Čaputová nebude mať problém zasiahnuť do zloženia vlády po voľbách

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová je odhodlaná zasiahnuť v prípade potreby do zloženia vlády po budúcoročných voľbách. Vie aj to, čo je pre ňu povestnou červenou líniou, ktorú nedopustí.

19.06.2019 19:20
debata (106)

VIDEO: Pozrite si, čo povedala Čaputová pred návštevou Česka vo videu ČTK.

Video

Prezidentka sa tak vyjadrila pre české médiá tesne pred svojou prvou návštevou Českej republiky.

Rozhovory a konštruktívne vyjednávania medzi prezidentom a osobou poverenou zostavením vlády sú podľa nej v súlade s ústavou. „Je to možnosť, ktorú ústava pripúšťa ešte pred samotným poverením. Akési vyjednávania a diskusie medzi prezidentom a osobou, ktorá by mala byť poverená zostavením vlády na základe výsledkov volieb. Priestor na diskusiu o tom, ako by vláda mala vyzerať, je absolútne legitímny,“ vyjadrila sa Čaputová a zároveň dodala, že ako prezidentka využije všetky ústavné možnosti na to, aby bola zostavená dobrá a dôveryhodná vláda.

Rovnako sa vyjadrila aj k situácii, ktorú ako prezidentka určite nedopustí aj napriek tomu, že parlamentnú demokraciu a výsledky volieb rešpektuje. „Rešpektujem to, ako sú rozdané karty. Teda toho, kto získa poverenie na zostavenie vlády od voličov,“ vysvetlila prezidentka.

Uviedla však, že pokiaľ pôjde o obsadzovanie ministerských kresiel ľuďmi, ktorí majú pochybný, či sporný hodnotový profil a vo vzťahu k spoločnosti by skôr budili nepokoj a veľké pochybnosti o výkone mandátu, určite zakročí. Považuje to totiž za hranicu, ktorá je neprekročiteľná.

TV Pravda: Pozrite si príhovor prezidentky Zuzany Čaputovej pri príležitosti jej inaugurácie. (vysielané 15.6.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

106 debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Čaputová #parlamentné voľby 2020