní pomôcť,“ tlmočil za Úrad vlády SR, pričom sa odmietol púšťať sa do hodnotenia vhodnosti chemických postrekov.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave potvrdil na základe svojho orientačného monitoringu, že v povodí Moravy v okrese Malacky i niektorých častiach hlavného mesta dosahuje výskyt komárov vysoký až kalamitný charakter. Dotknuté obce i mestské časti sa môžu rozhodnúť, či využijú dezinsekčný zásah. V utorok (18. 6.) viacerí starostovia pre TASR potvrdili, že postreky chcú realizovať. „V súčasnosti je stav s komármi ešte horší ako v čase monitoringu hygienikov," povedal napríklad starosta Vysokej pri Morave Dušan Dvoran. Postreky určite zrealizuje aj Záhorská Ves, v okolí obce Zohor, v mieste vytvárania stojatých vôd, chce postrek aplikovať aj starosta Zohoru Martin Zálesňák.

Samosprávy o probléme informovali na začiatku minulého týždňa. Kritizovali Bratislavský samosprávny kraj (BSK), ktorý podľa nich včas neaplikoval biologický prípravok ničiaci larvy komárov. Predseda BSK Juraj Droba v tejto súvislosti zvolal krízový štáb, zároveň požiadal obce, aby sa obrátili so žiadosťou o monitoring na RÚVZ v Bratislave. Hovorkyňa kraja Lucia Forman pripomenula, že kraj intenzívne monitoruje potenciálne liahniská komárov v teréne a začal aplikovať biologickú látku BTi, aby sa tak zabránilo ďalšej vlne liahnutia komárov.

Splnomocnenec bratislavského primátora pre zeleň a životné prostredie a tiež poslanec BSK Andrej Kovarik označil minulý týždeň podnety na premnožené komáre za absurdnú hystériu. Podľa neho ide o bežnú situáciu, ktorá nastáva po povodniach. Pred žiadosťami o chemické postreky, ktoré majú i negatívne účinky, vyzval zamyslieť sa skôr sa nad individuálnymi možnosťami ochrany, používaním repelentov alebo sieťok na okná.

© Autorské práva vyhradené

119 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #ústavní sudcovia #Peter Pellegrini #voľba kandidátov